Az önmarcangoló szuperhős

2019. április 01. 07:55 - Tibitron79

Könyvajánló - Marvel Comics - Fenegyerek: Sárga

"Amit a joggal nem érek el, elérem az öklömmel!"

untitled-design6.png

Bevallom Daredevil (magyar keresztségben Fenegyerek) történetei képregényes vonalon teljesen kimaradtak eddig az életemből. Pedig fiatalon faltam a Pókember, X-Men, Transformers (és bizony a Bobo, Góliát) füzeteket. De nálunk emlékeim szerint anno nem jelent meg a Fenegyerek képregény, én meg a mostaniakat nem nagyon követem.

De a Netflixes sorozat bejött, egy igen erős, és jól árnyalt hőst kaptam Matt Murdock, a vak ügyvéd, másodállásban ördögnek öltözött igazságosztó képében. Ez a "amit a joggal nem érek el, elérem az öklömmel" felállás jó kontrasztot adott a figurának. Ezért is kaptam örömmel a Fumax Kiadó által kiadott, Fenegyerek: Sárga keményboritású füzet után. yellow.jpg

Ami rögtön megfogott, az a kiadás igényessége. Ez már nem a Semic Interprint minőség, ami a 90-es években jellemezte a képregényeket idehaza. A Jeph Loeb által irt és Tim Sale által rajzolt alkotás valóban egy képes regény. A hatalmas, dupla oldalas rajzok, sűrűn irt szövegek, (melyek még tartalmasak is) valódi élménnyé teszik a Sárgát. Stan Lee bevezetője megadja a kellő hangulatot, és a végén az így készült... rész szépen keretesen lezárja a képregényt.

A történet kellően komor, amolyan eredettörténet-féleség, visszaemlékezésekkel, tépelődésekkel, pár ikonikus ellenféllel, és a végső konklúzióval. Aki nem ismeri Matt Murdock kálváriáját annak ez remek bevezetés a Fenegyerek világába, aki pedig ismeri, annak is van azért kellő érdekesség a képregényben. 480x360bb.jpg

A rajzokról szólva a világ, az épületek, a környezet többnyire jól kidolgozottak. A figurák nekem annyira nem jöttek be, sokszor éreztem elnagyoltnak, kevésbé kidolgozottnak őket. Ez egyébként sok mai képregényre igaz, mivel gyorsan kell elkészülniük, ezért néha összecsapottnak érzem a rajzokat. Sok az üres, fekete tér, egész oldalas rajzok, melyek 80% feketeség ,vagy valami homályos háttér. Ez lehet egyedi hangulatos stílus, vagy a rajzolás megspórolása. Ezt itt is érzékeltem. De ettől még bátran ajánlom bárkinek, mert egy igényes kiadású, kellően elgondolkodtató történetet kapunk a Fenegyerek: Sárga személyében.

Köszönöm a lehetőséget a Fumax Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a képregény kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Kulcsok, amelyek ősi kapukat nyitnak, de időnként elméket tárnak fel...

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8214729123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása