Kisiskolás gyereked van? Imádni fogja ezeket a királyokat! Meg te is.

2018. június 15. 07:53 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Simon Réka Zsuzsanna: Ahány király, annyi mese

Emlékszel még a magyar népmesékre? Vagy Illyés Gyula gyűjtésére, a Hetvenhét magyar népmesére? És Benedek Elek meséire? Ezeken nőttél fel, igaz? Sőt, talán első betűidet is ezeken gyakoroltad. Nos, van egy jó hírem! Ma is születnek ugyanezt a kedves, nosztalgikus hangulatot árasztó mesék, mint annak idején!

Simon Réka Zsuzsanna mesekönyve tíz királyról szól, akik a legkülönfélébb birodalmakat irányítják, és ők maguk is sokfélék. Van itt olyan király, aki mindent kékre akar festeni, olyan, aki egész nap csak bújócskázna, olyan, aki hétfőn azt ünnepli, hogy hétfő van, kedden azt, hogy vége a hétfőnek, szerdán azt, hogy süt a nap, csütörtökön azt, hogy egy hete már nem volt csütörtök, pénteken azt, hogy esik az eső... nála minden nap ünnepnap, és hatalmas vigasságokat rendez, udvartartása nagy-nagy bánatára. De szólhatunk a hólakók királyáról, akinek a birodalmában mindig hideg tél van, vagy a könyvgyűjtő királyról, aki nagyon szimpatikussá vált. :) 

Tízféle király rövidke meséjét tartalmazza a könyv, és ezeknek a meséknek a hangulata számomra a régi magyar népmesék hangulatát idézi, csak sokkal jobb, kedvesebb, szerethetőbb azoknál. Vitatkozhatunk róla, hogy a magyar népmesék mennyi valódi értéket hordoznak, véleményem szerint, ha lecsupaszítjuk őket, akkor olyan dolgokat tanulhatnak meg a gyerekek, hogy ha hazudsz, jobban jársz, ha ellopod az úr akármijét, te vagy a hős, és ha ügyeskedve átversz mindenkit, akkor ravasz csibész vagy. Ennek ellenére szerettem ezeket a meséket, néha újranézem őket, illetve régebben esténként néha belelapoztam a már dirib-darabokban lévő Hetvenhét magyar népmesék kötetembe is, vagy a rajzfilmes magyar népmeséknél sokkal értékesebb és jobb Benedek Elek-gyűjteménybe is. Ez a mesekönyv pont ezt a nosztalgikus érzést adta. Jó volt olvasni, és örültem, hogy ezek  a mesék elhagyták azokat a stílusjegyeket, amelyeket nem szerettem és nem szeretek a hagyományos magyar népmesékben, ugyanakkor megtartották, kissé átalakították, kissé modernebbé, játékosabbá, humorosabbá, gördülékenyebbé tették azokat, amiket viszont nagyon szeretek. Nem egyszer felnevettem a szóhasználaton, gyerekek számára is teljesen érthető, mégis új, játékos kifejezéseket használ sokszor a szerző, igen frappánsan.

Simon Réka Zsuzsanna nagyon olvasmányosan ír, kedves, aranyos történeteket talál ki, és ezek olyan mesék, amelyeket még a szülők is élvezni fognak, nem csak a gyerekek. Azt nem állítom, hogy századjára is ugyanolyan élvezetesek lennének, de olyan mesekönyv ez, ami kiemelt helyen lesz a polcon a szülőnek és a gyereknek is, remélhetőleg :) Az illusztrációk bennem vegyes nyomot hagytak, a többség tetszett, aranyos volt, némelyik viszont kevésbé, valahogy egészen másképp képzeltem magam elé pár királyt. Gyöngyösi Adrienn, aki az illusztrációkat készítette, nagyon szépen ragadott meg pár jelenetet, pl. a szomorú kiskirálylányt, aki a kék városra tekintett ki, vagy a bújócskás királyt és családját, amint megtalálja őket a fán, vagy a hólakók királyát a palotája erkélyén. Belegondolva, rájöttem, hogy azok a rajzok, ahol más is van, nem csak az alakok, tetszenek. Adrienn nagyon szépen bánik a színekkel és formákkal, azonban az emberek, akiket rajzolt, valahogy nem az én világom. Mondjuk a könyvgyűjtő király jó lett :) Külön jópont, hogy az oldalszám jelzéseinél a kis minta minden mesénél más volt, mindig az adott mesére jellemző. A fenti képen jól látszik a kis kék festékes ecset a kékfestő király történetéből.

Kedvencem egyébként a könyvgyűjtő illetve a kékfestő lett, ezek a történetek sikerültek szerintem a legjobban. Nem tudom miért, miközben olvastam a meséket, a kékfestő király történeténél megragadott az az érzés, hogy talán ez a mese készült el elsőnek, ez volt az első ötlet, ez a király született meg elsőnek Réka fejében. Nem tudom, így van-e, ezt majd ő megmondja. :)

A kötet 2013-ban jelent meg a Manó Könyvek gondozásában, kemény kötéssel. Utazókönyvként került hozzám, amit maga a szerző indított útjára nemrégiben, tőlem pedig Németországba utazik tovább. Ezúton is szeretném megköszönni Rékának a lehetőséget! :) Óvodás és kisiskolás korú gyerekeknek szóló mesék, egy olyan könyv, ami nem maradhat el a polcukról. A borítóra kattintva elérhetitek a kiadótól!

Érdekel gyerekkorom egyik kedvenc mesekönyve? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9314044418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása