Garda-tó: déli életérzés, bájos óvárosok, festői kikötők, ízletes ételek és italok

2019. március 22. 00:03 - GReni

Könyvajánló - Garda-tó (Marco Polo)

Miért érdemes a Garda-tavat választani üdülésünk célpontjául?
Déli életérzés, bájos óvárosok, pálmák, ciprusok, olajfák,
számos vár, középkori falvak, izgalmas kulturális látnivalók, festői kikötők,
ropogós pizza, gyümölcsös fagylalt, ízletes vörösbor.
Soroljam még?

top.jpg

Egyre közeledik a nyár, érdemes már most tervezgetni, hogy hol is töltené az ember szívesen a jól megérdemelt szabadságot. A Corvina Kiadó Marco Polo sorozatának legújabb kötetében Olaszország legnagyobb tavának mesés látnivalóiba enged betekintést. A Garda-tó, avagy Lago di Garda Észak-Olaszország legnépszerűbb kirándulóhelye és tőlünk is akár már egy 8 órás autóúttal elérhető. A régiót négy égtáj szerint osztják fel, a kötetből szemelgettem kedvcsinálónak mindegyik partról egy-egy kihagyhatatlan látnivalót.

header_image-funivia-malcesine-monte-baldo-2.jpg
img_2895.JPGMesés kép a tóról és a partját szegélyező sziklákról, Fotó: Barkóczi Brigitta

Az északi parton fantasztikus táj tárul a szemünk elé. Hatalmas sziklák, gyönyörű vadregényes táj, mely az aktív pihenésre vágyók paradicsoma. A sziklák és a part közötti szélcsatorna süvítő helyi szeleknek köszönhetően igazi szörf- és vitorlásparadicsom. Hangulatos fürdésre alkalmas öblök, kavicsos strandok, sportpályák, bicikliutak, mászásra alkalmas sziklafalak tarkítják a régiót. A hely páratlan panorámáját legjobban a Malcesinéből a Monte Baldóra közlekedő kötélvasútból is megcsodálhatjuk. A vasút 1700 méteres szintkülönbséget áthidalva visz föl a hegyre. Út közben hatalmas panorámaablakainak és saját tengelyük körül forgó kabinjainak köszönhetően élvezhetjük a mesés kilátást.

ita_per_f0017weboriginalcompressed_1.jpg

A keleti partot "olajfás Riviéraként" emlegetik. Ameddig a szem ellát ezüstös levelek csillognak, egyes részeit pedig ellepik a szőlők. A vidék feltérképezése közben várakban és pompás velencei palotákban gyönyörködhetünk. Míg egyes részei főszezonban nagyon zsúfoltak, a 7000 lélekszámú Lazise kikötője és városfallal körülvett óvárosa lényegesen nyugodtabb. A történelmi központ sétálóutcája és hatalmas tere kellemes időtöltést nyújt. A kikötőben sétálva megcsodálhatjuk a San Nicolót, azaz a Szent Miklós templomot. Majd megcsodálhatjuk, bár csak kívülről, a Scaligeri-várat. 

view-from-the-tower-001.jpg
dsc_7118.jpgLeskelődés a várból, Fotó: Barkóczi Brigitta

A déli part merőben eltér az északi parttól. Ott a sziklák, fjordok uralják a tájat, míg délen szép, tágas strandok, dimbes-dombos morénákkal, római kori romokkal, bevásárlóutcákkal és hamisítatlan olasz éjszakai élettel várja a nyaralókat. Andalgás a parti sétányokon, Régészeti Múzeum vagy kirándulás egy félszigeten fekvő Sirmione városába, bár itt is számíthatunk zsúfoltságra. Viszont, aki a lenyűgöző panorámák kedvelője, kötelező látnivaló a Castello Desenzanóban. Már maga a vár is különleges, de egyértelműen a kilátás miatt népszerű az utazók körében.

villa_bettoni_2032.jpg

A nyugati part elegáns szállodáknak, éttermeknek, hangulatos parkoknak ad otthon. Ez a tó nyugalmas része, ahol luxusszállodák sora várja a látogatókat. Nincs zsúfoltság, a kávéházban még főszezonban is találni szabad asztalt, az emberek kényelmesen, békésen sétálhatnak a kertekben, parkokban. Érdemes ellátogatni Gardone Soprába a botanikus kertbe, amely nem csupán egy csodás park óriási fákkal, hanem szökőkutak, patakok és vízesések és különleges szobrok otthona is. A Toscolano-pataknál várnak a papírmalmok, Garganoban a Villa Bettoni-Cazzago, mely látványos és bár magántulajdonban van, de általában áprilisban mesés kertjében kertészeti vásárt tartanak.

Számomra az útikönyv elengedhetetlen kelléke a nyaralásnak. És miért épp a Marco Polo sorozat kötetei? Vannak benne tuti tippek, príma helyek, tipikusan Garda-tavi szórakozások, lazítós és sportok tennivalók, hagyományok, ételek, italok, egy darabka történelem, vásárlási tippek, látnivalók, sportolási lehetőségek, strandok, élménytúrák, tippek családos utazóknak, hasznos információk, mint ünnepek, események, linkek, blogok, appok, praktikus tanácsok, közlekedési információk, szállások, egy kis olasz szószedet a legfontosabb kifejezésekkel és térképek. Minden egy helyen egy kis helyen is elférő könyvben, mindezt ráadásul kedvező áron. Kell ennél több?  

1596847.jpgA könyvet a Corvina Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig kíváncsi vagy rá, hogy mi alapján válassz útikönyvet, kattints!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3614684800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.09.29. 17:11:09

Garda-tó rulez, egyértelműen."Megkerültem" már biciklivel, kocsival, hajóval; csak imádni lehet.
Lassan megint menni kéne már, mert a legutolsó túra is majd 20 éve volt.
süti beállítások módosítása