A megváltó karácsony előtt öl

2018. április 20. 00:05 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jo Nesbø: A megváltó

Egy héttel karácsony előtt, Oslo legforgalmasabb bevásárló utcáján agyonlövik a norvég Üdvhadsereg egyik munkatársát. Az eset előtt mindenki értetlenül áll. A nyomozást vezető Harry Holénak és csapatának szinte semmi kiindulópontja nincs: sem használható bűnjel, sem indíték, de még egy valamirevaló személyleírás sem. Mindössze annyit tudnak meg, hogy a tettes piros kendőt viselt a nyakán. Megindul hát a hajsza az ismeretlen, hidegvérű gyilkos után, aki közben tovább vadászik a norvég főváros fagyos utcáin, mert még nem végzett a feladatával…

Ez a negyedik Nesbø könyv amit olvastam, sikerült a Harry Hole-sorozatot szépen sorban megtalálni: Hóember (7.), Boszorkányszög (5.), Szomjúság (11.) és most A megváltó (6.). Az első száz oldal alapján azt mondtam, hogy az eddigiek közül ez a leggyengébb (talán a Boszorkányszög és a Szomjúság tetszett a legjobban, nagyjából fej-fej mellett, aztán a Hóember). Maga a "fő" gyilkosság Osloban nem is történik meg a 97. oldalig, persze előtte is megismerkedünk Hole aktuális életével (amit az érdekes olvasási sorrend miatt nehezebben tartottam fejben), megismerkedünk a gyilkosunk gyerekkorával, hátterével, meg egyéb gyilkosságokkal, még az Üdvhadsereg nyári táborával és az ottani eseményekkel is. Az elején felbukkan a nyári táborban Mads, a fiatal fiú, de hogy őszinte legyek, mire a történetünk odaér, hogy ismét szóba kerüljön, én már réges régen elfelejtettem, hogy ő az elején is szerepelt... Ebben nyilván annak is van némi szerepe, hogy a sürgős könyvfesztiváli olvasmányok miatt többször szakítottam félbe ezt az olvasást, mint szoktam egyébként.

Harry Hole (Michael Fassbender) a Hóember c. filmben

"Vannak akik szerint azért szaladgál annyi bűnöző szabadon, mert a jogrendszerünk egy nagylyukú háló. Ez azonban egy teljesen téves kép. A háló ugyanis inkább annyira vékony és finomszemű, hogy a kicsiket felfogja, a nagy halak azonban átszakítják. Mi a háló mögötti háló akartunk lenni, az, amelyik megállítja a cápákat." 

Aztán az első száz oldal nyögvenyelése után végre aktívan nyomoztunk. Szeretem Nesbø stílusát, szeretem, hogy sokféléről ír, hogy a könyveiben több szervezettel, pszichológiával, kriminalisztikával is megismerkedhetünk, szeretem, hogy reagál társadalmi problémákra, hogy felvonultat rengeteg egészen különböző felfogású szereplőt. De mégis, valahogy ez az első száz oldal kevésbé jött be. Az azutáni részek viszont nagyon. Tetszett, hogy fokozatosan és folyamatosan zárul a hurok a tettes körül, hogy szépen lassan minden lehetőségét elveszíti a városban, de akkor sem adja fel, és hiába látták őt többen is, hiába van róla felvétel, az átlagos magasságon túl senki, még Beate Lønn sem, aki pedig minden arcot megjegyez, megismer, amit egyszer már látott. 

"Harry az órájára pislogott, kicsit habozott, majd gyorsan, kissé színtelenül válaszolt:
– Gondjaim vannak az olyan típusú vallásokkal, amelyek szerint a hit önmagában elegendő ahhoz, hogy az ember a mennybe jusson. Vagyis aminek az az eszményképe, hogy az ember olyan mértékben manipulálja a saját józan ítélőképességét, hogy végül elfogad olyan dolgokat, amiket az értelme egyébként képtelen akceptálni. Merthogy az intellektuális leigázásnak ugyanaz a modellje, mint amit a diktatúrák követtek mindig is: egy magasabb értelem ideája, ami nem szorul semmiféle bizonyításra. "

Tökéletesen egyet tudok érteni Hole fneti megállapításaival. Éppen ugyanez a bajom nekem is. :)

A szerző, Jo Nesbø

Egy picit meglepett a csavar, meglepett a "megrendelő" személye, bár egy idő után nem nagyon maradt más alternatíva. Igazi csavaros, részletes, szerethető Nesbø-krimi lett a vége, és Harry végre arra is rájött, hogy ki a Király - mert ahol Herceg volt, ott Királynak is lennie kell. Ráadásul egész jó vagyok már a norvég nevek kiejtésében is, kevésbé kacifántosak, mint az izlandiak pl., vagy lehet, hogy csak Nesbø kíméli az egyéb nemzetiségű olvasóit, és könnyebben kimondható, könnyebben megjegyezhető neveket ad nem csak a főbb, de a mellékszereplőknek is. Ja, azt a fekete metznert nagyon sajnáltam. :(

Ha érdekel a könyv, a borítójára kattintva kedvezményes áron elérheted az Animus Kiadótól!

 Érdekel Harry Hole megfilmesített esete, a Hóember? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6313838702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása