A világ 10 leghatalmasabb palotája (1. rész)

2017. október 25. 00:02 - Arthur Arthurus

Mi jut eszünkbe a szóról, hogy palota? Hatalmas, impozáns, mesebeli királyi lakhely. És nem is tévedünk, a következőkben két részre bontva sorra vesszük a világ tíz legnagyobb palotáját, tartsatok velünk!

Versailles madártávlatból

10. Svéd Királyi Palota

Stockholm, Svédország
Területe: 61210 m2

Építés kezdete: 1697
A tízes listánk utolsó helyére szorult, de azért így sem kell szégyenkeznie a Királyi Palotának: a hétszintes építmény 1430 helyiséget foglal magába. Először egy erődítmény állt a helyén, amelyet később a svéd uralkodók királyi lakhellyé alakíttattak, viszont ez az épület 1697-ben leégett, így újra kellett építtetni. A palota hat év alatt el is készült, és a svéd királyi család ismét birtokba vehette a főként téglából emelt királyi lakhelyet. A tető kissé befelé lejt és mellvéd veszi körül, minden homlokzat szimbolizál valamit: a dél a svéd népet, a nyugati a királyt, a keleti a királynét, az északi pedig a teljes királyi családot jelképezi. 

9. Quirinale-palota

Róma, Olaszország
Területe: 67002 m2
Építés kezdete: 1573

Ez a palota még abban az időben épült, amikor a pápai állam, és maga a pápa volt Európa ura. Az egyházi uralkodó nyári rezidenciaként használta ezt a palotát, és több konklávé is itt ült össze, hogy megválasszák az új első egyházfit. Itália egyesítése után ez az épület az olasz király székhelye, 1946-tól pedig a köztársasági elnök hivatala lett.

8. Buckingham-palota

London, Nagy-Britannia
Területe: 77000 m2
Építés kezdete: 1703

A brit főváros egyik meghatározó látványosságának számít a brit királyi család székhelye, a Buckingham-palota. Ebben az impozáns épületben több, mint 600 helyiség található. Eredetileg egy közönséges ház állt itt, ám IV. György 1826-ban palotává alakíttatta át, így három szárnya lett, amelyekben 19 hivatalos helyiség, 52 hálóterem, 188 hálószoba a személyzet részére, 92 iroda és 78 fürdőszoba van. A legnagyobb helyisége a táncterem, amely 30 méter hosszú.

7. Venaria Királyi Palota

Torino, Olaszország
Területe: 80000 m2
Építés kezdete: 1675

A széttagolt, kisebb-nagyobb államokból hercegségekből álló Itália 1861-ben egyesült, és az egyik legerősebb állam, amelyet magába foglalt, a Szárd Királyság volt. Ezen állam vezetőinek székhelye volt a torinói Venaria palota. A főhomlokzat a bőségszarut jelképezi, ez az építmény egy évszázaddal később egészült ki egy téglaépítménnyel. Napóleon az itáliai hadjárat alatt kaszárnyává alakíttatta át, és ezt még az egyesülés után is használta az olasz hadsereg. 1997-től az épület az UNESCO Világörökség tagja.

6. Versailles

Versailles, Franciaország
Területe: 90833 m2
Építés kezdete: 1624

A fenséges francia királyi udvar egyik jelképe a hatalmas királyi palota, amely a fővárostól nem messze fekvő Versailles-ban épült fel. A főpalota alaprajza U alakú, központja a királyi lakosztály volt, melynek ablakai a Márványudvarra néznek. Ide gyűlt össze a francia nemesség a király reggeli felkelésére, ami egy elég hosszadalmas rituálé volt. Legnagyobb terme a 80 méter hosszú Tükörterem. A kastély udvari homlokzata a 17. század elejére jellemző építészeti stílusjegyeket hordozza magában: tégla és faragott kő váltakozása, hegyes tetőrészek, szobrokkal díszített udvarok. A kertek felé néző homlokzatot másképp tervezték: tagolt első emelet, oszlopcsarnokok, a legfelső emeleten félköríves ablakok jellemzőek. Ez az impozáns, gyönyörű épület mintául szolgált több királyi rezidenciának is, egyik legismertebb a bécsi Schönbrunn kastély.

Ez volt a tíz legnagyobb palota listájának második fele, az első öttel a következő héten találkozhatok! Addig is ismerkedjetek meg a Lánchíd angol kistestvérével!

Kövessetek minket Facebookon is!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9613024798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bright side of life 2017.10.25. 21:58:48

Ugyanilyen lista, más adatokkal, palotákkal, sorrenddel:
list25.com/25-largest-palaces-in-the-world/

menkő 2017.10.25. 22:02:00

"központja a királyi lakosztály volt, melynek udvarai a Márványudvarra néznek. Ide gyúlt össze a francia nemesség"
udvarra néző udvarok... hmmm már jártam ott, de nem tudom elképzelni
a nemesség piromániás? vagy félreértették a világ proletárjai egyBesüljetek szlogent?

Arthur Arthurus 2017.10.25. 22:11:53

@Bright side of life: Több "topx" listát is megnéztem, és gyakorlatilag az összes különbözik :) Gyanítom ez attól is függ, hogy pontosan mit számolnak bele, egy hatalmas palota rengeteg részből áll, van, ahol a személyzet részét vagy a fenntartásához szükséges építményeket, épületrészeket nem számolják hozzá, máshol igen, néha egyik vagy másik szárnyat valami politikai, egyéb ok miatt nem...

Arthur Arthurus 2017.10.25. 22:12:59

@menkő: Köszönöm, mindkettő javítva :D Az a szép ebben, hogy én is kétszer elolvastam, miután kész lett, és egy szerkesztőtársam is, mégsem szúrt szemet a dolog... Késő volt már :) Köszi!
süti beállítások módosítása