A 17-es számú nő

2018. január 17. 07:56 - Carbonari

Könyvajánló - Edan Lepucki: A 17-es számú nő

vesze.jpg

"Szexi, sejtelmes, érdekfeszítő" 
Los Angeles Daily News

Lady Daniels egyedül marad a hollywoodi hegyek között két gyerekével. Miután van mit aprítania tejbe, segítséget vesz igénybe csemetéi, de főleg kisebbik gyermeke ellátásához, hiszen ő művészember, éppen önéletrajzi könyvén dolgozik.

A hirdetésre S. - aki ragaszkodik hozzá, hogy simán csak S.-nek hívják -, szóval S. jelentkezik, aki vonzó, fiatal művésznő. A kicsit felemásra sikeredett bemutatkozó beszélgetés után S. felvételt nyer a posztra és hamarosan az egész család a kezéből eszik, beleértve Lady Daniels-t is. A család bizalmasa lesz, de nemcsak Lady és S. kerül egymáshoz közel, hanem S. és tinédzser korú, szelektív mutizmusban szenvedő fiú között is formálódik valamiféle nyugtalanító, baljóslatú vonás.

Mindenkinek titkolnivalói vannak a könyvben, a két felnőtt nő csak kerülgeti egymást, kapargatva a felszínt és alálátni igyekszik a másik rejtett gondolataiba, ugyanakkor minden egyes lépésükkel vékony jégen járnak saját érdekeik védelmében.
Az egészben van valami groteszk, minden percben várni lehet valami rossz megtörténtére, sötét hangulatú, ugrásra kész háromszög alakul ki az anya, a majdnem felnőtt fiú és a bébiszitter között. Egyáltalán: ki a bébiszitter? Miért ragaszkodik az egyszerűen csak S. megszólításhoz? Miért jelentkezett a családnál gyermekfelvigyázónak? Mit tud, vagy mit vél tudni, hogy pont ide jelentkezett?

Fülszöveg

A ​hollywoodi hegyek közt élő Lady Daniels úgy dönt, el kell távolodnia egy időre a férjétől. Miután egyedül marad gyerekeivel, segítségre lesz szüksége kisfia mellé, ha megírandó önéletrajzi könyvét valaha is be akarja fejezni. Egy hirdetésre jelentkezve érkezik hozzá S., a vonzó, fiatal művésznő, aki a kert végében álló vendégházba költözik be, és gondoskodik Lady hároméves kisfiáról, Devinről, illetve szemmel tartja másik, már tinédzser korú fiát is. Csodásan végzi munkáját, hamarosan bűvkörébe vonja az egész családot, és Lady bizalmasává válik.

A perzselő nyárban azonban S. kapcsolata Lady nagyobbik fiával nyugtalanító és baljóslatú fordulatot vesz. Miközben Lady és S. egyre közelebb kerülnek egymáshoz, Lady irigylésre méltó életének fényes máza repedezni kezd, és azzal fenyeget, hogy családja elől is rejtegetett, régi titkok bukkannak felszínre. S. eközben igyekszik megtartani saját titkait azzal kapcsolatban, hogy mi is volt a valódi szándéka ezzel az állással. Mindketten óvatos játékot játszanak, és minden egyes lépésükkel a számukra legfontosabb dolgokat sodorják veszélybe.

Edan Lepucki regénye úgy hat, mintha egy hollywoodi film noirt olvasnánk. Sötét humorú, fordulatos és lebilincselő dráma művészetről, az anyaságról és két nő baljós barátságáról, mely egyértelműen igazolja, hogy Edan Lepucki generációjának egyik legtehetségesebb és legizgalmasabb hangja.

És az anya? Milyen titkokat őriz olyan elszántan a múltjából? Hová vezetnek a látványos, viharos veszekedések, a szinte előre leosztott szerepű melodrámák? Mi lesz a szerelmi szállal? Mitől válik komikussá mégis a cselekmény, ha ilyen súlyos érzelmektől fűtött?

Miután művészember áll a középpontban, felmerül annak is a kérdése: van-e határ a szerep és az azonosulás között, valamint elválasztja-e bármi a művészetet a valóságtól?

Mi történt vajon, ami S. elbocsátásához vezetett, és miért úgy szól az új bébiszitter felvételére vonatkozó hirdetés, hogy művészlelkek kizárva?

Kinek javaslom a könyv elolvasását? Házassági válságban gyötrődőknek, kamasz gyerekkel rendelkezőknek, aki éppen leválni készül, nehéz szakításon átesetteknek, olyanoknak, akik képtelenek elengedni a haragot szülővel kapcsolatban, és végül bárkinek, aki imádja a könyvben a sejtelmes hangulatot, a hitchcock-i szatírát, amely hol fájdalmas, hol vicces, a téma kedvelőinek pedig ellenállhatatlan.

Szeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

agave_1.jpg

 

Köszönjük, Agave Könyvek!

 

2117, emberek és idegen fajok együttélése, akik mellesleg mind utálják egymást. Érdekel? Kattints!

 

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9113575973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása