Star Wars: Az utolsó jedik

2017. december 18. 17:44 - Tibitron79

Egyidős vagyok a magyarországi Star Wars-szal. Már az oviban is Star Warsos bábukkal hadakoztunk. Alámondásos VHS-en néztük rossz minőségben egy havernál, éjjel-nappal. Nyugodtan mondhatom, sőt, bátran kijelenthetem, hogy szeretem a sorozatot. Eddig egy filmnél sem éreztem akkora csalódást, hogy rosszul érezzem magam, még a Baljós Árnyaknál sem. A VII. rész korrekt volt, de átlengte a hangulat, igy az is tetszett. Vártam, mit hoznak ki belőle, vártam, hová viszik el a sorozatot, vártam a bevállalós drámát, a katarzist. Vártam az újítást, ami földhöz vág. Hát megkaptam. Az első kritika, ami megfogalmazódott bennem kifelé jövet a moziteremből nagyjából ez volt: Minden bizsergető Star Warsos érzésre jutott egy tipikus Disney-s, kínos baromság. Hasra esik egy karakter, aki előtte csetlik-botlik egy sort? Ne már… Visszatér egy régi karakter, eredeti alakban, amitől majdnem elsírtam magam örömömben? Minden fontos karakter túléli az utolsó másodpercben? És még vicceskednek is mellé? Ne… Váratlan drámai fordulat, ami kicsit meglepett és merész volt? Igen, még ilyet!

És ez megy végig. Látványos csata, aztán rossz sitcomos poénok, érdekfeszítő morális társalgás, majd  bárgyú, bugyuta, jópofáskodás. Hangulatba ringató erős zene vs. ripacskodó, szerepidegen alakítások. Tényleg nem tudom mit gondoljak erről a filmről. Meghasonultam önmagammal. Nem volt egy jó Star Wars film. De egy korrekt sci-fi/fantasy igen, némi erővel, meg fénykarddal.

A kezdő bemelegítő csata után a sztori másodperce pontosan ott lép be a cselekménybe, ahol abbamaradt két éve. Ray átadja Luke-nak a kardot, aki laza, unott mozdulattal eldobja magától. Tökéletes metaforája ez a filmnek. Így dobta el a rendező a SW-os érzést is, mindazt, amitől rágerjedtünk anno az első… akarom mondani IV. részre. Pedig van itt minden, reményvesztett lázadók, überkirály giganagy űrhajók, látványos csaták, veszteségek, nemes tettek, bátorság, és itt van újra az erő is, ami ismét átlenghetné a galaxist. De inkább csak pislákol helyette. Rey próbálja megtalálni magában az erőt, a film itt megsejtet valamit, belenget egy régen rebesgetett teóriát, de aztán nem kezd vele semmit. Mintha az író/rendező trollkodott volna a rajongókkal. Igen, ezt tippeltétek, na akkor azért se… Na meg Kylo Ren, a jó öreg Kylo Ren. Mindenki nagy kérdőjele, sokak szerint a SW univerzum legjobb karaktere. Na vele sem sokat kezdtek. Pedig mennyi jó teória jelent meg az elmúlt két évben, annyi mindent ki lehetett volna hozni belőle. Nem mondom, hogy nem voltak jó pillanatai, nem mondom, hogy nincs még mindig potenciál benne, de valahogy úgy érzem, kihagytak vele egy nagy ziccert.

Na és Snoke, a legfőbb vezér, akihez képest a régi uralkodó cumizó, gügyögő kisded volt, a rejtélyes Snoke… a legnagyobb átverés a SW történetében. Az egy dolog, hogy úgy nézett ki, mint egy elfuserált Ed Harris hasonmásmaszk verseny 3. helyezettje, de olyan inkompetens ripacs volt, hogy csak na. De ki tudja, lehet visszatér valahogy, mert ez nem lehet a vége ennek a karakternek.

De a jók is megérik a pénzüket. Szegény Leila olyan enerváltan játszott, hogy szinte jelen sincs a jeleneteiben. Pedig Carrie Fisher azért ennél jobb színésznő volt, valahogy méltóbb búcsút érdemelt volna. Azért ő sem volt rossz, csak nem volt olyan amilyennek szerettem volna. Lehet az én elvárásaimmal van a gond...

Csubi hörög, morog, és ütögeti félre a kis szőrös rohadékokat. Semmi mást nem tesz hozzá a filmhez. A droidok gurulnak, csipognak, okvetetlenkednek, de talán jobb is, hogy nem vitték őket túlzásba. Ahogy a cukiségfaktort sem, ezt azért nem merte meglépni a Disney.

Az öreg Luke úgy viselkedik, ahogy kinéz. Öregesen, trottyosan. Szinte látjuk a kis éjjeli edényét meg az esti gyógyszerét, és ahogy fázósan bebújik az ágyába. Persze azért megmutatta pár jelenetben, hogy még nem kell őt leírni, de valahogy nem ezt vártam tőle.  Egyébként Mark Hamill egész jól alkakit, bár mostanság inkább komikus szerepekben láthattuk, ez áll most jobban az új külsejéhez. Itt most drámai figurát hoz, de persze a poénos oldal is ott van, és neki nem is áll olyan kínosan, mint a többi szereplőnek.

A történetről nem akarok sokat mondani, mert nincs is nagyon mit. Olyan érzésem volt, mintha megkértek volna egy számítógépes játéksztori írót, hogy dobjon már össze valamit, mert olyan volt a cselekmény, mint egy játékban. Küldetésről küldetésre jártak a hősök, teljesítették az első feladatot, jöhet a másik, még nagyobb próbatétel, aztán azt is, és igy tovább, végén a pályavégi főellenséggel.  Nem mondom, hogy nem voltak jó ötletek, de semmi tétje nem volt az eseményeknek. Egy percig nem hittük, hogy bárkinek baja lehet. Egy pillanatra mintha lett volna egy ilyen helyzet, de egy nyálas, giccses megoldással elütötték a lehetőséget. Mert ha azt meglépik, már jobb lehetett volna a film. Miért nem vállaltak be pár halált? Vagy sokkal drámaibb szituációkat.

Az első csatában tetszett például az Első Rend tapasztalt öreg róka tábornoka, aki átlátta mire készül Poe Dameron. Látszott rajta, hogy nem egy idióta. Persze ami ezután jött, agyoncsapta az egészet, mert egy Disney mesébe belefér, de egy állítólag formabontó, újító SW-ba nem.

Nem jöttem ki mérgesen vagy dühösen a filmről, de kissé csalódottan igen. Ez nem az az irány, amit a Zsivány egyes sejtetett. Nem komor hangulat, drámai események jellemzik a filmet, hanem vicceskedés, lazaság, gyermekded poénok, ami nyomokban Star Warst is tartalmaz.

Van benne újítás, van benne jó ötlet, de semmi komolyabb merészség vagy dráma. Alig maradtak nyitott kérdések, amik izgatnának, amik miatt már ülnék is be az utolsó részre. De annyira nem borzaszott el, hogy ne várjam, hogy mi sül ki belőle.

Nem rossz Star Wars film, de a jó sem ilyen.

6/10 pont

Mit gondoltam a Zsivány Egyesről? Kattints ide és megtudod!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6113507733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása