914-ben járunk, kis avar-mogyeri-bajor virtussal fűszerezve

2018. november 21. 06:34 - Carbonari

Könyvajánló - Urbánszki László: A nemzetségfő

nemzetsegf.jpgA Szenzár Könyvek tovább folytatja Urbánszki László A magyarok nyilaitól sorozatát,
november végén megjelenő újabb résszel, amelynek címe: A nemzetségfő. 

914-ben járunk, és bőséggel ízelítőt kapunk a mindennapokból, az író részéről alapos utánjárás eredményeképpen hiteles képet látunk az akkori élet minden csínjáról-bínjáról. Agacs még nem dúsgazdag ember, de már nem is szegény. Éppen csak érinti az elit alsó szélét, ahol a megkapaszkodás még nem elég az eredményes ott tartózkodáshoz - ahhoz több kell ennél, mint ami van, ismeri fel keserű szájízzel hősünk egy Tarkacsu nagyfejedelem által tartott összejövetelen. Az ellentétek, torzsalkodások mindennaposak szomszédaival, de ahhoz, hogy szemmel látható igazát érdemes legyen a nagyfejedelem elé is vinni, ahhoz még nem elég erős. Mint ahogy ahhoz sem, hogy egy igazi, értő feleséget szerezzen magának, aki életvitelének méltó továbbvivője, fél karja a gazdaság és a politikai élet irányításában. Bár, jelölt azért akadna, ha... ha sikerül magasabbra kapaszkodnia, mint ahol most áll hatalomban, tekintélyben és vagyonban.

"Amint visszatérsz a küldetésből, rendeződni fognak a vitás ügyeid! – fordult mosolyogva Agacs felé. – Amint sikeresen visszatérek a küldetésből! – helyeselt és hajolt meg mélyen Agacs, a meghajlás mögé rejtetve keserűvé vált arcát. Feljutottam a hatalmasok közé, és itt a kicsik egyike lettem. A magamfajta vagy meg tud ezen a helyen kapaszkodni, vagy nem. Ha sikerrel járok, Tarkacsu egy intéssel megszabadít az ellenfeleimtől, talán még a saját nemzetségemet is megalapíthatom, de ha belebukok, leveszi rólam a kezét, és széttépnek az ellenségeim!"

Ebben a könyvben olyan lehetőséget kap Tarkacsutól, amely a magyar elit tetejére emelheti őt, minden további kérdés és vizsgálódás nélkül.
Ha sikerül. 

Ugyanis a Keleti Frank Királyságnak új uralkodója van, Konrád, akinek trónra lépése után háborúk törnek ki a germán törzsek között. A király elveszíti Lotaringiát, majd véres határvitába keveredik a szászokkal. Naná, hogy a zűrzavart kihasználva fellázadnak a svábok, és Arnulf, bajor herceg is harcot indít a független királyságáért. Tarkacsu nagyfejedelem úgy dönt, hogy halászik egy kicsit a zavarosban: követek útján próbál szövetséget kötni, de egyben éket is verni a hercegségek és Konrád király közé. Itt jön képbe Agacs, ötven lovasíjász élén Arnulfhoz megy küldetésbe Kadosával együtt. Szedett-vedett bizánci zsoldosnak álcázva kerülnek Arnulf elé, harcban kell bizonyítaniuk a mogyeri harcosok értékét, hogy meggyőzzék a herceget a szövetség hasznosságáról. A csavaros eszű Agacs természetesen ennél jóval többet tesz. Életveszélyes játszmába kezd Arnulf herceggel és a sváb hercegségre törekvő Erchanger palotagróffal.

Urbánszki László, Faműves-Író, ötletgazda, előmunkás, marketinges, hibakereső/találó, mindenes, aki igen grimaszol a kép szerint a legutóbbi Könyvhéten. Műveit főleg két Há, Humor és Hitelesség alakítja. Számtalan történelmi kalandregény alkotója, amelyeket kivétel nélkül csendes magányban illik abszolválni. Tömegközlekedési eszközökön mégis, hogy néz már ki az ember térdét csapkodva, hangosan nyerítve, hogy ezt nem hiszem el, ez nem létezik, ilyen nincs, honnan szedi ez az ember ezt sok sületlenséget? Pedig semmi erőlködés, izzadtságszagú szöveg, írónk pusztán önmagát adja.

urbi_4.jpg

A kötet nagy erőssége most is a két Há, úgymint Humor és Hitelesség. Felbukkannak benne régi ismerősök, Makár vagy Inge például, aki Kadosába szerelmesedett bele és viszont, ugyanakkor a frigynek óriási hátránya, hogy Inge.. khm... szóval, az ismerkedés Kadosa szüleivel kissé zajosra sikerült. Van ilyen, nem, hogy a jövendőbeli meny és anyós nem egyeznek... igaz, ez ettől kicsit több is. Mert melyik arajelölt ragad bele a kedves mama hajába, vagy rúgja gyomron, ugyebár? Bizony, nehéz az összecsiszolódás, de szerencsére Kadosa igyekszik felülemelkedni önmagán és valamiféle élhető kompromisszumot kötni... ha lehet... ha a lány egyáltalán szóba áll még vele.. mert Inge keresetlen szavai szerint Kadosa, a hírhedten becsületes és egyenes Kadosa tulajdonképpen csak egy gazdag, agyatlan és érzéketlen marhája a világnak. Innen szép nyerni, nem igaz?

A kötet végére minden és mindenki helyére kerül, már ahogy lehet, persze, elvarratlan szálak tömegével. Mert ugye, Arnulf.. és Erchanger... és Agacs... meg Inge és Kadosa... Tarkacsu... szóval, benne van egy reményteli ötödik rész is ebben a regényben. Ami Urbánszkit ismerve nem fog soká késni, tavaszra - de őszre mindenképpen! - be is köszön a boltok polcaira. (Ajánlom neki.) (Melegen.)

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre!

nemzetseg.jpg

 

Köszönöm, Szenzár Könyvek!

 

Megértettél vagy üsselek? Igen, ez is Urbánszki. Érdekel? Kattints!

 

Érdekelnek a könyvújdonságok, hogy mit olvass és miért? Akkor kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4114235611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása