Az ókori Medúza a jelenben is öl

2018. május 03. 07:51 - Carbonari

Könyvajánló - Robert Masello: A medúza-amulett

cellini.jpgÉlvezetes misztikus krimi több időszálon és idegszálon mozogva, letehetetlenül izgató kérdéseket boncolgatva: egy ókori legenda alapján a középkorban alkotott műtárgy képes-e arra, hogy századok történetén átívelő cselekménnyel borzolja az olvasó idegeit?

Az enyémet biztosan sikerült.

A kép a regény főhősének, a 16. századi Benvenuto Cellininek művét ábrázolja.

A 21. Század Kiadó újabb gyöngyszemet hozott el magyarul a misztikus krimi rajongóinak Robert Masello tollából. A Romanov kereszt és Az Einstein prófécia után A Medúza-amulett rejtélyein izgulhatunk.

Emlékszel még az ókori Gorgókra? Azokra a visszataszító lényekre, akiket Pallas Athéné változtatott ilyen rúttá (hajuk helyén kígyók tekerőztek, nyelvük úgy mozgott, mint a kígyóké), megspékelve azzal, hogy aki rájuk nézett, kővé dermedt. Nos, az egyikük, Medusza, halandó volt, és vele Perszeusz végzett. A regényben egy ilyen ábrázolást vésett a reneszánsz híres szobrásza, ötvöse és éremművésze (tényleg létezett személyről beszélünk) Benvenuto Cellini egy tükör hátuljára.

A tükörnek olyan különleges tulajdonsága van, hogy a jelenben eszeveszett hajsza indul meg a tárgy hollétének felderítése érdekében és birtoklásának lehetőségéért. David Franco nyeri meg sokadikként a fenti Medúza-amulett kutatási jogát, erős nyomásgyakorlással. Egy csoda szép nő bízza meg a feladattal, aki korlátlan anyagi hozzáféréssel rendelkezik. Kiadja az utasítást: mindenáron fényt kell deríteni a műtárgy lelőhelyére. David Franco szorult helyzetben van: bármennyire is fél és tart a megbízástól, nem utasíthatja vissza a feladat végrehajtását, a pénzre szeretett nővére gyógyíttatása miatt elképesztő szüksége van.

Nincs más választása, a zseniális, de szkeptikus ifjú kutató nyomába ered a legendás tárgynak. Egyszerű nyomozásnak ígérkezik, de hősünknek hamar rá kell döbbennie, hogy sötét titkokkal terhes kalandokba bonyolódott, az intrikák lassan puszta életét is veszélyeztetik. Miközben végigvágtat Loire menti kastélyokban és Róma utcáin, meg kell értenie egy sötét titkot, amely ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget. A gonosz ott liheg a sarkában, Chicago utcáitól a nagy francia forradalomig (nem érted, mi?) mindenütt, legyen az legendás vagy sima orvgyilkos a rivális műtárgy keresők részéről.robert.jpg

Idősíkok között ugrálva fantasztikus élményt jelent a kötet tartalmának abszolválása. Ismered Steve Berry, Dan Brown könyveit? Nos, ez jobb azoknál  szubjektív véleményem szerint. Legutóbb az Eredetet olvastam, de az egyharmada után hátralapoztam, hogy jó, oké, legyen már kibontakozás, mi a vége, elolvastam, aztán letettem. Körülbelül minden könyvükkel így jártam (ami nem jelenti azt, hogy te is hasonlóképpen lehetsz vagy leszel a témával). Ezzel nem: első laptól utolsóig fogva tartotta a figyelmemet, ezért merem javasolni a hasonló sztorik kedvelőinek. Mi fogott  meg benne? A misztikum? Az idősíkok váltakozása? Az élet lehetősége annyi viszontagságon át? A titkok tobzódása és jelentősége a mai életre nézve? A félelmetes Gorgók egyike? A fiatal tudós és a nagystílű megbízó hajtóerői? A valós alap keveredése az elképzelhetetlennel? Mind együtt vagy egyik sem? Nem tudom és már nem is érdekel. Van benne valami plusz, ami fogva tartott más, hasonló sémájú könyvekkel ellentétben. A történet kiváló, az olvasás minden percét élveztem.
Ennyi.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

meduza.jpg

 

 Köszönjük, 21. Század Kiadó!

 

Érdekelnek a könyvújdonságok, hogy mit olvass és  mit ne? Kövess bennünket a Facebookon, és nem maradsz le egyről sem!

 

A cikkben a kép a szerzőt, Robert Masellot ábrázolja.

 

Egy másik könyv a 21. Század Kiadótól: csontváz az építkezésen. Érdekel? Kattints!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9213854240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása