Titkosszolgálat és prostiképzés

2018. február 20. 06:20 - Carbonari

Könyvajánló - Jason Matthews: Vörös veréb

vereb.jpg

Aki kígyófarmon dolgozik, azt előbb-utóbb megmarják
a kígyók, hacsak nem vigyáz nagyon-nagyon magára.
Ha meglógsz a KGB tapadókorogjaitól, igaz, kockázatosan,
de elképesztő kreativitással, az most siker vagy kudarc?
Khm... nézőpont kérdése.

A volt Szovjet utódállamok szövetségének Putyin a mindenható elnöke. A szovjet idők elmúltak ugyan, de a titkosszolgálatok örökek, az életviszonyok pedig nagyon lassan változnak arrafelé. Kémek meg mindenütt vannak, elég csak megsérteni - nagyon, nagyon megsérteni valakit, hogy bosszúból ellene forduljon a rendszernek. Még Putyin rendszerének is. Orosz berkekben szagot kapnak egy jelentős belső kémről, aki meglógott előlük, és még valószínűleg ma is ellenük dolgozik, feltételezett magas beosztásban, az orosz rendszer kedvezményezettjeként. Egyetlen személyt azonosítanak be valószínű tartótisztként az Amerikai Nagykövetségről: Nate Nash-t, akit viszont elhelyeznek Moszkvából Finnországba, pont a fenti fiaskó miatt. Ő az egyik főhőse a cselekménynek.

Az idealista ember beleszerelmesedhet az államba, de az állam mostoha szerető: sosem viszonozza. Keserves leckéken keresztül tanulja ezt meg a másik főhős, aki a titkosszolgálat kiváló üdvöskéje, mellesleg világszép Dominyika Jegorova, akit ráállítanak erre a Nate gyerekre. Elvégeztetnek vele egy különleges tanfolyamot, a Verébiskolát (amit csak kurvaképzésnek becéznek bizalmasan). A feladata: el kell csábítania a Moszkvából száműzött diplomatát, hogy fecsegje ki, ha máshol nem, az ágyban, hogy ki volt a társaságában lévő ember, aki meglépett az orosz titkosszolgák elől.

"Ne értse félre, amit mondok, de azt hiszem, hogy a vezetőik most egy olyan rendszert hoznak létre, amely ugyanolyan romlott, mint a szovjet volt. Csak most kevésbé szembetűnő. Modernebb, jobban mutat a tévében, simulékonyabbnak tűnik. Az új fegyverek az olaj és a földgáz, de a háttérben ugyanannyi kegyetlenség, elnyomás és korrupció van, mint korábban."

Finnországba megérkezik Dominyika az orosz követség alsóbb rangú beosztottjaként, fel is tudja venni a kapcsolatot Nash-sel, akinek aurája megdöbbentően bíborvörös és őszinte. Nash rutinszerűen elküldi a központnak Dominyika adatait, hogy kiderítsék, ki valójában a nő, és akkor az a válasz érkezik, hogy nagybátyja miatt, aki magasan helyezkedik el az orosz hierarchiában, akár érdekes is lehet a személye.
Pikáns helyzet, mi?
Egymás célpontjaivá váltak.
Mindkettőjüknek meg kell fontolnia, hogy munka, vagy szerelem: a kettő együtt elképzelhetetlen. Dominyikának sokat segít egy vén csataló, Martha, aki szerint a szolgálathoz való vak és feltétlen odaadás káros: mindenekelőtt önmagához legyen hű, és ha még marad szabad kapacitása, a hazának is juttathat belőle. Amikor azonban Martha a főnökével való heves szóváltást követően cím és nyom nélkül eltűnik a követségről, Dominyikában keresztbe fordul a világ és eltörik valami benne. Céltudatosabbá, keményebbé válik, hogy a Verébkirálynő (Martha) feltételezett halálát megbosszulja.

"– Egy ijedt ember állít be a KGB-hez. „Eltűnt a beszélő papagájom” – mondja. „Nem ránk tartozik, menjen a bűnügyi rendőrségre!” – feleli a KGB-s. „Elnézést! – mentegetőzik a férfi. – Tudom, hogy a bűnügyi rendőrséghez kell fordulnom, magukhoz csak azért jöttem, hogy hivatalosan közöljem, nem értek egyet a papagájjal.”

A helyzetet bonyolítja. hogy mind orosz, mind amerikai oldalról - a titkosszolgálatok csúcsán, vagy annak közelében, saját berkeken belül - létezik egy-egy nagyvad, akit életre-halálra keresnek a rivális szolgálatok. Ki hinné, hogy ebben a helyzetben egy csapat nyugdíjas nagymama-nagypapa - az "Orionok" - lesz a helyzet kulcsa a felderítésben..?
Ahol pedig félresikerültek az akciók, ott nagykövetek, miniszterek, titkosszolga vezérek dühösek, nagyon dühösek vagy kurvára dühösek. Hja, ez egy ilyen szakma, kérem szépen... könnyekre fakadt Krisztus... meg egy Díva kontra Márvány, vagy nem is? És mi lesz a Hattyúval?

És hogy örülj, ma (2018. február 20-án) az Agave Könyvek Kiadónál megjelenik ennek a műnek a második része is, Az árulás palotája címmel. A Vörös veréb jelentős kedvezménnyel kapható a kiadóban, csak kattints alant a képre! A filmet pedig, amit javarészt Budapesten és Magyarországon forgattak a Vörös verébből, márciusban kerül a mozikba.

verebi.jpg

 

 

A felső képen és a filmborítós alsó könyvfedlapon Jennifer Lawrence látható a Vörös veréb című filmben.

A 17-es számú nő. Érdekel? Kattints!

 

Ha érdekelnek a könyvújdonságok, hogy mit olvass és mit ne, kövess minket a  Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5812783392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása