Gyémántokból álló vizelet, de ne zavard köreimet

2018. április 03. 06:20 - Carbonari

Könyvajánló - Thomas W. Hodkinson & Hubert Van Den Bergh: Művelt társalgók könyve

muvelt.jpg

„Aki elolvassa ezt a könyvet, soha nem fogja összekeverni Rimbaud nevét Rambóéval vagy Lukács Györgyöt George Lucasszal."

A Partvonal Kiadó ismét olyan könyvnek adott helyet kiadási palettáján, amely több, mint érdekes, több, mint huncut, több, mint olvasmányos, sőt, egyenesen hasznos olyan emberek számára, akik szeretnek többet tudni a száraz tankönyvi valóságnál, akik összefüggésekben szeretnek látni tényeket, adatokat, eljárásokat és gondolatokat. No, és arról az apróságról nem is szólva, hogy milyen remek görbe tükröt lehet tartani a benne foglaltakkal igazi sznoboknak...

A kötetet két szerző neve jelzi: Thomas W. Hodkinson & Hubert Van Den Bergh, a cím pedig Művelt társalgók könyve.

Tehát képzeld el, hogy egy nagyon kifinomult társaságban iszod a koktélodat. Ha férfi vagy, frakkot vagy szmokingot viselsz, ha hölgy, minimum kisestélyiben pompázol, még inkább nagyestélyiben. Suhanó pincérek hordják a gyöngyöző italokat, vacsorához - természetesen - külön szertartásmester szólítja a nagybecsű egybegyűlteket, de amíg ez megtörténik, az időt el kell ütni valamivel. Az urak üzleti megbeszélései kizárólag kávé után képzelhető el, tehát finoman, úri módon beszélgetni kell, és lehetőleg nem arról, hogy Pistike pelenkájából megint kifolyt a kifolyni való, ami a nyakáig elöntette a szerencsétlen (és büdös) kisdedet. Nem, nem. Itt most fajsúlyos irodalmi, képzőművészeti, filozófiai, stb. magasságokba emelkedett társalgást kell folytatni.

Teszem azt, ha meg akarjuk hökkenteni hallgatóságunkat, akik El Greco hallocinogén vízióiról vízionálnak, be kell dobni: az biztos, hogy Domenikos Theotokopulos különös színei, megnyújtott alakjai egyértelműen marihuána szívási szokásainak emelnek emlékművet. És amikor a díszes társaság homlok ráncolva igyekszik felderíteni, hogy került a csizma az asztalra, jegyezd meg, ja, El Greco csak művésznév, amúgy ez volt a becsületes neve, hogy  Domenikos Theotokopulos, az El Greco meg csupán becenév, amely nem egyebet jelent, mint "a görög" - majd lazán emeld rájuk poharadat és gyere el onnan: ennyi elég volt nekik belőled.

Ott se ess zavarba, ahol a a beszélgetés tétje a lét, halvány mosollyal jegyezz meg róla valami dőreséget, s amikor értetlenül merednek rád, finoman húzd fel a szemöldököd (szigorúan csak az egyiket), majd távoztodban visszafordulva (csak és kizárólag félig visszafordulva) vesd oda nekik, hogy valójában csak egy dadaista kijelentést tettél az imént a lét céltalanságáról.

Ha a következő társaságban kétes hírnévre szert tett mai törtetőről esik szó, ne ess kétségbe, ha azt sem tudod, kiről folyhat a pletyka, csak mondj annyit, hogy az illető éppoly átláthatatlan, mint Balthus, ha érti, mire célzok. 100%, hogy nem fogja érteni, és már meg is szabadultál tőlük.

Legújabb trendi darabról áradoznak, ami amúgy szemétdombra való vacakság? Ó, jegyezd meg flegmán, Jean Anouilh szerint a polgárság azért jár színházba, hogy kulturáltságát demonstrálja. Nemigen lesz senki sem, aki felfogja, hogy most dicsérted őket, vagy éppen ellenkezőleg.

De akkor is te lehetsz az ász, ha olyan kérdéseket vetsz fel, hogy melyik filozófusnak van a legőrültebb frizurája, melyik író ivott 50 csésze kávét naponta, vagy melyik híresség hatott Adolf Hitlerre. Megemlítheted kábítószerekkel kapcsolatos beszélgetésben a gyémántokból álló vizeletet, és ha figyelmetlenségen kapnak, utalhatsz Arkhimédész ne zavard köreimet-re (amikor sokkal fontosabb problémán töprengsz, mint környezeted valósága).

Róluk, és még durván 200 híres vagy hírhedt személy tevékenységéről és a valósággal való kapcsolatukról regél röviden, velősen a két szerzőpáros. Hol kacagtam, hol hitetlenkedtem, hol csak a fejemet csóváltam a leírtakon. Már akkor is megéri elolvasni, ha amúgy sosem fordulsz meg úri körökben, de imádod, ha szalonnasütés vagy meeting közben leesik az álla az amúgy fennhéjázó nagynéninek, főnöknek, osztálytársnak, egyetemi kollégiumi szobatársnak, és a többi, és a többi fel nem sorolt, de a csőrünket piszkáló egyénnek

Szeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel beszerezheted!

muveltt.jpg

 

Köszönjük, Partvonal kiadó!

 

 

Jódforradalom! Érdekel? Kattints!

 

 

 

Ha érdekelnek a könyvújdonságok, hogy mit olvass és mit ne, kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1513718802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása