Shari Faye Smith végzete

2018. augusztus 25. 07:49 - Arthur Arthurus

Sorozatgyilkosok - Larry Gene Bell

1985. május 31-én a Dél-Karolina állambeli Columbiában egy fiatal, 17 éves lány, Sharon Faye Smith eltűnik. Az elrablója felveszi a kapcsolatot a családdal, de már csak a lány holttestét kapják vissza napokkal később. Ezalatt a pár nap alatt az FBI legjobb ügynökei erednek az emberrabló nyomába. Mi történt?

Sharon, becenevén Shari hazafelé tartott a bevásárlóközpontból, ahol a barátjával, Richarddal találkozott, és már csak pár száz méter választotta el az otthonától, amikor megállt a levélszekrénynél. Édesapja találta meg negyed órával később hazafelé menet az autóját üresen, nyitott ajtóval. Azonnal értesítette a helyi seriffet, Jim Metts-t, akinek volt ismeretsége az FBI Viselkedéstudományi és Nyomozástámogató Részlegénél, röviden a profilozóknál, ő maga is elvégezte a tanfolyamukat, és nagyon tisztelte a munkájukat. Az elrablója felvette a kapcsolatot a Smith családdal, és közölte velük, hogy nála van a lány, sárga-fekete fürdőruha van rajta a ruhája alatt, csak hogy tudják, nem viccel. Telefonon tartotta velük a kapcsolatot, többször is beszéltek, de sajnos a hívást sosem sikerült bemérni, ez akkoriban még legalább 12 percet vett igénybe a legmodernebb szövetségi nyomozói eszközökkel is. Ennyi ideig sosem sikerült szóval tartani.

Két-három nappal később ismét telefonál, a megtört szülők helyett most Shari 21 éves nővére, Dawn veszi fel a telefont, és az elkövető közli vele, hogy most már testileg-lelkileg-érzelmileg egyek Sharivel. A férfi ezentúl csak a fiatal lánnyal hajlandó beszélni, aki végül is ráveszi, hogy adjon valami hírt Shariről. Küld egy levelet, amelyet a lány írt 1985. június 1-jén, hajnali 3 óra 10 perckor. A lány ebben elbúcsúzott szeretteitől, és kérte, hogy mindig szeressék egymást. Ő már tudta, hogy meg fog halni. Az elrablója szerint 4:58 perckor egyesült a testük és a lelkük, és onnantól fogva úgy beszélt, mintha Shari benne élne, a lelke tényleg eggyé vált volna az övével. John Douglas különleges ügynök, az FBI profilozója biztos volt benne, hogy ekkor, 1985. június 1-jén, 4:58-kor oltotta ki a lány életét. 

Dawn hosszas győzködésére végül elárulta, merre találják meg Shari holttestét.

A 378-as körgyűrűtől nyugatra a Prosperity kijáratig, innen 2,5 km-t haladjanak, majd jobbra a Moose Lodge 103-as táblánál. Ezen az úton 500 méter távolságra egy fehér favázas épület áll, ennek a hátsó udvarán túl két méterrel találják meg Shari holttestét.

Így is lett, pontosan ott feküdt a lány holtteste, ahol mondta az elkövető, ekkor június 6-a volt, és a lány napok óta halott volt. A sok telefonbeszélgetés és az elkövetés módja alapján John Douglas az alábbi személyiségrajzot adta ki:

Az elkövető 25-35 éves, inkább 30 vagy több, valószínűleg korán nősült, de most egyedül vagy a szüleivel él. Biztos, hogy volt már gondja a törvénnyel, elsősorban nők elleni erőszak vagy telefonos zaklatás. Ha ölt már korábban, biztosan gyerekek vagy fiatal lányok sérelmére követte el tettét. A mindennapi életben udvarias, precíz, pedáns, megszállott rendmániás, súlyos kisebbrendűségi érzéssel küzd, de egyben meg is veti a külvilágot. Helybeli, a környéken ismerős férfi, talán túlsúlyos, esetlen.

Két héttel Shari elrablása után elrabolnak egy kislányt, a 9 éves Debra May Helmicket, fényes nappal, mindössze néhány méterre az édesapjától, aki a lakókocsijukban volt, míg a kislány kint játszott a lakókocsi mellett. Egy szomszéd látta az autót és a férfit, azonnal rohant szólni a kislány apjának, és elkezdték követni az autót, de nem tudtak a nyomában maradni. Ezután már nem hívja többé a Smith családot. Az FBI biztos benne, hogy ugyanaz az elkövető, aki Sharit is megölte, és valahogyan ki kell ugrasztani a búvóhelyéről. Javasolják, hogy rendezzenek egy megemlékezést Shari tiszteletére, és a sajtóban jelenjen meg sok fényképes cikk Shariről és Debráról egyaránt. Sajnos egyik esetben sem járnak sikerrel, de végül Dawn kérésére elmondja, hol találják meg a 9 éves Debra holttestét.

Larry Gene Bell

Menjenek egyenesen nyugat felé, majd forduljanak balra a Peach Festival Roadra Bill falatozójánál, ezen az úton 5,5 km-t tegyenek meg Gilberten át, és jobbra az utolsó dűlőútra forduljanak, mielőtt elérik a Two Notch Road stoptábláját. Menjenek át a láncon, túl a Tilos az átjárás táblán, 50 méter előre egyenesen, majd 10 méter balra.

Itt meg is találták a kislány holttestét, az elkövető megfojtotta.

Eközben folyt a Shari által írt levél technikai elemzése is, és egy egészen új módszerrel, az ún. Esta berendezéssel sikerült kisilavizálni egy tíz számjegyből álló telefonszámból kilencet: 205 837 13 8
A 205 Alabama állam hívószáma, a 837 Huntsville körzeté, és innen már csak tíz számot kell végigzongorázni, és találnak is egy ígéreteset: a számhoz tartozó ház Ellis és Sharon Sheppard nevén van. Az ügynökök és a rendőrség odautaznak, és egy ötvenes évei végén járó házaspárt találnak, semmi gyanús, a legkevésbé sem illenek a profilba. Ám ismertetik velük az elkövető profilját, és amikor ezt meghallja a házaspár, azonnal felismernek valakit, aki a férfinak szokott dolgozni: a 35 éves Larry Gene Bellt. Utánanéznek, és egyre biztosabb, hogy ő lesz az elkövető, viszont egyelőre semmi nem szól ellene, ezért Douglas javaslatára egy kihallgatást rendeznek meg. Pár hónappal korábban egy dorgcsempész csapatra csaptak le, és lefoglalt a helyi seriffiroda egy kamiont, ami még mindig ott állt. Douglas javaslatára ezt rendezték be kihallgatószobának, és egy csomó asztalt, irattartót, sürgölődő és aktákat pakolgató embereket raktak rá, majd ide hozták kihallgatni a férfit. Eközben terhelő bizonyítékokat is találtak: megtalálták a bélyegsorozatot, amiből az az egy hiányzott, ami Shari levelén volt, egy csomó hajszálat mindkét áldozattól, és felismerte a 9 éves Debra szomszédja is őt. Larry Gene Bell azonban sosem ismerte be ténylegesen a tettét, a legközelebb akkor jutottak a beismerő vallomáshoz, amikor a kihallgatás során azt mondta:

Csak azt tudom, hogy az itt ülő Larry Gene Bell nem tehette azt, amit mondanak, csak a rossz Larry Gene Bell.

Shari nővére, Dawn, aki a családjával együtt sikeresen feldolgozta a tragédiát. 1986-ban ő lett Miss Dél-Karolina, az állam legszebb nője. 

Larrynek zaklatott gyerekkora volt, négy testvérével rengeteget költöztek, és már akkor is előjöttek pszichés problémái. Késsel próbált megerőszakolni 26 évesen egy fiatal egyetemista lányt, később egy 29 éves nőt, különféle szexuális bűncselekményeket követett el vagy kísérelt meg elkövetni, többször is pszichiátriai kezelésre ítélték, de mindössze két alkalommal jelent meg. 31 évesen pisztollyal fenyegetve erőszakolt meg egy főiskolás lányt, ekkor öt év börtönt kapott, de 31 hónap után feltételesen szabadlábra helyezték. Ezután több, mint 80 telefonhívással zaklatott egy 10 éves kislányt. A terhelő bizonyítékok alapján villamosszék általi halálra ítélték, 1996. október 4-én végrehajtották az ítéletet.

Az információk részben John Douglas és Mark Olshaker: Mindhunter c. könyvéből származnak. A borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron, a kiadótól!

Az első eset, amit a személyiségrajz segítségével oldottak meg. Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

 

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8614196307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazy Bones 2018.08.27. 17:28:50

Márpedig John Douglas és egy másik korabeli profilozó, Robert K. Ressler nem voltak akárkik. Kb. ők alkották meg az egész elméletet, amely alapján a sorozatgyilkosok nagy eséllyel lefülelhetőek.

Arthur Arthurus 2018.08.27. 17:29:55

@Andy Capp: Így van :) tervezek hamarosan írni a munkájukról, egyelőre csak pár érdekes esetet ragadtam ki.

Lazy Bones 2018.08.27. 22:33:11

@Arthur Arthurus: No azt érdeklődve várom. Hadd szóljon!
süti beállítások módosítása