1911 - Amundsen vs Scott, avagy egy fagyos társasjáték

2018. szeptember 02. 07:47 - Arthur Arthurus

Társasjáték - 1911. Amundsen vs Scott

Nemrégiben jutottunk hozzá egy társasjátékhoz, amely Amundsen és Scott a Déli-sarkért vívott párharcát hívatott szimbolizálni: útnak indultok a fagyott kontinens belseje felé, ám egymás útját nehezíthetitek is, és átírhatjátok a valóságot: Scott is győzhet! Sőt, akár mindketten életüket veszthetik...

Ebben a társasjátékban a legendás Roald Amundsen és Sir Robert Falcon Scott bőrébe bújhattok, hogy eldőljön, melyikőtök ér előbb a Déli Sarkra. Tudjuk, hogy Amundsen egy hónappal megelőzte Scottot, aki a visszaúton sajnálatos módon életét vesztette a társaival, de ebben a játékban lehetőségetek van arra, hogy másféle kimenetelt kerekítsetek a fagyos kalandnak. Nem kell hozzá más, csak némi szerencse és ügyes taktikázás, ugyanis hátráltathatjátok is egymást – nem is kicsit. 
Ki lesz a győztes? Amundsen vagy Scott? Netán egyikük sem?

Aztán ha sikeresen beért valamelyikőtök a célba, megfordíthatjátok a táblát, és elindulhattok a visszaúton… de a hóviharok és a gleccserszakadékok itt sem kímélnek!

Ez egy kétszemélyes társasjáték, a játékot mindig az Amundsennel játszó kezdi. Vannak támogatók, és vannak, akik segítenek, a norvégot pl. kutyák, a britet pedig mongol pónik. Sajnos ezen a ponton nem követik a valóságot, mivel szerencsétlen pónik a lehető legrosszabb döntésnek bizonyultak, csak szenvedtek ott, nem nagyon váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ellentétben a kutyákkal. 

A játékban alapvetően két dolgot tehetünk: Kijátszunk egy (vagy több) saját lapot, vagy lapot húzunk fel. Egész egyedi. szabályok vonatkoznak itt a lapfelhúzásra: felcsapunk három lapot, letesszük melléjük a paklit. A paklitól legtávolabb eső lap felhúzható ingyen, a paklihoz közelebb eső két lapot viszont csak együtt lehet felhúzni, és akkor el kell dobni a kezünkből egy lapot. Vagy felvehetjük mindhármat, ha eldobunk három lapot. Nem lehet hét lapnál több a kezünkben, és van olyan kártya, aminek kijátszása lapfelhúzást von maga után - ezt nem is használhatjuk akkor. Négyféle kártya van, sima, színes lábnyomos kártyák, ezekkel lehet a térképen előrehaladni; jokerek, vagyis a kutyák és a lovak, amelyek helyettesítenek bármilyen színt; sima akciókártyák, amiket csak kijátszunk; és olyan akciókártyák, amik után két lapot kell felhúzni. Van ezen felül olyan kártya, amit a lovakhoz-kutyákhoz hasonlóan csak az egyik oldal használhat - a norvégoknál a hóvihar, a briteknél pedig a gleccserszakadék. Ha ezeket használjuk, azzal hátráltatjuk az ellenfelet. 

Ezen kívül a dobozban van még három kiegészítő is, amelyeket lehet kombinálni: támogatók (ők különféle segítséget nyújtanak a játék során, van egy időjárásos kiegészítő, ehhez kell a dobókocka is (ezt még nem próbáltuk), illetve ha megfordítjuk a táblát, a visszautat is végigjárhatjuk, hiszen nem elég elérni a Déli-sarkot, épségben vissza is kell jutni a hajóra. Még ezt sem próbáltuk ki, első játékunk során mindketten meghaltunk anélkül, hogy elértük volna a sarkot - de lesz ez még így se! :)

Kellemes, élvezhető és gyors játék, nagyjából 20 perc egy parti. Magyarországon tudtommal nem kapható - mi egy társasjátékos FB-csoportban hallottunk róla, és rögtön le is csaptunk rá, részemről mást nem is kellett tudni róla, csak hogy Scott vs. Amundsenes játék, és hogy mennyiért adja :) 

Érdekel egy jó kis hétvégi rettegés? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5814204009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása