A Kreml jelöltje

2018. december 12. 06:02 - Carbonari

Könyvajánló - Jason Matthews: A Kreml jelöltje

vereb_1.jpgA 21. századi kémregények legjobbja, a Vörös veréb trilógia harmadik része, A Kreml jelöltje 

Az Agave Könyvek Kiadó befejezte a Vörös veréb trilógiát, amely tovább viszi Dominyika Jegorova csúcském, kettős ügynök történetét. Biztos sokan emlékeznek a tavaszi filmpremierre, amelyben ez a csinos, hűvös szépség úgynevezett verébbé válik. A film az első és helyenként a második részből írt forgatókönyv alapján ott fejeződik be, amikor Dominyika felemelkedik az orosz kémelhárítás és hírszerzés csúcsai közelébe. 

Kit neveznek orosz szakmai berkekben verébnek? Akit komolyan kiképeznek, méghozzá nemzetközi szintű, állami titkok lopására. Megtanul a testével ölni, megtanul bármit fegyverként használni, megtanul a szex hatalmával élni, megtanul figyelni arra, követi-e valaki, megtanulja, hogyan ismerhet fel és használhat ki szemvillanás alatt emberi gyengeségeket, megtanulja, hogyan lehet átverni a hazugságvizsgáló gépet, és így tovább. Ilyen szakmai képzés utána dobják be őt többször is mély vízbe, és képes kihozni eseteiből a legtöbbet, akár kudarccal, akár sikerrel záruljon is le az akció.

Dominyika elidegenedik az orosz titkosszolgálat módszereitől, Putyin és az oligarchák céljaitól, és kettős ügynöknek csap fel, ahol a CIA-nek kezd el adatokat gyűjteni. Nagy hátránya, hogy kölcsönösen egymásba szerelmesednek kapcsolattartójával, Nate Nash-sel. A viszony és a kémkedés immár 7 éve tart, Dominyika pedig egyre magasabb posztokra kerül az SZVR-ben, egyre közelebb és közelebb Putyinhoz és az országot irányító tényleges, de igen szűk hatalmi réteghez. Persze, ennek ára van.

A szerző, Jason Matthews
jason_matthews.jpgMindeközben  az USA-ban is zajlik az élet. Új elnök, új kormánytagok, ami önmagában nem jelentene különösebb kockázatot, de Jegorova fülest kap arról, hogy az orosz titkosszolgálat saját vakondja rettenetes közelségbe kerül ahhoz, hogy a hatalom csúcsaira kerülve, minden aktába betekintést nyerhessen. Ha ez sikerül, Dominyika akár saját kezűleg is elvághatja a torkát, mert egy percig sem lesz biztonságban. Túlságosan magasra jutott ahhoz, hogy ne végezzék ki az információ kiszivárgása után szinte azonnal. A híresen szépasszonynak villámgyorsan ki kell ismernie magát az orosz hatalmi elit intrikáiban, hogy képes legyen felismerni, kit és milyen módon kell felhasználnia ahhoz, hogy Washingtonban az oroszok által beépített vakond kilétét megállapíthassa és semlegesítésére haladéktalanul javaslatot tehessen.

Igazi versenyfutás ez az idővel, ahol nemzetközi színtéren nem babra megy a játék. Az akciódús történet közben megnézzük hőseinkkel Bécset, Hongkongot, New Yorkot, járunk Törökországban és nem utolsósorban Putyin pazarul berendezett fekete-tengeri palotájában, ahol összeérnek a vaskos könyv cselekményének szálai. Vajon mi lesz a sorsa Dívának, ahogyan a CIA berkeiben ismerik Jegorovát? Mi lesz a szerelemmel, amely Nash-hez fűzi? Meddig tudja átverni sajátjait és milyen áron?

Izgalmas kémtörténet, amely Nelson DeMille író szerint "a 21. századi kémregények legjobbja". 
És tényleg.

kreml.jpg

 

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

A felső képen Jennifer Lawrence látható a Vörös veréb című filmben.

 

Titkosszolgálat és prostiképzés

 

Érdekelnek a könyvújdonságok, hogy mit olvass és miért? Kövess minket a  Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2514469730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása