Ez történik, ha a tyúkoknak túl sok csokitojást kell tojniuk

2019. április 08. 06:49 - Carbonari

Könyvajánló: Elys Dolan: Nyuszi úr csokoládégyára

nyuszi1.JPGNyuszi úr csokoládégyárában sztrájk következik be. 
Ez történik, ha az egyszarvú minőségellenőrt magad ellen hangolod.
Ez történik, ha szorgalmasan dolgozó beosztottaidat kizsigereled. 
Ez történik, ha bárki visszaél mások jóindulatával. 
Pedig ez csak egy kedves mese  csokitojásról, Nyuszi úrról és az együttműködés fontosságáról.
De mi lesz a húsvéttal csokitojás nélkül?! 

A Centrál Kiadó Csoport kedves, húsvéti ünnepre való mesekönyvet adott ki kisebb, de már olvasni tudó gyerekek számára, akik - megítélésem szerint - örömmel veszik kézbe ezt a humoros, abszurd mesét. Ami azt illeti, magam is jókat derültem rajta, a cselekményt kifejezetten át lehet ültetni a gyakorlatba, azzal a címkével, hogy ne így csináld, édes egy öregem, ha nem akarsz te is hasonló cipőben járni. A mű Elys Dolan munkája, Nyuszi úr csokoládégyára címmel. Az illusztrációkat is a szerző készítette. A rajzok csak annyira térnek el a természetestől, hogy a gesztusok, mimikák élni látsszanak, a mondanivaló üljön. Semmi erőlködés, izzadtság nem érződik a képeken, ami sok mesekönyv után igazi érték számomra.

A történet? Azt mindenki tudja, hogy a legtöbb csoki csokigyárakban készül, ne viccelj, a legkisebb csokiimádók is fújják s örömmel beszabadulnának egy ilyen helyre. De mi a helyzet Nyuszi úr csokoládégyárával? Természetesen itt minden más! Először is Nyuszi úr rém gazdag! Mégpedig a csokoládégyárából ömlik hozzá a pénz, amely kizárólag csokitojásokat gyárt. Egészen pontosan csokitojásokat tojat. Tyúkokkal. Olyan tyúkokkal, akik csokit esznek, és azért esznek csokit, hogy ilyen különleges csokitojásokat tudjanak tojni. Például Húsvétra.p1120347.JPGAhogy szokott lenni, a kutya is jó dolgában vész meg, így Nyuszi úr is: nem elég neki az eddig befolyó haszon: még többet akar. Már pénzt, ezért pedig összehívja a dolgozói kollektívát, hogy kevés csokit esznek, sokkal többet kell fogyasztaniuk, hogy ilyen módon legyen nagyobb a termelékenység. Hja, csak a tyúkok, a drága jércikék és nagymama korú baromfik fellázadnak, Nyuszi úr pedig ostoba önteltségében nagy butaságot csinál.

Mindenkinek jár egy második esély?
Egyedül nem megy?
Szerinted hogy készül a csokitojás?

A történet kicsiben bemutatott valóság. Nem hiszem, hogy felnőtt embereknek be kéne mutatni a magától elszállt tulajdonos-vezetőt, aki mindent jobban tud, minden érték megteremtését magának tulajdonít, mindenki más csak azért van körülötte, hogy neki szolgáljon, de ha tulajdonképpen eltűnnének, gondolja gőgösen ez a figura, ő akkor is kézben tudna tartani mindent. Bármit. Naná. Ez csak természetes.p1120348.JPGHogy mekkorát fog ez koppanni, néz kajánul maga elé a tapasztalt, többet látott beosztott, miközben egyre többet és többet dolgozik neki, amíg fel nem tud állni és máshová elmenni munkát vállalni. Mert bármelyik gyár ereje a munkásaikban van - ez a leglényegesebb mondanivalója a mesének. Ha nem jól bánsz velük, egy idő után nem lesz, aki hatékony hozzáértéssel termeljen neked, és fel fog kopni az állad. Nem árt ezt a gyerekek nyelvére sem lefordítani: működj együtt társaiddal, fogjatok össze, mert egyedül semmik vagytok, együtt hangos erő. Annyit kívánj másoktól, mint amit  az a józan ész szerint képes megtenni, engedd pihenni, kikapcsolódni is társaidat, nem azért vannak, hogy téged szolgáljanak, hanem tessék elfogadni, hogy bizonyos értelemben egymás szolgái vagyunk mi mindannyian.

Nos, emberek, jön a húsvét! Nyuszi úr megjavult, vegyétek hát a tojásait.
Hiszen második esély mindenkinek jár.

nyuszi.jpg

 

 

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel szerezheted be!

Köszönjük, Centrál Média!

Egy krimi, ahol még a sorozatgyilkos is érthető. Érdekel? Kattints!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2614571242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása