Seholember: a jó nem elég

2019. február 08. 06:35 - Carbonari

Könyvajánló - Gregg Hurwitz: Kíméletlen

huha.jpg- "Ne feledd Konfuciusz szavait: >>Mielőtt bosszút állnál valakin, két sírt áss!<< 
- Ó, én annál sokkal többet fogok ásni." 
És tényleg. 

A Fumax Kiadó elhozta rajongó tábora számára az X Árva legújabb felvonását, ahol Evan Smoak, a Seholember, újabb megmenteni való személyt kap feladatul, méghozzá saját volt kiképzőjétől, akit Evan kicsit saját apjaként is kezel. A történet írója Gregg Hurwitz, címe a Kíméletlen.

Azok kedvéért, akik esetleg nem ismerik az előzményeket, kis ismétlés. Evan Smoak elit orgyilkos, csúcsügynök, az X Árva, mellesleg bármikor feláldozható. Egy isten háta mögötti nevelőotthonból vitték el 12 éves korában, és Jack Johnshoz került, aki nemcsak felnevelte, hanem egy szupertitkos erő kívánságára ki is képezte az úgynevezett Árva Programba. Ennek a fedőnevű szervezetnek egyetlen célja, hogy kormányzati nem kívánatos elemeket kiiktasson, tehát a legnagyobb mértékben illegális képződmény. Evan, dicséretére legyen mondva, kiváló minősítéssel került ki mestere keze alól: nincs olyan tényező, amelyre előbb-utóbb ne találna valamilyen ellenszert, legyen az testi fölény, robbanószer, álcázás, bármi. Ő az az ember, aki mestereket megszégyenítő pontossággal, türelemmel és találékonysággal képes bárkit, bármikor, bárhol semlegesíteni.

A szerző, Gregg Hurwitzgregg.jpgEvan súlyosan csalódik a szervezetben, ezért idővel lelép onnan - ami egyszerűen példátlan abban a világban. Seholemberré válik, aki arra teszi fel életét, hogy a társadalom elesettjein segítsen. Létezik egy telefonszám, a 1-855-2-SEHOL, amely az egész világot beutazva, végül az ő zsebében csörren meg. Csak szájhagyomány útján terjed a szám és mindig ő a telefonáló utolsó reménye. Persze, azontúl, hogy segítséget nyújt, saját bőrére is vigyáznia kell: egy titkos kormányszervezetből nem lehet csak úgy kiiratkozni, mint költözéskor a könyvtárból.

A telefon meg is csörren, a jelenlegi hívó, ahogy feljebb is írtam már, kiképzőtisztje. Evan megdöbben: sokszorosan titkos csatornákon szokták felvenni a kapcsolatot, nem egy ilyen telefonon, ami azt jelenti hogy a nagyon nagy baj van szófordulat nem fejezi ki azt a világrengető súlyosságú problémát, ami miatt Jack így keresi meg őt. Hát.. baj van is jócskán.

Először is a titkos kormányzati erőknek kínossá váltak az Árva Program elkóboroltjai, ezért mindent megtesznek nyomaik eltüntetésére. Ki kell iktatni a renitens Árvákat, amely elintézésére az Árva Program új vezetőjét, Van Scivert kérik fel. Ez az ember gátlástalan, a világon semmitől sem riad vissza céljai elérése érdekében, plusz, személyes feladatának tekinti, hogy a programból az egyetlen megszökött embert, az X-Árvát (Evan Smoak) semlegesítse. Evan számára tehát a tét saját élete, valamint a hívás közben meggyilkolt Jack Johnson utolsó kívánságának végrehajtása, hogy szerezzen meg egy csomagot és vegye védelmébe.

...és a "csomag", amire a Seholembernek vigyáznia kellcsomag.jpgEz a csomag azonban nem más, mint Joey, akit Jack utolsóként vitt be az Árva programba. A feladat tehát: mentse meg volt mentora tanítványát, akire már vadásznak azok, akik - mint később kiderül - őt is üldözik, sőt, még később úgy néz ki, csak őt üldözik. Joey tinilány, Árva Programbeli, remekül kiképzett, de zöldfülű: éles ész és egy zsák bolha egyvelege. Evan zavarban van, mit tegyen vele a továbbiakban. Úgy gondolja, elhelyezi valami biztonságos búvóhelyen, ő maga pedig ráesik a Van Sciver problémahalmazra, amikor egyrészt újra megcsördül a segélyhívója, másrészt a lány páratlan képességekkel és váratlan ötlettel áll elő…  
Na, innentől szabadul el az igazi haddelhadd, mert eddig azzal a pár hullával, lezuhant helikopterrel, kibelezett kocsival csak a pokol előszobájában kávézgattunk. És ha azt hiszed, hogy idecitáltam neked a kötet teljes tartalmát, akkor tájékoztatásul közlöm, a 84. oldalon járunk a közel 440-ből.

Megítélésem szerint ez az eddigi legjobb X történet, amely - ha hajszállal is - de felülmúlja (nálam legalábbis) az első kötet tetszésindexét, a második kötetnél pedig nagyságrenddel jobban érdekelt. Humoros, akciódús, nem fullad bele öncélú erőszakba, mindig történik valami, és amikor mégsem, akkor meg röhögünk vagy meghatódunk. Megvett kilóra. A címszavak közé legszívesebben odaírnám pluszban, hogy emberek, k..a jó!

kimeletlen.jpg



A kötetet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál a történetről? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

 

Kövess minket a Facebookon is!



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr614587312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása