Autoimmun szakácskönyv 2. - Újítsd meg az egészséged!

2019. március 12. 07:02 - GReni

Könyvajánló - Mezei Elmira: Autoimmun szakácskönyv 2.

Mezei Elmira legújabb könyve, az Autoimmun szakácskönyv 2. első sorban azoknak íródott, akik már az autoimmun protokoll (AIP) szerint élnek. Megküzdöttek a diéta legnehezebb szakaszával és most a kiiktatott élelmiszereket fokozatosan vissza szeretnék emelni az étkezésükbe. Ebben a könyvben ehhez a folyamathoz találnak rengeteg hasznos tanácsot és ízletes ételek receptjeit.salad-2756467_960_720.jpg

Mezei Elmira nevét sokan ismerik. Kiváló táplálkozási tanácsadó és a hazai paleomozgalom úttörőjeként lett igazán ismert. Számos szakácskönyvet tudhat maga mögött, ezúttal a nagy sikerű Autoimmunk szakácskönyv 2. részét hozta el nekünk a Jaffa Kiadó.

Az első kötet 2017-ben jelent és nemcsak az autoimmun betegek, a szakemberek is elismerően nyilatkoztak hasznos és ízletes receptjeiről. Akik már sikeresen magukévá tették a szerző tanácsait remélhetően pozitív változásokat tapasztaltak állapotukban. Ehhez szigorú diétát kellett tartaniuk és rengeteg ételt teljes mértékben törölniük kellett az étrendjükből, az életükből.

1329643.jpgAutoimmun szakácskönyv 1.

Mezei Elmira táplálkozási tanácsadó és reformszakács, a hazai paleo mozgalom egyik úttörője, számtalan egészséges és ínycsiklandó étel megálmodója, tucatnyi nagy sikerű szakácskönyv szerzője, saját indíttatásból vágott bele egy igen szigorú, nyolchetes autoimmun diétába. A kúra annyira hasznosnak és sikeresnek bizonyult, hogy azóta is e szerint főz és él. Az Autoimmun szakácskönyvben összegyűjtötte ezeknek az ételeknek a receptjeit. A kötet bevezetőjében saját történetét is megosztja az olvasókkal, így minden sorát a személyes érintettség és a tapasztalat hitelesíti. (Részlet a kötet fülszövegéből, melyet a képre kattintva kedvezményes áron megrendelhettek a kiadó honlapjáról)

Legújabb szakácskönyvében, az Autoimmun szakácskönyv 2-ben megmutatja miként vezethetjük vissza az étrendünkbe azokat a magas tápértékű élelmiszereket, amelyek a legkevesebb problémát okozhatják. Természetesen ez a könyve sem csupán azokhoz szól, akik egészségügyi problémáikból kifolyólag kénytelen változtatni, hanem azokhoz is, akik egészségesebb étrendre állnának át, hogy megőrizzék az egészségüket.

Egy étrendváltás mindig nagyon nehéz, de Mezei Elmira ezúttal is rengeteg izgalmas és ízletesnek ígérkező étel receptjével örvendezteti meg az olvasóit. A kötetben egy-egy fejezetet szentel a reggeliknek, a leveseknek,  a húsoknak, a halaknak, a zöldségeknek és a desszerteknek.

Úgy döntöttem, hogy három kategóriából állítok össze egy menüt. Nézzétek el nekem, hogy nem a saját fotóimat mutatom, de nekem, bár finomak lettek, sajnos nem lettek olyan szépek, mint a kötetben látható finomságok. :) Mutatom miket választottam első próbálkozásra. Külön örültem, hogy amellett, hogy milyen jótékony hatása van egy adott ételnek még az elkészítési idő is fel volt tüntetve. Van, amikor centizem az időt a főzésre. Ez esetben is, mivel volt, amit párhuzamosan tudtam készíteni, egy órát töltöttem csak a konyhában, ami szuper.

20190306_234653.jpg

Bazsalikomos zöldségkrémleves

Nagyon szeretem a különféle krémleveseket, így ezen rögtön megakadt a szemem. Ez egy nagyon finom és illatos, könnyű leves. Ráadásul még olyanok is könnyedén el tudják készíteni, akik alapvetően nem konyhatündérek.

Hozzávalók 4 személyre:

3 ek extraszűz olivaolaj
1 vöröshagyma, aprítva
1/2 fej brokkoli, rózsáira szedve
2 közepes sárgarépa, hámozva, szeletelve
2 kis, zsenge cukkini, kockázva
1 közepes édesburgonya, hámozva, kockázva
só és bors
1 liter csirkealaplé
1 csokor friss bazsalikom

Miután mindent zöldséget kikészítünk, felaprítunk, az olajon öt perc alatt megpirítjuk, majd ízesítjük sóval és borssal. Ezután ráöntjük az alaplét és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor ez megvolt, a bazsalikom nagy részét beleturmixoljuk a levesbe, a maradékkal pedig díszítjük. Könnyen elkészíthető, bár az alapanyagok összeszedése nem volt olyan egyszerű így tél végén, de megérte, mert nagyon finom lett. Ráadásul a könyvből azt is megtudtam, hogy a bazsalikom olaja gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatású, ami sosem jön rosszul.

20190306_234838.jpg

Szalonnával, darált hússal töltött sült alma

A sült gyümölcs hússal sosem lehet melléfogás. Legalábbis, ha valaki szereti, márpedig én nagyon. Ismét egy könnyen, gyorsan elkészíthető ételt választottam. Alapvetően kevés időm és kedvem szokott lenni a konyhában szöszmötölni, ezért örülök, hogy rengeteg olyan recept van a kötetben, ami gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók 4 személyre:

8 db jonatán vagy idared alma
10 dkg füstölt, húsos szalonna, apróra kockázva
30 dkg darált sertéshús
só, bors
zsír a sütéshez
1 ek. friss rozmaringlevél, aprítva
6 zsályalevél aprítva + a díszítéshez

A megmosott, szárazra törölt almákból kivájjuk a magházat, aztán félre tesszük. Megpirítjuk a szalonnát, majd kivesszük a kieresztett zsírból és alaposan összekeverjük a hozzávalókkal. Amint ez kész, ezt a húskeveréket beletöltjük az almákba és a kisült zsírral meglocsoljuk, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 25 percre. Ha a hús nem fér be mind az almákba (én is így jártam), akkor a maradékból kis fasírtokat gyúrunk és az almák mellé tesszük a tepsire, akkor együtt mehetnek a sütőbe. Friss zöldsalátát készítettem mellé köretnek. Nagyon-nagyon finom lett, ami nem feltétlenül az én érdemem, szerintem ezt nem lehet elrontani. :D 

20190306_234902.jpg

Sült banán szenvedély gyümölcse szósszal

És akkor jöhet sokak kedvenc étele, a desszert. Sült banánt ettem ár fagyival, gondoltam ez sem lehet rossz, ráadásul csupán 25 perc elkészítési időt ír a recept, szóval tökéletes olyanoknak, akik szeretik a különleges finomságokat, de nem akarnak órákat a konyhában tölteni.

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 tk. ghí vagy kókuszzsír
2 közepes banán, hámozva
1 ek. zöldcitrom-lé
2 mk. akácméz
2 db szenvedély gyümölcs (ismertebb nevén maracuja)
4 ek. natúr kókuszjoghurt
1 ek. kókuszreszelék, aranybarnára pirítva

 Egy kisméretű hőálló tálat kikenünk kókuszzsírral vagy ghível, aztán beletesszük a két meghámozott banánt, melyeket végigcsepegtetünk a zöldcitrom levével és mézzel. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük 15-20 perc alatt. Miközben a banánok sülnek a maracuját kettévágjuk és kikaparjuk a magjait és összekeverjük a kókuszjoghurttal. A sült banánokat ezzel a szósszal leöntjük és rászórjuk a pirított kókuszreszeléket és már falhatjuk is ezt az egészséges finomságot. 

4815666_5.jpgA kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Ha elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a Kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Extrém ízek, távoli kultúrák, elfeledett hagyományok: Vad paleo. Érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr414673719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása