Se több, se kevesebb!

2017. június 25. 07:55 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jeffrey Archer: Se több, se kevesebb

Négy ​teljesen különböző férfi, akik rossz lóra tesznek: egy oxfordi professzor, egy nagyra becsült belgyógyász, egy elegáns francia műkereskedő és egy jóképű angol lord. Csupán egyvalami köti össze őket: egy szélhámosnak köszönhetően egyetlen éjszaka leforgása alatt mind a négy befektető elveszti mindenét.

 

Harvey Metcalfe, a lengyel származású amerikai, aki saját ügyessége és becstelensége okán lett milliárdos, egész életében abból szedte meg magát, hogy kétes ügyleteket kötött, de mindezt úgy, hogy az ő neve nagyon ritkán került elő. Sokan tudták, hogy az ő keze lehet ebben vagy abban a dologban - bizonyítani azonban lehetetlen volt. Átverte a befektetőit, átverte a zsarukat, a pénzügyi élet minden résztvevőjét, de végül mégsem tudott túljárni négy férfi - egy őket segítő nő - eszén. 

Jeffrey Archer, a szerző

Amikor a brit kormány felosztotta parcellákra és nagyon olcsón befektető olajcégek rendelkezésére bocsátotta a még feltérképezetlen Északi-tengeri olajmezőket Harvey megalapította a Prospecta Oil nevű ifjú olajvállalatot. Segítőjéül társult két becstelen gazember, és keresett egy frissen végzett harvardi balekot, aki majd mint ügyvezető igazgazó, elviszi a balhét. A szerencsétlen fiatal beszervezte négy ismerősét az üzletbe: a harvardi, jelenleg Oxfordban tanító fiatal professzort, Stephen Bradley-t, a Harley Street-i orvosát, dr. Robin Oakley-t, egy francia galériást, Jean-Pierre Lamanns-t, és James Brigsley-t, az angol főrendet. Négyen együtt egymillió dollárt veszítenek, miután a Prospecta Oil csak nem akarja bejelenteni, hogy olajat talált (mivel nem is keresett), majd szépen eltűnik az egész bagázs. Egyesével semmi esélyük a dörzsölt pénzember ellen, de mi lesz, ha ez a négy ember, aki mindenét elvesztette, összeáll?

Egy kép az 1990-es tévéfilmből, gyanítom, a négy áldozat látható :)

A professzor, az orvos, a galériatulajdonos és a léhűtő lord normál esetben sosem találkoztak volna. De Harvey Metcalfe elintézte, hogy egy csapattá, mi több: a Csapattá kovácsolódjanak, és céljuk, hogy visszaszerezzék az elveszített 1 milliójukat, plusz a "hadműveletek" költségeit. Se többet, se kevesebbet. Stephen lesz a csapat összetartója és esze, és mindannyiuknak egy-egy tervvel kell előállnia, hogy Metcalfe európai tartózkodása idején - az ascoti derbin, a monte carlo-i kaszinóban, a wimbledoni bajnokságon vagy bárhol máshol mindenféle trükkökkel pénzt csaljanak ki tőle. Stephen, Robin és Jean-Pierre fejében hamar összeáll a terv, és némi módosításokkal, szívroham-közeli állapotokkal és két-három próbálkozás után mindhármójuk terve be is válik, de Jamesnek nincs semmi ötlete, látszólag nincs sokmindenhez tehetsége, rosszul lesz a vértől, és jobban érdekli egy csinos modell, Anne Summerton, mint az, hogy ne veszítse el a birtokát. Ám rendkívül zavarja ez az állapot, és be is avatja a lányt a tervbe, hogy segítsen neki valami ötlettel előállni. A lány pedig amellett, hogy elvarázsolja a férfit, hathatós segítségére van a Csapatnak - azok tudta nélkül. James kiváló színész, színészettel szeretne foglalkozni, de az apja ki is tagadná az örökségből, ha színésznek állna. Ötlete nincs sok, de a segítségével a Csapat gond nélkül bejut a legelitebb körökbe, kérdések nélkül - olyan éttermekbe, páholyokba és kaszinókba, ahová egy főrend segítsége nélkül esélyük sem lenne bejutni. 

Végül visszaszerzik a pénzüket, vagy Metcalfe rájön az egészre, és túl jár az eszükön? 

1990-ben Not a penny more, not a penny less címen - a könyv eredeti címén - tévéfilm készült a történetből, a fenti képen Harvey Metcalfe szerepében Edward Asner látható - háttal meg nem tudom, ki ül :)

Ez volt Jeffrey Archer legelső regénye, de meglepően szerethető, humoros és olvasmányos, igaz, magán visel bizonyos hibákat. Szívesen olvastam volna tovább a négy férfi - és Anne meg Metcalfe - történetét. Szerethető figurák, mindegyik háttere rendesen "megfestve", de nem részletezi feleslegesen. Már megmutatkozott a nagy mesélő tehetsége a történetmeséléshez a legelső regényében is. És azóta csak jobb lett :)

 

Kövess minket Facebookon!

Ha érdekel a könyv, itt érheted el!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8612613151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása