Túlélés: teljesítve! Bear Grylls-szel

2017. április 08. 08:03 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Bear Grylls: Túlélés: teljesítve 8. - A leopárd búvóhelye

Bear Grylls neve nem cseng ismeretlenül itthon sem. A Brit Cserkészszövetség főcserkésze számos népszerű műsor vezetője és szereplője is egyben, de nem csak a tévén keresztül ismerhetjük, amikor a természet zord oldalát mutatva túlél: sok könyv is fűződik a nevéhez. Ilyen többek között egy ifjúsági regénysorozat, amelynek a 8. része nemrég látott napvilágot a Jaffa Kiadó jóvoltából!

A Túlélés: teljesítve sorozat egy fiatal fiú, Beck Granger nyaktörő kalandjait mutatja be. Szülei egy nagy világvállatot, a Lumost akarták leleplezni az anyagokkal, amiket találtak, de a gépük lezuhant valahol Ázsiában. A 14 éves fiúra is vadásznak, bár a Lumos volt alkalmazottja, Ian, és a cég vezetőjének unokája, James segítségével sikerült halálhírét kelteni. De résen kell lenniük, rejtőzködniük kell, ráadásul egy újabb kaland vár rájuk, méghozzá a Himalája fennsíkjain és hegyein át egy helyre, amit csak Ian ismer, és titkát nem akarja megosztani a két fiúval.

Vajon jót akar Ian? Merre tartanak? 

A sorozat ízig-vérig ifjúsági kalandregény, bár vastagnak tűnik azokhoz képest, a hatalmas betűk és sorközök miatt nagyon gyorsan lehet haladni vele, ráadásul igazán szembarát is. Hogy miben más, mint a többi ifjúsági kalandregény? Egy dologban: Bear Grylls ezen könyvei keresztül oktatni is szeretne, nem csak szórakoztatni. Minden részben megismerünk jópár tényt, túlélési trükköt és technikát, és egyáltalán nem baj, ha ilyenekkel találkozik egy gyerek. Ennek folyományaként a regények is két részre oszthatóak: van egyrészt a nem túl kidolgozott szereplőgárda, a nem jól bemutatott kapcsolatok, és persze maga az a tény, hogy Beck Granger 14 éves korára több kalandot élt át, mint a legtöbb ember egész élete során, hogy mindent tud a túlélésről, hogy tud bánni az állatokkal, tud sziklát mászni, meg minden apró trükköt ismer. 14 évesen. Igen, ez elég nonszensz dolog, de valahogyan muszáj bemutatni ezeket a trükköket, és a legjobb, ha egy ismerős, kedvelt szereplőn keresztül teszi ezt. De ott van a könyvek hatalmas pozitívuma: akár tetszik, akár nem, Bear Grylls egy valódi túlélő. Érzékletesen tudja leírni ezeket a technikákat, és látszik, hogy ezek köré épül, ezek miatt él az egész cselekmény, látszik, hogy ezek leírását élvezi, és alig várja, hogy szót ejthessen róluk. Ennek megfelelően a cselekmények néhol a hihetetlenség határát súrolják, de ez megbocsátható bűn.

Lehet vitatkozni arról, hogy a műsorai valósak-e vagy sem, elmegy-e egy szállodába éjszakára vagy sem, de két dologgal nem lehet vitatkozni: az egyik az, hogy Bear megjárta a poklot is élete során. Sosem kedveltem őt, sem a műsorait, de hihetetlen tisztelet ébredt bennem iránta miután elolvastam az életrajzi könyvét. A balesete, a kiképzése, hogy a baleset után hogyan épült fel, stb... és a másik tény, hogy bár hazánkban annyira nem fenyeget ez a veszély, de a világ sok részén igen valós: mi van, ha elveszünk a természetben? Napokra? Akár hetekre? Számtalan ember menekült már meg ilyen helyzetből világszerte Bear Grylls műsorainak hatására. Mert elsajátítottak pár trükköt, amivel biztonságos élelemhez jutottak, amivel nem körbe-körbe keringtek, amivel ivóvízhez jutottak, vagy megakadályozták a kihűlést. És ha csak egy ilyen van, már megérte.

Ez a sorozat 12-14 éves fiúknak vagy hasonló érdeklődési körű lányoknak való nagyjából, ők tudják élvezni. És ha azt akarod, hogy a gyereked szórakozva sajátítson el pár túlélési trükköt, ne habozz! Sokat fog tanulni belőlük!

Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak! A képre kattintva elérheted a könyvet:

Kövess minket Facebookon!

Te túlélnél egy hegyi balesetet?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1112396393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása