Férfilét a 21. században

2017. június 15. 00:02 - GReni

Könyvajánló - David Szalay: Minden, ​ami férfi

Kilenc novella,
Kilenc történet,
Kilenc élethelyzet,
Kilenc válságban levő férfi.
A cím nem ferdítés,
ebben a könyvben tényleg minden róluk szól.

minden_ami_ferfi.jpg

David Szalay magyar származású, Kanadában született angol író, aki jelenleg Budapesten él. 2016-ban megjelent könyve, a Minden, ami férfi kilenc történetet mutat be olyan a mai Európában élő férfiakról, akik életük különböző stádiumában vannak. A fülszöveg így fogalmaz a regényről: "metszően pontos ábrázolása a huszonegyedik századi férfilétnek". A regény a férfiakra koncentrál, róluk, és kicsit úgy éreztem olvasás közben, hogy főleg nekik is szól, de azért szinte minden történetben felbukkan egy nő, aki fontos szerepet játszik az adott férfi életében.

Mind a kilenc szereplő különböző korú, anyagi hátterű, akad munkamániás, apa, olyan, aki sosem akar szülővé válni, néhányan szerelmesek és néhányan kiábrándultak, csalódtak az érzelmekben. Novellánként idősödnek a karakterek, akiket különböző élethelyzetekben ismerhetünk meg. Egy a közös pont: valamilyen okból mind otthonuktól távol tartózkodnak, és krízishelyzetben vannak.

A szerző olyan cselekményeket vesz sorra ezen karakterek segítségével, amelyekkel egy férfinak élete során meg kell küzdenie. Formálják a személyiséget, sokszor sorsfordítóak, pedig az adott pillanatban ezt valószínűleg nem is sejtették. Mindegyik szituáció kissé tragikus, emiatt mintha mindegyik szereplő boldogtalan, bizonytalan lenne. 

Voltak számomra fura karakterek, ahol nem is értettem a bizonytalanságot. Például, hogyan retteghet egy nő közeledésétől az a tizenhét éves, aki amúgy fogja magát és a haverjával egy hátizsákkal beutazza Európát? Oké, persze. Szerelmes egy lányba, a nő, aki kikezdett vele ráadásul negyvenes. De akad a történetekben lengyel pasi, aki nehezen birkózik meg az apaság gondolatával, egy csőd szélére jutott milliárdos, aki az öngyilkosságon töri a fejét, egy korábban Irakban szolgált, jelenleg pedig biztonsági őrként dolgozó fiatalember, aki beleszeret egy szexmunkásba, egy, az élete nagy dobására készülő ingatlanügynök és a záró történetben pedig egy hetvenéves öregúr, akinek a halál közeledtével, annak gondolatával kell megbirkóznia.

Bár Európa különböző városaiban játszódnak ezek a történetek, a helyszínek szinte lényegtelenek. A legtöbb történet bármelyik hétköznapi férfival megeshet és sok közülük meg is esik. Legyenek akár egy berlini pályaudvaron, Prága külvárosában, egy lepusztult ciprusi hotelben, a horvát tengerparton, egy spanyol nyaralóban, a belga autópályán, egy töltött káposzta szagú magyar konyhán, egy dán újság irodájában vagy egy Korfu és Monte-Carlo között hajózó luxusjachton - mindegy a világ mely pontján jársz -, az emberek problémái ugyanazok lesznek.

A könyvet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

minden-ami-ferfi.jpg

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és megrendelheted kedvezményes áron a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2012529663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása