Ki volt az első angol király, aki beszélt angolul?

2017. november 21. 07:42 - Arthur Arthurus

Nyilván az első angol király. Vagy mégsem? Az angolszász királyokat nem számíthatjuk ide, hiszen az általuk beszélt óangolnak nem sok köze van a később kialakuló nyelvhez, nem túlzás a kettőt két külön nyelvnek tekinteni. Viszont 1066 után a normannok uralkodtak a szigetországban, akik nyilván nem angolul beszéltek. De akkor hogyan?

Az 1066-os hastingsi csatában azok az emberek győztek, akik Franciaország északi és nyugati részén éltek, tehát az ottani nyelvjárásokat és azok keverékét beszélték. Egy mai francia mindazonáltal valószínűleg néhány szón kívül semmit sem értene abból a nyelvből. Anglia földjén azonban egy teljesen egyedi dialektusa alakult ki a francia nyelvnek, amit szokás anglonormannként is emlegetni, a két nyelv erőteljesen keveredett. Eközben francia földön kizárólag a latin nyelv volt a hivatalos, a királyok és a főurak is latinul beszéltek és írtak, ez pedig azt a furcsa helyzetet eredményezte, hogy a 11. századtól kezdve Angliában kizárólag francia, Franciaországban pedig kizárólag latin írásbeliség létezett.
A normann uralkodók és később a Pantagenet-dinasztia tagjai és a környezetük is ezt a kicsit angollal kevert franciát beszélték a mindennapokban, míg alattvalóik az óangol egy szintén változó formáját beszélték. Így az uralkodók természetesen kapcsolatba kerültek ezzel a nyelvvel is, már Hódító Vilmos is meg akarta tanulni az angolt, de a források alapján ez nem sikerült neki. A köznemesség egyre több dolgot angolul intézett, de a főnemesi rétegek is felszedegettek ezt-azt, elsősorban a köznépi származású szolgálóik és dadáik jóvoltából.
I., II. és III. Edward is valószínűleg már tűrhetően beszélt angolul, de erre vonatkozóan nem maradt fenn bizonyíték, viszont II. Henrik, Oroszlánszívű Richard és Földnélküli János nemigen használhatták az angolt. Ugyanakkor II. Richárd, a Fekete Herceg fia bőkezűen támogatta Chaucert és más angol költőket is. Hogy beszélte-e a nyelvet, vagy csak uralkodói kötelességének és jóindulata jelének tekinthető, azt nem tudjuk. 
Mindenesetre a legelső angol uralkodó, akiről bizton állíthatjuk, hogy folyékonyan beszélt angolul, az az 1399-1413 között uralkodó IV. Henrik volt, aki koronázási esküjét is angolul tette le, első alkalommal 1066 óta. 

Hogyan lesz egy patkolókovács fiából főkancellár?

Kövess minket Facebookon!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8213251407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.11.22. 20:22:39

Király, aki angol
Normann nyelven hangol?!
:)

Ellenvélemény_ 2017.11.22. 20:22:57

Volt Anglia történetében egy hosszú, mintegy 3 évszázados időszak a hastingsi csata és IV. Henrik uralkodása között, amikor 3 nyelvet használtak aktívan: az előkelők rétege a normannok francia nyelvét beszélte, a köznép angolul társalgott, a törvények nyelve és a "hivatalos" nyelv pedig a latin volt.

jandera 2017.11.22. 20:23:01

Ha már itt tartunk, ki tudja melyik magyar király anyanyelve volt magyar???

Stenonis 2017.11.22. 20:23:08

A hannoveri Györgyökkel megint visszaesett a brit uralkodó angoltudása.
süti beállítások módosítása