Amikor a szkeptikus megbékél a házassággal...

2017. november 30. 07:45 - GReni

Könyvajánló - Elizabeth Gilbert: Hűség

A világhírű szerző, Elizabeth Gilbert Ízek, imák, szerelmek című kötete milliókat hódított meg a világon. Az életközepi válságát élő Liz nekivág a világnak, hogy rátaláljon önmagára. Megjárja Olaszországot, Indiát, végül rátalál a szerelem és vele a boldogság Indonéziában, hogy aztán Felipével tökéletes harmóniában és boldogságban éljenek Bali szigetén...de sajnos az élet nem lehet ennyire egyszerű...

bridal-636018_960_720.jpg

Az első kötet után Liz és brazil párja úgy határoznak, hogy nem törik meg a harmóniát egy házassággal, anélkül is boldogan élhetnek együtt, de sajnos a sors terroristákon keresztül más útra kényszeríti a párost. 2001. szeptember 11-el rengeteg minden megváltozott. A terrortámadás megrengette az Egyesült Államokat és komoly szigorításokat vezettek be. Felipét bilincsben elviszik, és a párnak döntenie kell: összeházasodnak, vagy a férfinak el kell hagynia az országot. 

"A házasságnál nincs kockázatosabb vállalkozás.
De egy boldog házasságnál sincs nagyobb boldogság."
Benjamin Disraeli

Értem én, hogy sokan félnek a házasságtól, sőt, amikor nem is vágytál rá, hanem egyszerűen muszáj, akkor máshogy állsz a dolgokhoz. Mégis kicsit túlzásnak éreztem, de jót mosolyogtam Lizen, amikor már-már megszállottan kezdte kutatni a kultúrantropológiai tanulmányokat, közben házassági, válási statisztikákat kezdett bújni, elemezni. Itt már kezdtem azt érezni, hogy nem csupán egy kellemes délutáni olvasmányt és kis romantikus-humoros regényt olvasok, hanem kaptam egy darabot a szerző házassággal kapcsolatos bizonytalanságából. 

Bár a lassan múló hónapok alatt Liz sok mindent talál, amely a házasság ellen szól, azért rádöbben, hogy akad pozitívum is, ami mellette érvel. Végül sutba vetve az észérveket és a statisztikát, mely azt mondja, hogy nagyobb esélyük van a válásra, mint a "míg a halál el nem választ"-ra, beadja a derekát és tesz egy próbát a boldog házasságra. 

"Az élet néha túl nehéz, hogy egyedül legyünk, és néha túl jó, hogy egyedül éljük át."

Liz a zarándoklata és a párkapcsolat építgetése közben is rengeteget változott, már közel sem az a bizonytalan nő, aki rossz házasságából menekült. Összeszedett, érett nőként gondolja végig, hogy mivel járna a házasság, mi lenne, ha netán válás lenne a vége. A szerző ismét humorral fűszerezte regényét, ahol egy komoly döntés mögött álló érveket vesézi ki. A fülszövegben remekül megfogalmazták, hogy kinek, miért jó választás a regény:

A Hűség az esküvő küszöbén állók, a házaspárok, az egyedülállók és az elváltak regénye. Azoknak a nőknek és férfiaknak szól, akik nem hisznek a házasságban. És persze azoknak is, akik úgy döntenek: belevágnak, és örök hűséget fogadnak annak, akit igazán szeretnek. 

1361602.jpgA kötetet a Partvonal Kiadó recenziós céllal bocsátotta rendelkezésünkre, amelyet itt is köszönünk.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? A képre kattintva kedvezményes áron meg is rendelheted a kiadótól!

Kövess minket Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3613293279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása