Egy pusztító természeti csapás, majd egy rettenetes vírus. Van kiút?

2018. augusztus 06. 07:44 - GReni

Könyvajánló - James Dashner: Halálparancs

James Dashner világhírű Útvesztő trilógiája mára öt kötetesre duzzadt. A sorozat után, melyből nagy sikerű mozi is készült, biztosan sokan kíváncsiak voltak rá, hogy Thomas és társai miként kerültek a Tisztásra és mi okozta a világvége helyzetet. Ezekre a kérdésekre is választ kapunk az előzménytörténetet elmesélő két kötetben.

maze-runner-the-scorch-trials-silhouettes-2880x1800-wallpaper-17448.jpg

Kezdjük azzal, hogy nem olvastam az Útvesztő trilógiát (még). Szeretem összevárni a részeket, hogy egyben essek neki, de mire itthon megjelent a harmadik rész, már tudtam, hogy jön az előzménytörténet, szóval szépen kivártam mind az öt kötet megjelenését. Ez a két kötetes előzménytörténet levett a lábamról.

Az első rész, a Halálparancs címet kapta. Ebben a regényben visszamentünk 13 évet, ahhoz a naphoz képest, amikor Thomas megérkezett a Tisztásra a trilógia első részében, Az útvesztőben. Még nem volt VESZETT, nem volt Tisztás, pusztán egy kétségbeesett lakókkal teli bolygó, ahol napkitörések sorozatában emberek milliárdjai vesztek oda, ráadásul szörnyű ragályt hozott. Ha megbetegedtél már nem volt menekvés. Az elme felmondta a szolgálatot és céltalanul tomboló lénnyé válik tőle az ember.   

Egy kis csapat túlélte a New Yorkban lesújtó szökőárt, összekovácsolódtak és együtt küzdenek nap, mint nap a túlélésért. Már épp kezdenek magukhoz térni, úgy tűnik van esély egy új, jobb élet felé, amikor egy repülő jármű, azaz Berg csap le kis településükre. A gépről ismeretlenek látszólag minden ok nélkül nyilakkal lövöldöznek vaktában mindenkire. Megtörténik a legrosszabb: a Kitörés okozta vírussal fertőzött nyilakat használnak. De kik ezek? És miért teszik ezt? 

iaprfmgkvn9tsjqpln7midtcezg.jpg

Mark történetén keresztül ismerjük meg az elmúlt egy év eseményeit. Hogy miként élte túl a napkitöréseket, hogyan vészelte át a járvány kitörését, hogyan szerzett barátokat, új családot. Majd, hogy miként éli meg és dolgozza fel, amikor a váratlan új ellenség megöli a hozzá legközelebb állókat. Aminek hatására megindulnak az ismeretlen ellenség felé Alec, az ex-katona vezetésével. Van egyáltalán kiút ebből a borzalomból? Sorban végignézzük, ahogy a kis csapat tagjai elvéreznek. Vajon mind a barátaik sorsára jutnak?

Imádtam, ahogy ugráltunk az időben, hol Mark emlékei a napkitörés utáni káoszról, hol a feléledés utáni új ellenség előli menekülés vagy harc. Pörgős, akciódús kötet, nagyon jól olvasható, sodor magával. A szereplők is szerethetőek, érdekesek, bár a love story felőlem akár ki is maradhatott volna, de még az is elfért, nem vitte el nagyon a történetet. A mellékszereplőket nem sok időnk volt megismerni, de mind apró részei a nagy kirakósnak, amitől a regény végig leköti az ember figyelmét. A srácok útjuk során rengeteget megtudtak arról, hogy miért és hogyan keletkezett, terjedt el a vírus és miként mutálódott. Ijesztő és nem is oly elképzelhetetlen jövőképet festett a szerző.

742887f.gifA könyvet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapján a borítóképre kattintva. :)

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Érdekelne a szerző egy másik sikeres trilógiája is? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2313878404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása