Feladnád addigi életed, hogy megmentsd a Városod?

2017. október 12. 07:42 - GReni

Könyvajánló - A. M. Aranth: A ​Liliom Kora

"A ​Város otthon, béke, biztonság. Lily, amióta az eszét tudja, a Városban élt. A Város volt hazája, táplálója és élete. Egy nap azonban, amikor rejtélyes emberek rabolják el, rá kell döbbennie, hogy a mélyben a Város szörnyű titkokat rejt: az utcák kövei alatt, a dübörgő gőzgépeknél és kavargó csatornajáratoknál is mélyebben iszonyatos sötétség lapul, amellyel egyedül ő veheti fel a harcot."
liliom-kora-02.jpg

A történet 15 napot ölel fel, ez idő alatt megismerünk egy különös világot, a Várost, mely épp fennállásának 1500. évfordulója előtt áll, és beleshetünk négy kulcsfigura mozgalmas, nem épp kellemes napjaiba. Először megismerjük Lilyt, aki éli unalmas mindennapjait egy kávéskocsiban dolgozva, míg egy nap a sorsa utoléri és fenekestül borogatja fel az életét. Aztán jön a szerelme, Vincent nyomozó, akinek egy komoly, szabályok uralta világban nem sok munkája akad, és ott a rendíthetetlen hódoló, a Gróf, aki csapja a szelet a lánynak, miközben a háttérben szövögeti gonosz kis terveit, és megismerkedünk Gregorral, a Város hű katonájával, aki életét is áldozná, hogy megvédje otthonát.

Megismerjük a hely történetét, kultúráját, mitológiáját, a kasztok kialakulását, azok fontosságát, és közben ráébredünk, hogy a négy kasztra bontott kis világban semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. A kasztoknál (Nemesek, Bankárok, Mérnökök és Szabadok) imádtam ezt a kissé beteg átkötést, miszerint a mérnökök a papok. Na, de ne kalandozzunk el: a háttérben egy kisebb csapat a kezdetek óta titokban folyamatosan a Város békéjéért, nyugalmáért munkálkodik, míg a másik oldal évszázadok óta fáradozik a sötétség kiszabadításán.

Sok minden belefér 140 oldalba, de a legfontosabbak: a fény harca a sötétség ellen, egy szerelmes férfi végeláthatatlan küzdelme az eltűnt szerelméért, egy lány teljes átalakulása a vakhitnek köszönhetően (és itt nem túlzok, a cuki kávéárus lányka tökös, harcos amazonná növi ki magát), egy katona önfeláldozása a Fegyelem, a Rend és az Éberség szolgálatában, valamint 500 éven át tartó alárendeltség és felkészülés a végső megváltásra...

Örültem, hogy négy személy történetén keresztül ismertem meg a kerek egészet, akik bár többségében ismerték egymást, csupán az utolsó pillanatokban kerülnek mind egy helyre, hogy összeálljon a kis kirakósunk. Ami szintén plusz pontot jelent nálam, hogy ugrálunk az időben. Ez mindig fel tud dobni egy-egy regényt, főleg, amikor közben még fejezetenként a főhősök is váltogatják egymást. A Városban dúló harcok ütősek, Gregor és csapata kemény harcot vív, ezeket a csatajelenetek olvastam volna még szívesen pár oldallal hosszabban is, de aztán jött a végkifejlet, ami kifejezetten tetszett, ötletes és csattanós, majd az epilógus...na, ott jót nevettem. Bár azt még nem tudom eldönteni, hogy tetszett vagy abszolút elborult ötletnek tartom. :D

Teljes egészében egy egész klassz kisregényt kaptam egy érdekes sztorival, egy ötletes világgal, vicces csavarral. A karakterek is teljesen rendben voltak, bár akadt néhány mondatuk, amit szerintem élő ember sosem mondana. A túlzó mondatokat kicsit feleslegesnek találtam, de ezeket elengedve kellemes szórakozást nyújt a könyv. Ez volt az első regényem a szerzőtől, de gyanítom, nem az utolsó.

295.jpgTetszett, amit olvastál? A képre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Ha pedig érdekel a szerző egy másik műve, kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5312941511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása