Nyári kóborlás népi kézművesek között

2017. június 28. 07:42 - Carbonari

Könyvajánló - Bede Béla: Magyar népi kézművesség

pasztor.jpg

A Corvina útikönyvek sorozatának jeles darabja ez a könyv.
112 olyan kiemelt műhelyt mutat be a mindennapi ember
által elfelejtett mesterségeken és művelőjükön keresztül,
amely kis országunkban barangolva bármikor útba ejthető.
Megnézhető az alkotási folyamat, és csemetéink, de mi magunk is
képet kaphatunk egy letűnt világról.

Tudod te, mi mindent lehet csinálni a lószőrből? A kenderből? A fából? Kecskebőrből? Csontból? Agyagból?

És azt tudod-e, milyen bonyolult munka a citerakészítés? A csipkeverés? A lószerszám készítés? Vagy, hogy mi az a kádártánc? És azt gondoltad volna-e, hogy egy böcsületben megőszült fafaragó (és a fiatalabb is) a fának minden - mondom: minden - részét hasznosítani tudja? Igen, a gyökerét is.

Hát persze, hogy nem tudod.
Ez nem gyári folyamat, itt minden ember a saját fizikai erejét, találékonyságát, művészi érzékét, évek alatt megszerzett tapasztalatát teszi bele az alkotásába. Ezért olyan nagyon drágák ezek a tárgyak.
De nem kell mindig mindent megvenni! Sokszor az is elég, ha végig nézzük az alkotási folyamatot, a mester kezének ördögi gyorsaságát és ügyességét, és a köréje kanyarított programot, öregapjuk, öreganyjuk meséit a régmúlt tapasztalatairól, hiedelmeiről.csipke.jpg

A tárgyak áráról személyes tapasztalatom is van. Bő 10 évvel ezelőtt január környékén Bad Aussee-ban töltöttem pár hetet. Az alpesi városkának van egy igényes fürdője, kiszolgáló személyzettel, hozzá kapcsolódó szaunákkal. A vízben max. 25 percet lehetett tartózkodni. Amíg arra vártam, hogy újra mehessek csobbanni, hímezgettem. Egy kb. két és fél négyzetméteres terítőn matattam, még csak a középső motívum volt cirka két harmadára kihímezve. Többen is odajöttek hozzám, ezer, ezerötszáz eurókat kínálva, ha eladom nekik kihímezve. Csak hüledeztem, hogy aztaaaa.... 

A kötet térképekkel, pontos elérhetőségekkel, úgy mint, címek, telefonszámok, e-mail címekkel segíti az országban útra kelt honfitársainkat (és külföldi látogatóinkat, mert több nyelven is megjelent a mű), ha autentikus népi kézművességekre vágynak, vagy az alkotás folyamatát is végig néznék.

Látogathatók a bútorfestők, cserépkályha-, kandalló-, és kemencekészítők, fazekasok, kékfestők, könyvkötők, papírmerítők, csizmakészítők, gyapjúfeldolgozók, gyertyakészítők, halászhálókötők, kádárok, faragók, paszománykészítők, kalaposok, pintérek, pipakészítők, rézművesek, bőrművesek, csipkeverők, lószőrfonók, tüzikovácsok, hímzők, fajátékkészítők, és a sor így folytatható tovább szinte vég nélkül.

Tehát a kötet egy kifejezetten hasznos tudnivalókkal teli mű, ahol programokat kínálnak kicsiknek, nagyoknak egyaránt, pontos elérhetőségekkel, és ezáltal előre tervezhetőséggel.

Szerintem nem fog senki sem unatkozni!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints!

muves.jpg

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

Mitől félünk jobban: az öregedéstől vagy a haláltól? Ha érdekel, kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3712619893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása