Te vennél "egyszer használatos" társasjátékot?

2019. február 22. 07:54 - Arthur Arthurus

Mostanában ismét rám tört a vágy, hogy új társasjátékot vegyek. Nem meglévő játék kiegészítőjét, nem valami ismert világba tartozót, hanem valami újat, számunkra ismeretlent. 

Pedig akad egy pár társasjátékunk azért, kezdve az egyik első Arkham Horrorral, amelyhez immáron megvan egy kiegészítő is (Nem kell hozzá. Teljes értékű és élvezhető játék anélkül is. A kiegészítőkkel extrém nagy hely kell, és rengeteg kártya, token, egyéb tartozék van hozzá, egy teljes, átlagos méretű szoba nem is lenne elég, a setup idejéről nem is beszélve.), aztán van egy-két egyedi játékunk, mint az Age of Mythology vagy a magyar nyelvű Rúnamester (hozzá pár kártyás kiegészítő, szerintem az összes, ami magyarul megjelent). Akad egy Elder Sign a Gates of Arkham kiegészítővel. Maga a játék alapjáraton nagyon könnyű, mintha nem is a Mérhetetlen Vének világában játszódna, ami csupa küszködés és szenvedés. Na, ez a kiegészítő tesz róla, hogy meglegyen az Arkham-érzés: hihetetlenül megnehezíti a játékot, konkrétan szívat. :)

Aztán ott van a Mansions of Madness 2nd Edition, hozzá két dobozos és az összes DLC kiegészítővel (a három legújabb dobozos kiegészítő még nincs meg), illetve néhány rövidebb, egyszerűbb játék, mint három különböző Carcassonne pár kiegészítővel, Catan és Alhambra kártyajátékok, Scrabble, Monopoly, Inquizitor 1-2, Hotel... Ezek azok, amelyek elég gyakran előkerülnek esténként, mert gyors a setup, egyszerű a játék, és max egy óra alatt lejátsszuk. Nincs mindig idő és kedv 3-4-5 órás, rengeteg tartozékkal működő Arkhamhoz vagy Mansions-höz.

Ezt a kis "társasjátékparkot" szeretném bővíteni év eleje óta valami számunkra új játékkal. Abban már megegyeztünk karácsonykor, hogy idén a májusi szülinapjainkra beruházunk egy drágább - 25-30 ezres - játékra. Most sikerült eladni egy több, mint két éve árult társasjátékunkat, a BattleLore-t, ami nagy kedvencünk volt, rengeteget játszottunk vele, de évek óta nem került elő, igazából "kijátszottuk" többször is, semmi újat nem adott már. Ennek kapcsán gondoltam, hogy az érte kapott összeget kiegészítjük, és veszünk most egy játékot, nem várunk májusig. El is kezdtünk nézelődni, hogy találjunk egy olyat, ami mindkettőnknek tetszik.

Elég hamar ráakadtunk az úgynevezett legacy típusú játékokra, főleg azért, mert páromat már egy ideje érdekli a dolog. Nem ismeretlen a téma, tavaly Magyarországon az egyik legtöbbet eladott játék a Pandemic Legacy volt, és a BoardGameGeeken, a társasjátékok IMDb-jén is jól szerepel. A modell bejött, és több hasonló játék is megjelent, némelyik egy kis csavarral.

Mi is az a legacy játék?

A legacy szó szerint örökséget, hagyatékot jelent. Ezek a játékok egy hosszabb történetet mesélnek el, amelyen végig kell mennünk, és sok esetben a kártyákra, táblára ragasztgatni kell, vagy kidobni, összetépni lapokat, ennél fogva a játék csak egyszer játszható végig, de ha úgy tetszik, a játékban elmenthető az állás, ezért nem csak pár óra a játékidő, hiszen tényleg összetett és hosszú történetekről van szó, és minden játék egyedi. Az ilyen típusú játékokra különösen igaz az, hogy minden döntésed befolyásolja a későbbieket, a képességeid és az útirány, amit választasz, befolyásolja azt, hogy mit találsz. A hagyományos játékok újrajátszhatóak, de mindig ugyanazt adják, a döntéseink és a lehetőségeink erősen korlátozottak, és ezekhez képest rövidebbek. Akármilyen kiegészítő jelenik meg egy-egy játékhoz, akármennyire bonyolult a setup, bizonyos idő és játékszám után "kijátszottnak" minősül a legjobb játék is, és egyre ritkábban kerül elő, mert már semmi újat nem ad. Vannak persze örök érvényű játékok, de ezek jellemzően egyszerűek is. Ilyenek a kártyajátékok, kezdve az egyszerű snapszertől a bonyolultabb fantasy-kártyajátékokig, ilyenek a Carcassonne-típusú játékok, a szójátékok, kvízjátékok, melyek előnye, hogy rövidek.

A legacy típusú játékok esetén egyetlen egy összefüggő, hosszú történetet ismerünk meg, járunk végig és alakítunk, de azt hónapokon, akár éveken át. Kicsit sántító hasonlat, de azért működik: ha meg szeretnél venni öt könyvet, akkor egy kötetet veszel meg ötször, vagy inkább egy ötrészes sorozatot? Ha összevetjük, mennyit játszunk időben egy átlagos társasjátékkal és egy legacy-val, akkor elképzelhető, hogy a legacy nyerne - már azoknál, akik játszottak vele. Hiszen minden egyes epizód előre visz és valami újat mutat. Egy ilyen játék sikeres végigjátszása nagyobb élmény lehet, mint egy hagyományos társas esetén a győzelem. Mint egy hosszú, nehéz kampány valami számítógépes játékkal, szembeállítva az egyszeri, random pályákkal pl.

Természetesen nem kötelező valóban "tönkre is tenni" a játékot, tehát összeragaszthatni, széttépni, összefirkálni a lapokat, táblát. Így évek múltán végig lehet még egyszer játszani, vagy akár eladni. Sok legacy játékhoz jelent már meg recharge pack, amivel visszaállítható az eredeti verzió, és újra végigjátszható, más úton indulva.

A Pandemic Legacy-n kívül sok hasonló játék van, köztük is egyedi a T.I.M.E. Stories, amelynek részei egy-egy valós történelmi vagy kitalált kalandon vezetnek végig, ez nem a szokványos legacy, de ha egyszer végigvittünk egy sztorit, sok újat nem ad. Engem leginkább az Endurance kaland érdekelne talán nem meglepő módon :) Van a Seafall, amelyen egy sötét kor utáni új felfedezési korszak indul, elsők lehetünk a nyílt tengeren Akad kifejezetten partyjáték is, ilyen a Ultimate Werewolf Legacy, amelyről annyit tudok, hogy vérfarkasos, és minimum 9 fő kell hozzá. A nagy sikerű Betrayal at House on the Hill társasnak is készítettek legacy-változatot Betrayal Legacy néven, erről sem tudok sokat. 

Van viszont két játék, amelyek nagyon érdekelnek. Az egyik a Charterstone, ami azért különleges, mert legacy játékként indul, de hagyományos társasjáték válik belőle. Az elején mint telepesek kell épületet, falut építeni, nyersanyagot gyűjteni, melyet 12 fordulón - 12 játékon - át tehetünk meg. Matricákat ragasztgatunk a táblára, létrehozva ezzel egy teljesen egyedi módon felépített játékteret. Ha végigmentünk a legacy részén, akkor jön a hagyományos munkáslehelyezős stratégiai játék, amely így számtalanszor újrajátszható, bár nem a legelejétől. Az viszont biztos, hogy minden döntésetek nagy hatással lesz a jövőre, és minden játéktábla egészen egyedi módon fog felépülni.

Majdnem emellett döntöttünk párommal - gyönyörű a doboza is, hagyományos is, de azért mégis kipróbálhatjuk, milyen is ez a legacy játék, ráadásul megjelent már magyar nyelven is -, de végül felfigyeltünk egy másik játékra, a Gloomhavenre.

A Gloomhaven egy kickstarteres játék, egy afféle asztalra megálmodott szerepjáték, melynek során ismeretlen kazamatákat és vidékeket járunk körbe, fejlődünk, döntéseink és képességeink pedig fontos szerepet kapnak a jövőben. Nagyszabású játék ez, melyet egyedül is, de maximum négyen játszhatunk. Hat karakter közül választhatunk, megkapjuk a képességeiket, fejleszthetjük őket, és mindegyiknek egyedi életcélja van. A karaktert le lehet cserélni a játék során, ha úgy érezzük, hogy nem fekszik nekünk, vagy épp kihoztuk belőle, amit lehetett. A játék hatalmas, kb. 1500 különféle kártyát, 240 szörnyet, térképeket, pályaelemeket, tokeneket tartalmaz, továbbá van benne két füzet, amelybe írhatjuk az aktuális állást. A doboza kb. 30x40 cm-es, és majdnem 20 cm magas, a súlya több, mint 8,5 kg... Kooperatív játék, de minden kalandornak egyéni céljai vannak. Állítólag egy jól kiegyensúlyozott, élvezetes játék, nem véletlenül nyert meg többféle nemzetközi társasjátékos díjat. A szabályrendszere rendkívül összetett, ami előny és hátrány egyaránt. Van hozzá recharge pack, és valamiféle program, ami számolgatja helyettünk az értékeket, egyebeket, így nem kell feltétlenül véglegesíteni elsőre a pályát és a játékot. Magyarul év végefelé jelenik meg előreláthatólag.

A játékról a Szín-Játékon jelent meg egy ismertető, a kép is onnan származik. A leírás elérhető ide kattintva.

Jelenleg úgy néz ki, hogy megvesszük a Carcassonne valamelyik újabb játékát és a Zombie dice-t, ez a kettő kb. 10 ezer forintot tesz ki, és év végén, karácsonyra megvesszük a Gloomhavent, ami 40 ezer forint körüli eredetileg, nem hiszem, hogy a magyar ettől nagyon eltér majd. Azért még a radaromon tartom a Charterstone-t, mert kifejezetten tetszik. Ki tudja, lehet végül az is bővíteni fogja idén a gyűjteményünket. :)

Nektek milyen társasjátékos terveitek vannak az évre?

Egy jó hétvégi program: Rettegés Arkhamban!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr514640942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása