Mindennap más testben

2017. március 24. 07:46 - Carbonari

Könyvajánló - David Levithan: Nap nap után

anap1.jpg

Milyen klassz lenne már sok-sok ember bőrébe belebújni,
kitapasztalni, ki milyen, minek örül, min bánkódik,
mit gondol önmagáról, másokról,
tisztában lenni legmélyebb titkaikkal... szuper lenne, nem?
Hát nem! - felel komoran hősünk.
Nagyon nem.
Innen indul a történet: egy fiú, aki minden reggel új testben ébred.

Tegnap délután olvasnivalóra vadásztam a polcomon. Megálltam előtte, nézelődtem, és #nincsegyrongyomse# effektussal küszködtem. Ismered az érzést, nem? Nos, ahogy így bámészkodtam, rácsodálkoztam erre a műre. Hoppá, emeltem le a kötetet, te pont beleférsz a piskóta-sörkifli-zsírszalonna sütés holt ideibe.
Hát, ezt éppen nem mondanám, de 23 órára kisebb-nagyobb kihagyásokkal a könyv abszolválva lett.

Tehát itt a főhősünk, aki nemes egyszerűséggel csak "A"-nak nevezi magát (mert halvány lila gőze sincs arról, hogy ki is ő valójában), és minden áldott (rohadt) reggel más testében ébred fel.
Ja.
Már 16 éve.
Minden egyes nap más bőrében érzi magát.
Korábban tiltakozott a dolog ellen, kb. nem érdekelte senkit a világegyetemben ez a tombolás, hát megtanulta elfogadni az állapotot és együtt élni vele. Mára kialakította vezérlő elveit: nem beleavatkozni semmibe, nem feldúlni senki életét, nem kötődni senkihez.
És baromira unja az egészet.

"Akkor kezdett felnyílni a szemem, amikor felfigyeltem arra a kifejezésre, hogy >>holnap<<. ... Egy idő után felmerült bennem, hogy vagy az emberekkel van baj, vagy velem. Vagy megjátsszák, hogy másnap is együtt leszünk, vagy én vagyok az, aki elmegy onnan."

Ennek ellenére elképesztően sok tudást és életbölcsességet szívott magába, és ez átsegíti a napokon. Csak reménykedik abban, hogy egyszer, valahol, valaki értelmet ad a létezésének, és elmagyarázza, mi is történik vele reggeltől reggelig.

"...higgyünk akár Jézusban, Jehovában vagy Allahban, mindannyian ugyanazt a dolgot keressük. Valamilyen oknál fogva azonban az emberek a 2 %-nyi különbségre koncentrálnak, és nagyjából ez minden baj forrása a világon."

Az egyik napon Justin testében ébred, akinek bájos barátnője nagyon szerelmes ebbe a fiúba, ugyanakkor Justin lekezeli, megalázza, abszolút nem úgy viselkedik vele, ahogyan azt a lány megérdemelné.
És ekkor vége "A" nyugodt napjainak.
Minden elvét felrúgva szerelmes lesz ebbe a lányba, és folyamatosan együtt szeretne vele lenni.

"Az emberek magától értetődőnek veszik a szerelem örökkévalóságát, csakúgy, mint testi mivoltuk állandóságát. Nem ismerik fel, hogy a legklasszabb dolog a szerelemben, annak folytonos jelenléte. Ha egyszer sikerült létrehoznod, hozzáad valamit az alapokhoz, amire támaszkodni tudsz az életben. De ha hiányolnod kell a személyes jelenlétet, nem támaszkodhatsz rá."

Ez emberfeletti találékonyságot és erősfeszítést kíván tőle.
Folyamatosan e-maileket ír neki, felhívja, randizni akar vele, függetlenül attól, hogy éppen lány, vagy fiú testében ébredt fel az adott reggelen. Az egyik "testnél" óvatlan lesz, és lelepleződés fenyegeti létét. Plusz, úgy néz ki, hogy van valaki, aki pontosan tudja, ki ő, és milyen tulajdonságai vannak...

Most mi lesz? A lány el meri-e fogadni őt olyannak, amilyen?
Ha igen, az is baj, ha nem, az is.
Ki az, aki tud különös tulajdonságáról, és jóra akarja-e használni ezt a tényt? Vagy tud-e segíteni rajta, hogy ne váltson testeket?
Juhé!
És ennek több része is van, sorozat.
Muszáj beszerezni belőle a többit is.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre!

anap.jpg

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

Egy ajtó, amit soha ne nyiss ki! Soha. Érdekel, miről van szó? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6312352123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása