Velence nem ér véget a karneválnál...

2017. március 06. 00:03 - GReni

Könyvajánló - Velence (Marco Polo)

Az egész világon egyedülálló fekvés és felépítés.
Mindent áthat az elmúlást idéző, melankolikus hangulat.
A velenceiek nagymesterei az önfeledt ünneplésnek.
Pörgős esti és művészeti élet.
Igen, ez mind az olaszországi Velence, a lagúnák városa.

venice-1933559_960_720.jpg

Bár a karneváli szezon véget ért a hétvégén, még mindig rengeteg okod van, hogy ellátogass ebbe a különleges városba. Egy jó kis városnézéshez pedig nem árt magadhoz venni egy jó útikönyvet, hogy könnyebben eligazodj. Ebben segít a Marco Polo sorozat új kiadása Velencéről.

Mit tartalmaz a kötet? Naprakész nyitvatartási időket, belépőjegyek árait, emellett ellát hasznos tippekkel, amelyekkel könnyedén spórolhatunk pár eurót. Térképei átlátható jelölésekkel vannak ellátva. Némi ízelítőt is kapunk a helyi kultúráról, történelemről, szokásokról, időjárásról, étkezésről, szórakozásról, ünnepekről. Ami pedig szintén jól jöhet, ha nem beszélünk olaszul, hogy a kötet tartalmaz egy a legfontosabb kifejezéseket tartalmazó szótármellékletet is.

És most jöjjön tíz ok, amiért érdemes Velencébe látogatni!

1.  Canal Grande

A legtöbb turista első élményét Velencéről a Canal Grandén haladó vaporetto fedélzetéről szerzi. Ezen az útvonalon haladva rengeteg műemléket csodálhatunk meg: elhaladunk a 94 méter hosszú gyaloghíd, a Ponte Della Costituzione alatt, mely elegánsan ível át a Canal Grande felett. Majd megcsodálhatjuk a ma Természettudomány Múzeumként funkcionáló Fondaco Dei Turchi impozáns épületét, aztán elhaladunk egy 15. században épült palota előtt, mely a városi kaszinónak ad otthont. Ezután megakad a szemünk San Stae nevű templom különleges homlokzatán, de vár még minket a Halpiac neogótikus épülete, valamint egy gyönyörű márványhomlokzattal ékesített hatalmas barokk épülettömb, paloták és a régi német kereskedőház.

grand_canal.jpg

2. San Marco

A történelmi városközpont legrégebbi negyede, ahol egykor a nagy hatalmú tengeri köztársaság szíve dobogott, mely ma a város turisztikai központja. A Szent Márk tér a világ egyik legszebb tere. A Dózse Palota, a Szent Márk bazilika és a Museo Correr (Városi Múzeum, mely Velence történelmével és művészettörténetével ismerteti meg a betérőket) között élvezet sétálni és magunkba szívni az építészeti mesterműveket. Itt található még a Nemzeti Könyvtár monumentális reneszánsz épülete is gazdag díszítéssel. 

large.jpg

3. Castello

Velence legnagyobb negyede sokszínű és a hangulata is sokféle: kis műhelyek, boltok, ruhaszárító kötéllel teleaggatott utcák, utcán játszó gyerekek. A város rokonszenvesen hétköznapi részét ismerhetjük meg ebben a negyedben, ahol a dokkmunkások egykori aprócska negyede is megtalálható. De mindemellett itt is akadnak műkincsek. Többek között az alábbi képen látható Arsenale, melynek bejáratát oroszlánok egész csapata vigyázza, és ahol majd fél évezreden keresztül épült Velence hatalmas hadi- és kereskedelmi flottájának valamennyi hajója.

11225417_1041189349244858_3413370375479475818_o.jpg

4. Cannaregio

 Velence észak-nyugati részén fekszik ez a szokatlanul tágas és világos óváros, ahol fény fürösztötte csatornák mentén gyönyörű sétákat tehetünk. Rengeteg embert vonz a sok-sok bolt és kis piac övezte, velencei viszonyokhoz képest egyenes főútvonal. Kihagyhatatlan a negyed szívében fekvő gettó szép zsinagógáival és egyedülálló történetével, melankolikus hangulatával. Séta közben megcsodálhatjuk az impozáns homlokzatú jezsuita templomot (San Maria Assunta Dei Gesuiti - lásd a lenti képen) és egy nagyszerű gótikus templomot is, melyet apostolszobrok és finom mérműves ablakai tesznek szemet gyönyörködtetővé. 

santa_maria_dei_miracoli_abside.jpg

5. Dorsoduro

 A negyed hosszan elnyúló főterét sajátosan kevert hangulat jellemzi: nappali egyszerű vidékiesség keveredik az egyetem közelségének köszönhető fiatalos, esti dinamizmussal. Hal- és gyümölcspiac, borkimérés és pörgős ifjúsági élet.Érdemes ellátogatni a Scuolába, ahol régi jelmezekben operaelőadásokat tartanak és persze kihagyhatatlan a művészetek iránt érdeklődők számára a Collezzione Peggy Guggenheim, ahol olyan művészek munkái láthatóak, mint Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Henry Moore, Jackson Pollack és sokan mások.

canal-1209808_960_720.jpg

6. Burano

Nem teljes a velencei élmény anélkül, hogy fel ne keresnénk néhányat a környező szigetekből. 7 km-re fekszik Velencétől Burano, a finom csipkehímzésről híres kis sziget játékvárosnak tűnik a színesre festett apró házaival. A velencei lagúna egyik legkorábban lakottá vált szigete, ahol mindenképpen érdemes ellátogatni a Csipkemúzeumba, a Museo Merlettóba. A csipke készítésének évszázados hagyománya van a szigeten, ez az asszonyok dolga volt, míg a férfiak halászattal és csónaképítéssel keresték a betevőre valót.

24897260426_6007af0b47_b.jpg

7. San Lazzaro Degli Armeni

Ez a kicsiny sziget évszázadokon keresztül lepraállomásként szolgált, így egyetlen látnivaló akad, ami miatt viszont érdemes ellátogatni ide, a Monastero Mechitarista. Egy örmény katolikus rend szerzetesei vették kezelésbe a szigetet és az ő kolostoruk az igazi látnivaló. Kis múzeum, galéria és rendkívül értékes könyvtár található itt.

le_musee_de_san_lazzaro_degli_armeni_lagune_de_venise.jpg

8. Murano

Ez a ma alig hétezer lakost számláló sziget nagy múltú üvegkészítése révén jelentős hírnévnek örvend. Kötelező az erre járóknak meglátogatni egy üvegfúvó üzemet és az Üvegmúzeumot (Museo del Vetro). Egy gyönyörű palota ad helyet a múzeumnak, ahol négyezer tárgy segít megismerni a muranói üvegfúvás ezeréves történetét.

sculpture-745288_960_720.jpg

9. Ünnepek és helyi rendezvények

Velence szinte minden hónapban kínál valamit, amiért érdemes felkeresni, melyek közül csak néhányat említenék (a könyvben természetesen az összes jeles alkalom helyet kapott). A leghíresebb a legendás karnevál, amely január közepétől húshagyókeddig tart. Ez ugyan véget ért a múlt héten, de ne aggódj, jövőre is fergeteges hangulattal várnak majd a farsangozókkal, jelmezesekkel telt utcák. Április végén a Festa di San Marco vár ünnepi misével, gondolaversennyel a Canal Grandén, valamint népünnepéllyel a Piazzán. Aki pedig nyáron szeretné meglátogatni a lagúnák városát, annak ajánlom a július harmadik vasárnapját, amikor van a Redentore ("Megváltóünnep") látványos körmenettel és hatalmas tűzijátékkal. Az őszi utazóknak pedig ott a Regata Storica, amikor feldíszített hajók ezrei vonulnak a Canal Grandén.

vela_234.jpg

10. Ételek

Aki kóstolgatva végig akarja járni a lagúnák városának gasztronómiai tájait, az legelőször térjen be egy-két bacaróba, ami amolyan talponálló, ahol felhörpinthetik a háziborukat (ombra) és bekaphatnak mellé néhány finom falatot, például cichetit, ami a velencei tapas. Állhat húsgombócból, sült halból, csalamádéból, kagylóból, töltött olívabogyóból, polentaszeletkékből. Ezt minden bacaróban adnak a bor mellé. Számtalan trattoria (vendéglő) és ínyencétterem közül választhatnak az idelátogató turisták. A hagyományos menü fogásainak sorrendje minden étteremben egyforma: előétel (antipasti), amit az első fogás követ (primo piatto), ami egy leves, egy tésztaétel vagy egy rizotto. A főfogás a második fogás (secondo piatto), ez valamilyen hús- vagy halétel zöldségkörettel vagy salátával. Ezt a sort zárja desszert (dolce) és/vagy gyümölcs. Az ételek mellé pedig bort (vino) kortyolgatnak.

dsc_0568.jpg

dsc_2044_a.jpgVelencei Karnevál 2017 - Fotó: Barkóczi Brigitta, a képen: Paolo Favalesi

Ha kedvet kaptál, hogy felfedezd ezt a különleges kis világot, akkor a Marco Polo új kiadványa tökéletes társad lesz az út során. 

A könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

1287530.jpgTöbbet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogy mi alapján válassz útikönyvet, kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4012302635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása