Majd az idő eldönti

2017. május 04. 00:03 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jeffrey Archer: Clifton-krónika 1-2.

Jeffrey Archer ismét nagyot alkotott. Azon szerzők egyike, aki állandó helyet bérelt magának történeteivel a top 5 íróm között. Monumentális regényfolyama, a történelmi hátterű családregény, a Clifton-krónika idén elérkezett a végéhez: A General Press kiadó szokásához híven ismét a Könyvfesztiválra jelentette meg az új, egyben utolsó részét, és mint mindig, ez is a könyvfesztiválos bevásárlólistámon volt. Ismerkedjetek meg ezzel a sorozattal, ami hamar a kedvenc könyveim közé emelkedett!

Figyelem! Spoilert tartalmaz!

 

Ez a regényfolyam a 20. század viharos történelmébe ágyazott hamisítatlan családregény. Lapjain a gazdag, nemesi Barrington család, és a szegény Clifton család történetének összefonódását láthatjuk, egyik legfőbb hőse Harry Clifton, az 1920-ban született szegény dokkmunkás fia, aki a Barrington Hajózási Társaságnál dolgozott, ám különös körülmények között eltűnt. Az okos fiú itt téblábol az iskola helyett, a kikötőt járja, és megbarátkozik az öreg Jack Tar-rel, nyugdíjas kapitánnyal, aki a kikötő melletti vasúti kocsiban él. Ő tereli Harry-t jó irányba, régi barátja Hugo Barrington, a gátlástalan tulajdonos bölcs édesapjának. Jack és Maisie, Harry édesanyja hatására a fiú végül a Szent Béda bentlakásos iskolában köt ki, és az ábécé összehozza a vele egyidős Giles Barringtonnal, a hajózási társaság örökösével. Eltérő körökből származnak, de mégis életre szóló, valódi barátságot kötnek, nem beszélve Giles húga, Emma és Harry között fellobbanó szerelemről, amire először a fiú természetesen még vak.
Az első kötet a Majd az idő eldönti címet kapta, ekkor még bármi lehetett volna ebből az apátlan, okos fiúból: útszéli csavargó, egyszerű dokkmunkás, mint az apja, vagy magasabbra tör majd? Maisie okos terelgetése és Jack bölcs tanítgatása mellett csak jó sülhet ki a dologból. A történet folyamán egészen 1940-ig jutunk.

Kattints ide, ha érdekel!

A második kötet az Apám bűne címet kapta, és mint mindig, most is igen beszédes a cím: Emma és Giles apjának, Hugo Barringtonnak a bűnei forognak a középpontban. Harry és Emma végre egymásra találtak, de boldogságukat beárnyékolhatja egy sötét titok és egy gyanú: lehet, hogy Harry édesapja valójában Hugo Barrington? Akkoriban még nem volt DNS-vizsgálat, és mivel igen fontos dologról van szó - a nemesi rang, a kúria, a társaság örökléséről is, amely ha igaz, akkor Harry-t illetheti -, a Lordok Házának kell döntést hoznia. Vajon milyen döntés születik?
Eközben az élet nem áll meg, Harry pedig menekül a fájdalma elől: egy hajóra szegődik, ahol a véletlen folytán egy másik matróz személyazonosságát veszi fel, és azzal lép amerikai földre. Ám azt nem tudja, hogy a másik matrózt körözték ott: börtönbe is kerül, és megismerhetjük az akkori amerikai börtönök hangulatát. Harry hamar könyvtáros lesz, és naplót kezd írni, majd megírja élete első könyvét is, végül a második világháború közbeszól: belép az amerikai hadseregbe, és hamar a hadszíntéren találja magát, ahol megintcsak megmutatja, ki is Harry Clifton. Emma azonban nem adja fel, kalandos úton Harry után megy Amerikába. Vajon a szerelmük elég, hogy legyőzzék a történelem viharait?

Kattints ide, ha érdekel!

Érdekel, hogyan lett uralkodó idea a marxi filozófia?

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5612473053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása