Az új munkatárs, aki megkapta a munkád, de vajon az életed is akarja?!

2019. március 11. 00:02 - GReni

Könyvajánló - Michelle Frances: Az új munkatárs

"Carrie sikeres tévéproducer, a férje egyszerűen tökéletes – csodálatos életet élnek. De amikor a nő teherbe esik, a gondosan felépített világuk hirtelen darabokra hullik. 

Emma helyettesíti a munkahelyén: értelmes, elhivatott, segítőkész lány. De mikor bekerül Carrie környezetébe, és sorra elbűvöli Carrie férjét és kollégáit, Carrie-ben gyanú ébred: Emma talán többet akar, mint pusztán az állását."

50244796_2242352592699866_3455446427137764394_n.jpg

Egy igazi tévés álompárossal indul a történet: Carrie és Adrian. Boldog házasok, Adrian épp egy nívós díjat nyert, mint író, felesége, Carrie pedig leszerződött a BBC-nél producerként, ahol ráadásul férjével közösen indítanak el egy ígéretesnek tűnő műsort. Minden tökéletes, ám kiderül, hogy Carrie tizennégy hetes terhes. Mennyire kavarhatna be a váratlan gyermekáldás tökéletes terveikbe? De mi is lehetne klasszabb, mint egy csodálatos házasság, egy felfelé ívelő karrier és egy gyerek? Főleg, amikor igazán egyikük sem vágyott rá, de próbálják a legjobbat kihozni a helyzetből.

Telnek a hónapok és már csupán néhány hét van a baba érkezéséig. Épp egy költséges, nemzetközi forgalmazású, nagyszabású sorozaton dolgozik férjével, de egyre közelebb a kicsi érkezése, ezért muszáj helyettest szerezni szülési szabadsága idejére. Így kerül a képbe a fiatal, de nagyon elhivatott és okos forgatókönyv-szerkesztő, Emma.

Eddig a páros tökéletes harmóniában, meghitten dolgozott együtt, de most meg kellett szoknia, hogy a buzgó Emma is ott van a jegyzeteivel és ötleteivel. Ráadásul nagyon is jó ötletei voltak és sikerült elbűvölnie mindenkit, ami feszültséggel és félelemmel töltötte el Carriet, de amíg még ott volt az irodában, nem volt félnivalója.

Majd megérkezett a baba és Carrie teljesen szétesett. Fáradt volt, kialvatlan, a férjével odalett a meghittség, akiről ráadásul sütött, hogy még mindig inkább foglalkozik saját magával, mint a családjával. Ráadásul a már egyébként is szorongó Carrie csak azt hallgatta állandóan, hogy milyen csodás Emma. Elhivatott, segítőkész, és persze gyönyörű és fiatal. Mindenkit elbűvölt, férjét, kollégáit, amivel az őrületbe kergeti a bizonytalanságával küzdő újdonsült édesanyát.

Persze Emma élete sem fenékig tejfel...Sikeres szülei sosem örültek neki, hogy egy olyan bizonytalan pályát választ, mint a tévézés. Naponta emlékeztetik is rá, hogy semmire sem fogja vinni és, hogy a mostani állása is csak ideiglenes. Muszáj megjegyeznem, hogy csodás lehet ilyen "támogató" családban élni... A lányt már hétévesen internátusba küldték, egész életében szigorú szabályok között élt és már alig várja, hogy legyen egy stabil fix állása vagy bármi más mód, hogy elmenekülhessen szülei házából. Most mindent megtesz azért, hogy tökéletes munkát végezzen, remélve, hogy ez biztos állást hozhat a tévénél.

Idáig ez a két történet bármilyen drámában elmenne. Két nő, egyikük változást akar az életében, másik pedig vágyik arra a stabilitásra, ami a gyermekvállalás előtt volt. Az érdekes részek még csak most jönnek. Emma furán megszállottá kezd válni a páros élete iránt. Nyálcsorgatva szemléli az otthonukat, amikor lehetősége adódik, hogy megnézze hol élnek. Az elején el sem tudtam dönteni, hogy Carrie vagy Adrian a rajongás tárgya.

Carrie nem tudja kiverni a fejéből, hogy Emma ki akarja túrni az állásából. Bár mindenki mondogatja neki, hogy ez nem így van, de amikor meglátja a lányt férje díjával a kezében, már másra sem tud gondolni:

"Látta a mohó, ambiciózus kifejezést a lány arcán, ahogy föltartotta Adrian BAFTA-ját. Úgy csinált, mintha ô kapta volna azt a díjat. Televíziós berkekben rövid az emlékezet, mindenkit megszédítenek a csilivili újdonságok, így nagyon is valós veszélynek tûnt, hogy egy zseniális, gyermektelen huszonéves, aki minden percét a vállalatnak tudja szentelni, a végén kitúrja Carrie-t a helyérôl."

Megmondom őszintén, a könyv negyedénél elkezdtem aggódni. Egészen addig nem láttam mást, csupán mindennapos problémákkal küzdő nőket: karrierista nő, akinek váratlanul újra kell gondolnia az életét egy nem tervezett gyermek miatt és egy fiatal, ambiciózus nőt, aki a kitörés lehetőségéért harcol. Ebben nincs semmi különleges, sőt abban sem, hogy nem várt akadályokat gördít egy idilli házasságban élő páros elé a szülővé válás.

Carrie a produceri állását félti, ezért nyomozni kell Emma után, főleg, hogy amikor azon kapja a férjét, hogy a lány formás hátsóját stíröli. Közben pedig nem is sejti, hogy Emma nem Adrianre van rákattanva, őt egy szarházinak tartja, ellenben álmai sikeres írói pályáján Carrie-t akarja producernek.

Aztán oldalakon keresztül homályos utalgatások, mindenki nyomoz mindenki után, és egy idő után már fogalmam sem volt, hogy akkor most mi van. Végül persze mindenhol borul a bili, emberek buknak el, kapcsolatok hullanak darabokra, árulás, fájdalom, igazságtalanság...

A szerző nagyon jól ír, de valahogy mégsem volt az igazi ez a könyv. A szereplők érdekesek, a történet végére nagyon nem tudtam már hova tegyem Emmát. Főleg akkor, mikor kicsit "Egyedülálló nő megosztaná" (John Lutz regénye) utánérzésem volt vele kapcsolatban. Carrie talán túl paranoiás, ám a végére ő is egész jó arccá válik, Adrian pedig egész egyszerűen egy önimádó, pöffeszkedő seggfej, és akkor még finoman fogalmaztam. Lényegében minden szereplő azért valamennyire kattant.

Ám hiába a jó írói képességek, ez a könyv sajnos nálam nem ütött olyan nagyot, mint reméltem, de a végére sikerült egész jó kis csavart kanyarítani, ami összességében javította a véleményem a sztoriról.

1603334.jpgA kötetet a 21. Század Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

 

 

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Valaki hazudik. De kicsoda? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2514640906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása