Csók, pont jókor

2018. szeptember 06. 07:47 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Alex Flinn: A Kiss in Time - Csók, pont jókor

A klasszikus Csipkerózsika történet egy kicsit más köntösben. 
Taliát ​egy átok sújtja… Jack megtöri az átkot. 

Mondták nekem, hogy óvakodjak attól az átkozott orsótól, de ez annyira elbűvölő volt, annyira hipnotikus… 
Aznap csak egy kis kalandra vágytam, ezért léptem meg a turistacsoporttól. De találni egy kómában lévő várost, benne egy állati dögösen kinéző, alvó kiscsajjal, na ez nem éppen az volt, amire számítottam. 
Ugyanott ébredtem, de egy egészen más időben – egy vadidegen csókja ébresztett fel. 
Én nem azért csókoltam meg, hogy segítsek rajta. Néha csak úgy csókolózik az ember. 
Nem tudtam, hogy aztán ez fog történni. Most aztán alaposan benne vagyok a pácban, mivel az apám, a király engem okol, hogy romlásba döntöttem az országunkat. Nincs más választásom, mint elszökni innen, méghozzá ezzel a közemberrel! 
Most aztán jól megszívtam: itt van a nyakamon ez a gügye királykisasszony, plusz a bőröndje, tele az ékszereivel… Az egyetlen jó hír: a szüleim totál ki lesznek kattanva!

Képzeld el, hogy párkapcsolati gondjaid vannak. Aztán zárd az ajkad egy kábultan szunyókáló egyénéhez, akiről aztán kiderül, hogy idestova 316 éves az illető. Vajon egy csók átsegíthet mindenen – akár az időn is?

Talia a 16. születésnapjára készül, az egész kastély lázasan szépítgeti a termeket, Taliának csak egyetlen dolga van, illetve kettő: ruhát választani magának (és talán lassan egy férjet), illetve az, hogy elkerülje az orsókat. Ismerjük a történetét: születése után a király - mivel hosszú hosszú évek óta vágytak a gyermekre - hatalmas ünnepséget rendez, amire meghívja a tündéreket, egyet kivéve, akiről az a hír járja, hogy gonosz. De az ünnepségen megjelenik Malviola, aki sértettségében és haragjában a tündérektől szokásos "szépség" meg "éleselméjűség" helyett egy átokkal sújtja a lányt:

Talia a tizenhatodik születésnapja előtt meg fogja szúrni az ujját egy orsóval, és belehal.

Craig Shoji alkotása

A gonosz átok után egyetlen egy tündér maradt, aki még nem adta át ajándékát a csöppségnek, ám az ő ereje nem ért fel Malviola erejéhez, ezért csak módosítani, enyhíteni tudta az átkot. A lány a 16. születésnapja előtt megszúrja az ujját egy orsóval, majd ő és egész birodalma, egész Eufrázia mély álomba merül, és az aprócska, de erős és gazdag birodalmat elfeledi a külvilág. Az átkot csak az igaz szerelem csókja törheti meg.

És most itt vagyunk. A gyönyörű és okos Talia a 16. születésnapjára készül, nevelőnője szerint pedig hatalmas szüksége lett volna neki is és az egész királyságnak is az utolsó tündér eredeti ajándékára: az engedelmességre. Annak ugyanis híján volt a kisasszony. Húsz országból jöttek világhírű szabók, gyönyörű ruhakölteményeket hoztak, hogy a hetedhét országra szóló ünnepségen az ő ruhájukat viselje a leggyönyörűbb királykisasszony, ám Taliának egyik sem tetszett - nem volt egy sem olyan zöld, mint a szeme. Aztán egy eldugott kis toronyszobában egy vénséges öreganyó társaságában rengeteg gyönyörű, pont neki való ruhákat talált... és egy szerkezetet, amit nem ismert fel. Nem ismerte fel, mert a király az egész birodalomban betiltotta és tűzre vetette az orsókat, életében nem látott még olyat... ám amikor felismerte, már késő volt.

Neuschwanstein, a kastély, amely megihlette a Disney-t a rajzfilm készítésekor

Eltelt 300 év, és napjainkban egy 17 éves amerikai srác nyaralni jött Európába. Meg elmenekülni a szülei elől, elsősorban előlük. Mert a szülei tipikus szülők: nem foglalkoznak azzal, mit szeretne a gyerek, miben jó, benne akarják meghosszabbítani saját magukat, kijavítani a saját kudarcaikat. Aztán egy napon, amikor Jack elszökik az unalmas várostúra elől, valahol Belgiumban egy sűrű erdőségre bukkan a barátjával, Travis-szel. Áthatolhatatlan tövises bokrok, sűrű aljnövényzet, sötét, baljós erdő - de átvágnak rajta, és egy kastélyt találnak, ahol mindenki réges rég divatjamúlt ruhában van, de mindenki alszik. Aztán hogy, hogy nem, megtalálják Taliát is, és Jack megcsókolja... Talia pedig felébred, az ő világában mindössze egy szempillantás telt el, valójában azonban 300 év. A kastély felbolydul a nevetséges, illetlen öltözetű idegenek láttán, akiknek egy sor hihetetlen eszközük van, mint pl. telefon, amibe sötét varázslat árán zenét és embereket zártak... aztán lassan kiderül az igazság, és Jacket ki akarja végeztetni a felbőszült király, amiért megbecstelenítette a lányát - ám Talia megszökteti őt, és vele együtt szökik ő is, majd hazamennek Amerikába... Persze a mese nem ért itt véget, felbukkan még Malviola is, és nem is olyan egyértelmű, hogy Jack valóban Talia igaz szerelme-e, vagy sem.

Alex Flinn, a szerző

Egy aranyos, nagyon könnyed, gyorsan olvasható, humoros, ugyanakkor pár problémára rávilágító kis regény volt ez, egy pihentető hétvégére tökéletes választás. Tetszett a két főszereplő, és jófejek voltak a mellékszereplők is, egyetlen dolgot hiányoltam, én szívesen olvastam volna mélyebben arról, hogy hogyan reagált világunk a hírre, hogy egy 18. századi elfeledett birodalom előkerült, és hogy hogyan reagáltak az ottaniak a hírre, hogy 300 évvel később ennyi minden változott - ugyanakkor mégis kevés dolog. Persze volt erről is szó, elsősorban humoros formában, és azok jók is voltak, de én egy picit többet írtam volna erről. Aminek szántam, annak tökéletes volt: egy pihentető, szórakoztató és kikapcsoló olvasmánynak. 

A borítóra kattintva elérhető a Könyvmolyképző Kiadó oldalán!

Érdekel egy másik szórakoztató regény, ezúttal az álláskeresésről? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4814204007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása