Érdekes találmányok

2017. október 17. 00:04 - Arthur Arthurus

Az ember sok hasznos dolgot feltalált már rövidke élete során. Gondoljunk bele, milyen technológiákat használunk manapság, milyen gépeket, eszközöket, és tesszük mindezt teljesen természetes módon. Ám a sok hasznos (és sokszor sajnos káros) dolog mellett még több haszontalan, sőt, nevetséges találmány látott napvilágot, melyek közül néhány még az IgNobel-díjat is kiérdemelte.
bra-becomes-gas-masks-7ab43a031ac254164c0913ce43c765a5451ceaf7-s900-c85.jpg

A szülést centrifugális erővel megkönnyítő készülék
machine-490x350.png

Igen, pontosan ez a neve egy mérnöki csodának, amelyet 1999-ben talált ki George és Charlotte Blonsky. Az ötlet alapját az adta, hogy láttak egy épp vajúdó elefántot az állatkertben, aki ellés előtt körbe-körbe forgott. Rögtön ki is találtak egy hasonló elven alapuló szerkezetet nőknek is, mivel nincs megfelelően fejlett izomzatunk a gyors és hatékony szüléshez. A nő egy asztalhoz kötözve fekszik az eljárás során, és az asztal különböző sebességgel forog körbe. Hogy mennyire hasznos vagy mennyire szükséges ez a találmány, azt mindenki döntse el maga. :)

Clocky, a menekülő ébresztőóraclocky-motorized-alarm-clock-nanda-home-61.jpg

Bevallom, ez az a találmány, amiről amikor először hallottam, nagyon jópofának találtam, és be is akartam szerezni. Természetesen akkoriban még nem volt kapható nálunk, és kételkedem benne, hogy most már igen. A hasznossága elvitathatatlan, bár valószínűleg nem kéne hozzá egy hét, hogy minden felhasználó kivegye belőle az elemet/falhoz vágja (vérmérsékletük szerint). Az okos kis szerkezetet Gauri Nanda, az MIT munkatársa találta ki és hozta létre, új értelmet adva a szundi üzemmódnak. Clocky ugyanis, ha reggel lenyomjuk, ám nem kelünk fel, öt percen belül a kerekei segítségével megszökik, elbújik valahol egy szekrény mögött, egy kisasztal alatt, vagy valahol a szobában, majd újra hangoskodni kezd. Ez elvileg minden hétalvót rávesz, hogy kimásszon az ágyból. Ha másért nem, hát falhoz vágni szerencsétlen Clocky-t. :)

PawSense, a billentyűzetvédő

maxresdefault_5.jpgA billentyűzeten sétáló macska sok kárt tehet: adatokat törölhet, mindenféle beállításokat végezhet, amelyről egy átlag felhasználónak gőze sincs, hogy kell visszaállítani, stb. Tanúsíthatom, bár a macskáim ritkán vetemednek rá, hogy a gépre ugorjanak. (Morgana, a legújabb kismacskám szokott néha, de már tanítgatás alatt van, a többiek csak nagyon ritkán, pl. este kitörő örömükben, hogy a zord hidegből bejöhettek, és ölbe akarnak mászni egy kis dagasztásért meg simiért.) Mégis, amikor megtörténik, olyan billentyűkombinációkat ütnek be, hogy csak nézek, ismerősöket keresnek Facebookon, és egy alkalommal egy már majdnem kész, időzítésre váró poszt teljes szövegét is törölték. Nos, Chris Niswandernek is meggyűlhetett a baja a macskáival: kitalálta a PawSense névre keresztelt programot, amely érzékeli, ha macskamancsok nyomogatják a billentyűket, és azonnal lezárja a gépet. A képernyőn egy figyelmeztetés jelenik meg: "A billentyűzet macskastílusú használata!" Ha a gazdi ismét szeretné használni, akkor a felugró párbeszédablakba a "human" szót kell beírnia. Azt nem tudom mondjuk, hogy mi alapján érzékeli, hogy tényleg egy macska, és nem egy fura stílusban gépelő ember használja?

Életmentő melltartó

bragasmask_6.jpgA férfiak el sem tudják képzelni, hogy milyen rossz érzés melltartót hordani. Hogy néha estefelé alig várjuk, hogy hazaérjünk, és végre megszabaduljunk ettől a nyomorgató, kényelmetlen bilincstől. Vannak helyzetek azonban, amikor egy melltartó életmentő lehet. És van az a melltartó, ami akkor életmentő, ha leveszed. Sandra Marijan, Elena Bodnar és Raphael Lee találmánya a rózsaszín, fekete szegélyű melltartó, ami két egyforma részre szedhető szét, és pántjának segítségével két, könnyedén az arcra erősíthető gázmaszkká alakítható. Ha egy hirtelen épülettűz, egy robbanás, vagy bármi miatt füstfelhő, porfelhő fojtogatna, bizony életmentő eszköz lehet. És ugye milyen nagyszerű, hogy a nőknek két mellük van? Így nem csak saját magukat, hanem a férfiakat is megmenthetik a gázmaszkos melltartójukkal. Mondjuk ennyi erővel lehetne akár hat mellünk is, hogy egy egész nagy családot megmenthessünk.

Voltak olyan tudósok, akik nem csak hasznos vagy vicces dolgokat találtak ki, kutattak, hanem veszélyeseket is. Nem egy tudós a saját érdeklődésének áldozata lett. Kattints ide, ha érdekel bővebben!

Kövess minket Facebookon, ha nem akarsz lemaradni a könyvajánlókról, filmajánlókról, és sok más érdekességről!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3212950025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berelhetoreklamfelulet 2017.10.18. 23:30:20

"A férfiak el sem tudják képzelni, hogy milyen rossz érzés melltartót hordani. Hogy néha estefelé alig várjuk, hogy hazaérjünk, és végre megszabaduljunk ettől a nyomorgató, kényelmetlen bilincstől."

Akkor miért hordasz? Valaki fegyvert tart a tarkód mögé, hogy hordjad?

kovacsbelane 2017.10.18. 23:30:27

PawSense: gondolom nem azt érzékeli, hogy mivel nyomódik le a billentyű (puha tappancs vagy ujjbegy által), hanem random billentyűkombinációkra reagál, ami az adott nyelvre egyáltalán nem jellemző.

dartonita 2017.10.18. 23:30:29

A Clocky-hoz hasonló emberellenes köcsögség (csak korábbi találmány) a Flying Alarm Clock. Az ébresztéssel egy időben kilövi a tetején levő propellert és addig nem hallgat el, amíg vissza nem rakod (ha megtalálod a szobában...) Monnyuk ott legalább az óratest kéznél van és lehet áramtalanítani / szétverni...
süti beállítások módosítása