Könyvheti újdonságok szubjektíven

2018. június 05. 07:56 - Arthur Arthurus

Idén is több száz vadi új könyv jelenik meg a legnagyobb magyar könyvünnepen, a könyvhéten, teljes, becsületes nevén a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok rendezvényén, amelynek mint sok éve, idén is a budapesti Vörösmarty tér a központja, de szinte minden nagyobb vidéki városban is könyvheti rendezvények, dedikálások, előadások várják a könyvszeretőket. Ez a rendezvény kifejezetten a magyar könyvek ünnepe, persze sok nemzetközi siker is erre időzítve jelenik meg, de a hangsúly a hazai szerzőkön, a velük való találkozásokon van. Ez a poszt egy szubjektív, a teljesség igényét nélkülöző válogatás a több száz könyv közül, amiket mindenképpen tervezek beszerezni, vagy legalábbis a kívánságlistám elejére kerülnek. 

Krimi/thriller

Elsőnek nézzük egyik kedvenc témámat, a krimi/thriller könyveket. Már pár napja megjelent, de könyvheti beszerzés lesz egyik kedvenc szerzőmtől, Jo Nesbø-től a Shakespeare újra sorozat egyik tagja, melyet a Kossuth Kiadó ad ki, a Macbeth. A klasszikus történetet modernizálva, a felkért szerzőkre jellemző módon írják újra, Nesbø természetesen egy mogorva nyomozót kreál Macbeth-ből, akinek célja a helyi bűnbanda felszámolása, de eközben a korrupt polgármester, a rendőrfőkapitány és a drogbáró hatalmi villongásaiba csöppenve ő maga is nehezen áll ellen... Szeretem általában Shakespeare műveit, és nagyon tetszenek az új, aktualizált változatok belőle, ezek közelebb hozhatják a halhatatlan történeteket azokhoz, akik már a klasszikus és kötelező szavaktól is viszketnek. 

A 21. Század Kiadónál jelenik meg James Patterson és Bill Clinton - igen, az a Bill Clinton - könyve, Az elnök eltűnt, amit már volt szerencsém olvasni, itt írtam róla. Nem kérdés, hogy a kész könyv is a polcomra kerül! Akárcsak William R. Forstchen A harag napja című könyve, amiről szintén volt már szó a blogon.

Másik várt kötet az Agave Könyvek gondozásában megjelent Dennis Lehane-könyv, a Titokzatos folyó. Eddig két könyvet olvastam Lehane-től, egyik sem győzött meg róla, hogy mekkora krimikirály ő, de nem voltak rosszak azért, egy esélyt kap. :) Yrsa Sigurðardóttir, az izlandi írónő azonban már bizonyított nálam, nem is kérdés, hogy új könyve, az Animus Kiadónál megjelent Örvény is erősen listás. Egy kicsit más kategória, de a thrillerre hajazó szál miatt szerintem befér ide, szintén az Animus gondozásában jön az osztrák Marc Elsberg könyve, a Zero amely egy okoseszközökkel teli világban történő gyilkosságot, és efféle eszközök által teremtett előnyöket és hátrányokat járja körül, természetesen a hátrányokra koncentrálva. Új megjelenés, de már megvan nekem Jeff Abbott-tól a Bűnös vagy!. Eddig egy könyvet olvastam a texasi szerzőtől, de az gyorsan kedvenccé vált, ezért nagyon kíváncsian várom ezt is. Illetve a Fumaxnál jelenik meg az új Dr. Csont könyv, Kathy Reichs-től a Hamvadó csontok. Ebből a sorozatból még nem olvastam egy részt sem, de nemrégiben kívánságlistára pakolásztam mindegyiket.

Fantasy

Másik kedvelt műfajom a fantasy, aminek (számomra) egyik legjobb hazai képviselője a kiadók között a Fumax. Új megjelenései közül két könyv keltette fel az érdeklődésem: Victoria Schwabtól az Egy kegyetlen dal, és Nicholas Eames: A Wadon királyai című metál-fantasy, amiről már szintén írtunk. 
Az Európa Kiadó adja ki hagyományosan J.R.R. Tolkien könyveit hazánkban, most a Beleriand dalai című költemény-gyűjtemény kap helyet a palettájukon, amely elsősorban Középfölde mitológiájával, Húrin gyermekeinek és Beren és Lúthien szerelmének történetéről szól.

Romantikus

A nagyon rózsaszín, habos-babos romantikus könyveket ki nem állhatom, de vannak olyan tartalmas művek, amelyek nagy kedvencemmé váltak. Ha muszáj egyetlen egy kedvenc szerzőt mondanom, és nem mondhatom a szokásos hetes fogatomat, akkor Colleen Hoover az az egy. Majd egyszer talán leírom hosszabban, hogy miért, most legyen elég annyi, hogy kedvenc. Szerencsére idén sem maradok új CoHo-könyv nélkül, hála a Könyvmolyképző Kiadónak, aki most az Ugly Love, vagyis Csúf szerelem című könyvével jelentkezik. Elsők között fog a táskámba vándorolni. :) Ők adnak ki egy másik új könyvet, ami szintén érdekel, és esélyes, hogy CoHoval együtt beszerzésre kerül: Kirsty Moseley: The Boy Who Sneak In My Bedroom Window, vagyis Álmaim őrzője című könyv.

Szépirodalom, egyéb

A 21. Század Kiadó gondozásában jelenik meg Paul Auster életműve új köntösben, elsőként a New York trilógia, és a Brooklyni balgaságok

Paul Auster

Az Animus Kiadónál jelenik meg az egyedi stílusú Fredrik Backman új könyve, a Mi vagyunk a medvék független folytatása, az Egymás ellen. Aki ismeri Backmant, annak csak ajánlani tudom ezt a könyvet is, aki meg nem ismeri még... az sürgősen ismerkedjen meg vele :)

Az Európa gondozásában jelenik meg Barna Imre műfordítónak egy érdekesnek ígérkező könyve, a Pont fordítva, amely a műfordításról, az élményeiről, a különleges esetekről szól. 

Nonfictionök, vagyis történelem, tudomány, életrajz

Végére hagytam az egyik szívemcsücske témát, a tudományt, a történelmet, az életrajzokat, a túlélőtörténeteket, az útleírásokat, vagyis mindent, ami nonfiction. Már korábbi megjelenés a Park Kiadótól, de a könyvhét esélyes rá, hogy beszerezzem: Tim Marshalltól A földrajz fogságában – Tíz térkép, amely mindent elmond arról, amit tudni érdemes a globális politikai folyamatokról. Azt hiszem, a cím mindent elmond, amit tudni érdemes elsőre a könyvről. Másik, már szintén megjelent kiadvány Roger Crowley-tól a Kalmárköztársaság, amely Velence tengeri hatalmának kiépítéséről és annak elvesztéséről szól. Roger Crowley egyébként írt már hasonló könyvet, egy ideje a polcomon várja két kötet, hogy végre őket válasszam a sok közül: a Tengeri birodalmak, amely az 1500-as évekbeli nagy mediterrán tengeri uralomért folytatott csatákról szól, és az 1453, amely Konstantinápoly utolsó ostromát meséli el. A könyvhétre hozza el a Park Kiadó egy réges régi kívánságlistás könyvemet, amely sajnos már nem beszerezhető, de végre jön az újranyomás: Alfred Lansingtől A Déli-sark foglyai, amely az 1914-es brit Birodalmi Transzantarktisz-expedíció, vagyis a Shackleton-féle Endurance tragikus sorsát meséli el. Aki egy kicsit is ismer, tudja, hogy imádom az ilyen sarkvidéki vagy hegymászós történeteket - mindegy, csak hideg legyen, és valós. A kötet telis tele van fényképekkel, a legendás Frank Hurley képeivel, aki maga is részt vett az expedíción. Erről az expedícióról már volt szó korábban a blogon, ide kattintva elérhetitek!

A Kossuth Kiadó elkezdte újra kiadni Ormos Mária életrajzát, a professzorasszony első kötete ezen újítások közül a Hitler volt, amelyet pár napja fejeztem be, hamarosan várható róla egy értékelés itt a blogon, de máris jön a következő kötete az életműből, a Gondolatok az ember történetéről című könyv, amely a földi történelem nálunk kevésbé ismert szegmenseiről szól 800 és 1500 között, vagyis a középkorban. Elkalauzol minket Ázsia, Afrika, Amerika kevésbé ismert történelmébe. A Jaffa Kiadónál közben Pető Andrea is teret kapott, aki egy olyan, ritkán kibeszélt vetületét meséli el a második világháborúnak, ami maximum csak lábjegyzetben jelent meg mindig: a civilek, elsősorban a nők elleni nemi erőszak történetét, ami sajnos minden háború sajátja volt. Elmondani az elmondhatatlant címen jelenik 

Az Akkord kiadó gondozásában, a Talentum Tudományos Könyvtár részeként jelenik meg egy új kötet, Leonard Mlodinovtól Az emberi gondolkodás rövid története. A könyvfesztivál kapcsán morogtam kicsit, hogy alig volt új tudományos könyv. Nos, a piacot most sem fogják elárasztani, de ez a kötet mindenképpen a listám elején szerepel a beszerzendők között. 

Nos, a teljesség igénye nélkül ezek azok a könyvek, amelyeknél biztos, vagy nagyon esélyes, hogy a táskámba kerülnek a könyvhét során. Plusz néhány olyan régebbi könyv, ami kihagyhatatlan, 500-1000 Ft-os áron kapható. Ti írtatok listát a beszerzendőkről? :)

Kövessetek minket Facebookon is, hogy ne maradjatok le róla, végül milyen szépségekkel megrakodva távoztunk a helyszínről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3014020548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása