Már ​nincs vesztenivalód, jöhet a végső összecsapás...

2017. november 03. 07:39 - GReni

Könyvajánló - Dan Wells: Már ​nincs vesztenivalód

"A John Wayne Cleaver sorozat utolsó, lehengerlő felvonásában Dan Wells antihőse végső leszámolásra készül a Sorvadtakkal. A Már nincs vesztenivalód a fiatal sorozatgyilkos történetének váratlan fordulatokban bővelkedő, döbbenetes lezárása."

dcdvkkcuqaafb_w.jpg

Ha még nem találkoztál John Wayne Cleaver történetével, kattints a sorozat első részének ajánlójáért!

A korábbi ajánlóimból is egyértelmű lehet mindenkinek, hogy nagyon szeretem ezt a sorozatot. Dan Wells kiváló író, a történet főszereplője pedig egy antiszociális, nagyon beteg gondolatokkal is megáldott kölyök, akit minden hibája ellenére lehetetlen nem szeretni. Ezért amikor a kezembe került John történetének hatodik, azaz befejező kötete, kettős érzésekkel fogadtam. Rettentő izgatott voltam, hogy vajon miként fogja lezárni a szerző a sorozatot, közben pedig szomorú is voltam, mert el kell búcsúznom John-tól. (Az pedig csak még különlegesebbé teszi az élményt, hogy a születésnapomra egy nagyon kedves barátomtól kaptam a kötetet, melyet ráadásul a szerző dedikált!!!)

Azt hiszem lehetetlen lenne John-nál jobban összefoglalni az elmúlt néhány év eseményeit, szóval íme:

"Helló. John Cleaver vagyok, és kissé furának hathat az életem, amikor így írom le. [...] szörnyekre vadászom. Egy ideig egyedül csináltam, később meg egy csapat kormányzati specialistával együtt, de aztán a szörnyek megtaláltak minket, és megöltek majdnem mindenkit, úgyhogy most megint egyedül csinálom. A szörnyeket Sorvadtaknak hívják, vagy néha Elátkozottnak, máskor meg, ha jó hangulatban találsz egyet, Áldottnak, bár ez manapság elég ritka. Öregek és fáradtak, és már inkább csak makacsságból ragaszkodnak az élethez, semmint bármi más okból. Egykor emberek voltak, de lemondtak egy lényeges részükről - az emlékükről vagy az érzelmeikről vagy az identitásukról: mindegyikük valami másról -, és most már nem emberek többé. Egyikük egyszer azt mondta nekem, hogy egyszerre többek és kevesebbek az embereknél. Tízezer évet töltöttek hihetetlen képességeikkel a világ királyaiként és isteneiként, de mostanra csak a fogukat csikorgatva igyekeznek életben maradni."

Miután egyedül marad a vadászatra egy kicsit visszatérünk a kezdetekhez. Egy újabb sorvadtat sejtve kiköt Lewisville-ben, ahol egy gyanús körülmények között elhunyt idős nő holttestéhez szeretne közelebb kerülni. Hát a próbálkozás olyannyira jól sikerül, hogy munkát kap a helyi halottasházban, mely egy családi vállalkozás. Ismerős helyzet? :) Persze, csak a munka ugyanaz, John leszámítva a gyújtogatós késztetéseit és, hogy emberek gyilkolászásáról fantáziál, rengeteget változott, erősödött, egyre jobban képes elnyomni a benne lakozó Szörnyeteg urat.

Amikor a démonok üldözéséről van szó, kis barátunk ritkán téved. Bele is tenyerel a "tutiba", olyannyira, hogy alig pár napja tartózkodik a városban, és máris meg akarják ölni. Ismét nincs könnyű dolga, szegény srácot nem kíméli a szerző, bár erre rögtön a könyv elején figyelmezteti is az olvasót:

Ezt a könyvet neked ajánlom.

Köszönöm, hogy velem maradtál a sok borzalmon át, amelynek téged és Johnt kitettelek. De legalább együtt mentetek át rajta.

Bárcsak azt mondhatnám, hogy ebben az utolsó kötetben minden könnyebb lesz, de…

Bocs.

Főleg akkor látszik kemény diónak, mikor rájön, hogy nem csupán egy sorvadt vadászik errefelé. Ráadásul, akit megtalált...huh...ismét az egyik legerősebb sorvadt próbálja bevégezni a mi kis szociopatánkat. Újabb és újabb kihívásokkal szembesül, például, amikor az egyik sorvadt bőrébe bújva próbál megtéveszteni egy másikat. Na, az a rész tetszett! Ötletes és nem kicsit izgultam, hogy le ne bukjon.

Érdekes fordulatokkal tűzdelte meg a szerző a sorozat lezárását. Szépen fokozatosan épül fel a történet, hogy aztán a felétől úgy felpörögjön, levegőt venni is alig merünk közben. Csak kapkodjunk a fejünket, hogy "MI VAN? Ez most komoly?!". Olyan lezárást sikerült kitalálnia a történethez, amire végképp nem számítottam, de így van ez jól. Ettől jó ez a regény. :)  (Csak halkan, zárójelben megjegyzem, hogy egy fél csillagot azért levontam a szerzőtől, mert a tökéletes és csattanós végkifejlet után sikerült felbosszantania a könyv utolsó oldalával...)

knv_mar_nincs_vesztenivalod_dan_wells_v1708.jpgA képre kattintva kedvezményes áron elérhető a Fumax Kiadó honlapján a szerző összes Magyarországon kiadott műve, köztük a John Wayne Cleaver sorozat ezen kötete is!

Kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7713067630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása