Angliába készülsz pihenni - esetleg költözöl? Ez a könyv segíthet!

2018. október 06. 07:54 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Bart István: Angol kulturális szótár

brit élet és életforma jellegzetes szokásait és hagyományait, a mindennapi élet és az ünnepnapok rítusait gyűjti össze ez a szótár, továbbá bemutatja az ezekhez tartozó tárgyakat, a brit életforma kellékeit, mindazt, amit a külföldiek gyakran furcsának, sőt olykor éppenséggel érthetetlennek is találnak Nagy Britanniában.

Ebben a könyvben szótár-szerűen, ábécérendben található egy rakás kifejezés, szokás, gyakorlatilag minden, ami a britekhez kapcsolódik, egy-egy rövid magyarázattal. Bevallom, nem terveztem végigolvasni, de végül mindig elő-előkerült esténként, és elolvastam pár szócikket. Ez a könyv hasznos lehet akkor is, ha Angliába költözésen gondolkodsz, akkor is, ha csak egy rövid látogatást tennél, de még akkor is, ha szimplán csak érdekel, milyen szokásaikban térnek el, mi az, ami megfeleltethető a mi szokásainknak, dalainknak, mondókáinknak, eseményeinknek. 

milkman a 'tejes', a megbízhatóság és az állandóság jelképe, aki lassan guruló kis elektromos autóján (milk float) érkezik, hogy reggelente (6 és 10 között) összeszedje az üres üvegeket, és letegye a küszöbre a friss tejet ("daily pinta") sőt manapság már tojást, péksüteményt, sajtot, stb., meg narancslét, sőt bort is; a folklór úgy tudja róla, hogy rengeteg titkos szeretője van a délelőttönként egyedül unatkozó háziasszonyok között, ami számtalan tréfa tárgya.

A legtöbb bejegyzés természetesen az R betűnél van, mivel rengeteg Royal, vagyis a királyi családhoz kapcsolódó, uralkodói, király(nő)i dolog van a briteknél.

Royal Mile egymásba kapcsolódó edinburgh-i utcák sora, mely a vártól (Castle) a Holyroodhouse nevű királyi palotáig vezet.

A szerző, Bart István 1944-ben született, magyar-angol szakos tanárként végzett, de 1973-tól kezdve könyvkiadókban dolgozott, volt szerkesztő, a Corvina Kiadó igazgatója 1984-től 2003-ig, de volt a CEU Press igazgatója, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke, és a Magyar PEN Club főtitkára. Nevéhez köthető az angol kulturális szótár mellett az amerikai is, de írt a könyvkiadásról is.

Ezen könyve eredetileg 1998-ban jelent meg, azóta ez a harmadik, idén átdolgozott és javított kiadása. És rendkívül informatív, érdekes, ugyanakkor némi negatív érzés is maradt bennem az olvasása közben/után. Ez a kötet egy kulturális szótár, egy idegen nemzet, egy egészen más történelemmel, múlttal, szokásokkal rendelkező nép szokásait, hagyományait, kultúráját, tréfáit és folklórját próbálja átültetni magyar nyelvre. Egy szótárnak azonban, még ha kulturális is, nem dolga a szerző egyéni véleményét közölni, de ez sajnos sok helyről sütött. És találtam néhány olyan dolgot, amelyet én is ismertem, azonban másképp, mint ahogyan Bart István megmagyarázta. Ebből nem volt sok, és tényleg sok új és érdekes információt vagy megmosolyogtató, számomra furcsa dolgot tudtam meg a britektől - de óhatatlanul ott maradt bennem a kérdés, hogy vajon jól tudtam-e meg. Ezen felül néhány esetben egy kissé... nem is találom a megfelelő szót, a "maradi" nem az igazi. Mindenesetre kissé idejétmúltnak éreztem a magyarázatok egy részét. És ezzel nem is lenne bajom, ha az eredeti 1998-as kiadást nézem - az akkori és a mostani magyar (és világszintű) közeg gyökeresen eltér. Viszont ez egy javított, idén átdolgozott kiadás. Érzésem szerint nem eléggé.

Mindezeken túl azonban tényleg ajánlom a könyvet azoknak, akik szeretnék egy picit jobban megismerni a brit kultúrát. Ez egy nagyon jó támpont hozzá, jó kezdőlökés - ha fenntartásokkal kezeljük a leírtakat.

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron.

Érdekel Japán? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9614255361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása