A levél

2017. június 11. 07:52 - Carbonari

Könyvajánló - Kathryn Hughes: A levél

 level1.jpg

Titkok, titkok, titkok,  
múltban és jelenben egyaránt.
Egy levél 1939-ből, egy rettenetesen megvert asszony a mából,
aki megleli ezt a levelet.

Tina nem az a szerencsés sorsú asszony. Férje alkoholista és a nászéjszakája óta veri, mint ló a répát. Amikor keservesen összespórolt pénzét a férfi elveszi és felteszi a lovira, az asszonyban elszakad valami, és elhagyja őt. Persze, a dolog ezzel egyáltalán nincs elintézve, a férfi erőszakos és gátlástalan: az ilyen macsókat nem lehet elhagyni, és Tina ezt pontosan tudja. Hogy figyelmét lekösse valamivel, az adományboltban az egyik használt öltöny zsebében talált, 1939-ről datálódott, feladatlan levél nyomába ered.

A levél

"
Gilbert út 180.

Manchester

1939. szeptember 4.

Drága Christinám!

Én nem igazán értek az ilyesmihez, mint azt jól tudod, most viszont megszakad a szívem, és ez ösztönöz. Megbocsáthatatlan, ahogy veled bántam tegnap, de kérlek, tudd, hogy csak a döbbenet beszélt belőlem, és ez nem változtat azon, amit irántad érzek. Az elmúlt néhány hónapban boldogabb voltam, mint valaha életemben. Tudom, hogy még soha nem mondtam ki ezt előtted, de szeretlek Chrissie, és ha hagyod, életünk hátralevő részének minden egyes napján bizonyítani akarom ezt neked. Apád azt mondta, hogy többé látni sem akarsz engem, és ezt meg is tudom érteni, de most már nem csak kettőnkről van szó: a babát is figyelembe kell vennünk. Jó apa és jó férj akarok lenni. Igen, Chrissie, a magam esetlen módján most megkérem a kezedet: Kérlek, mondd, hogy leszel a feleségem, és együtt nevelhetjük fel a gyermekünket. A háború testileg elválaszthat minket, de a lelki kötelékünk megtörhetetlen.

Meg kell bocsátanod nekem, Chrissie. Szeretlek.

Örökké a tiéd,

Billy"

Billy "szépfiúvá" serdült a II. világháború előestéjére. Nőért neki küzdenie sosem kellett, ha belépett valahová, elaléltak tőle a hölgyek. Neki azonban ez a sekélyesség, a külsőért beleszaladni az első ölelésbe nem jelentett semmit, de semmit a világon.

Aztán megérkezik az életébe a tökéletesnek tűnő lány, Christina, akit viszont lecsekkol magának a legjobb barátja, és természetesen, egyáltalán nem örül neki, amikor megtudja, hogy hoppon marad... Billy miatt. Van még két férfi, aki összeesküszik ellenük: az egyik Christie apja, a másik pedig egy bajszos kis diktátor, Hitler. Külön-külön is elegek lennének ahhoz, hogy a bimbózó szerelmet eltapossák, na de együtt... vajon mi történhetett a pár között, amely a fenti levél megírását előidézte? Végül is mi történt még 1939-ben? Jó, a II. világháborún kívül. Ki ez a Billy, és miért nem adta fel a levelet? Mi lett Christinával? És a gyerekükkel?

Tina tehát elszántan nyomoz és próbálja kialakítani az új életét, amikor kiderül, hogy állapotos.
Állapotos az elhagyott férjétől.
Édes istenem, most mi lesz?
Hát persze, hogy visszamegy a menetközben "jó útra tért" férjéhez.
De vajon meddig tart az idill?

A világ másik feléről pedig elindul valaki, hogy elébe menjen sorsának.
Találkoznak-e a vágyak, akaratok és lehetőségek?
Ki tudja.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre!

level.jpg

 

 

Köszönjük, Alexandra Kiadó!

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

Ármány és kézfogó... de kivel? Érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9012548691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása