Élet egy pszichopatával - vagy kettővel?

2019. április 12. 07:52 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Anna Ekberg: Bomlás

„A nő teljesen belemerült a futásba, a fülhallgatójában szólt a zene. Fogalma sem volt, hogy a sötétség és az eső rejtekéből a férje les rá, és arra készül, hogy örökre véget vessen a házasságuknak.”

forest_6_highlights_1100.jpg

Christiannek és Leonorának mindenük megvan, boldog házasságban élnek. Gyönyörű házuk a fjordra néz, és a fiukat hosszú betegség után az orvosok végre egészségesnek nyilvánították. Ám egy napon Leonora ráébred, hogy a férje megcsalja egy fiatalabb nővel. Soha nem hitte volna, hogy Christian képes lenne elhagyni őt, aki mindent feláldozott a fiuk egészsége és a családi boldogság oltárán. De Leonorát nem olyan fából faragták, aki hagyja magát félreállítani. Elhatározza, hogy megakadályozza, hogy a férje elváljon tőle – kerül, amibe kerül.

Férj, feleség, összeszokott, talán boldog élet. A férj építési vállalkozó, az öccsével van közös cége, és épp a legnagyobb és legkülönlegesebb építkezésüknél tartanak: a tanárképzőt építik, ami egy modern, a természettel egyensúlyban lévő, teljesen környezetbarát és önfenntartó épület.

"Sok sofőr lassított, amikor észrevették a táblát. Christian szívét elöntötte a büszkeség, ha elkapta a tekintetükben tükröződő csodálkozást. Tényleg ezt építik itt? Igen, ezt. A jövőt építjük. Itt fognak a gyerekeik tanárnak tanulni. És amit itt megtanulnak, azt tovább fogják adni. Hogy szerződést kell kötnünk minden élőlénnyel, hogy többet kell adnunk, mint amennyit elveszünk. Ezt vagy belátjuk, vagy lassú, fájdalmas halált halunk a túlnépesedés, az erőforráshiány, a rablógazdálkodás miatt."

 tumblr_phmsemfx7k1umfdyc_1280.pngA feleség háztartásbeli, de nem volt ez mindig így. Szegény családból származik, az apja - aki mentális beteg - elhagyja őket, az anyja ápoló, aki éjt nappallá téve dolgozik. Szeretet és törődés nem sok jut a két lánynak, de teljesíti a fiatalabbik, Leonora kívánságát: kap egy hegedűt, és zenét tanulhat. A lány abszolút hallással rendelkezik, és már gyerekkorában megmutatkozik elképesztő tehetsége, sikeres hegedűművész - egészen Johan, a fia születéséig, aki leukémiában szenved. Ekkor egyezséget köt férj és feleség: Leonora feladja az álmát, és Johan megmentésének szenteli az életét. Sikerrel jártak, nem egészen törvényesen, de sikerrel jártak. Egy drága amerikai kezelés mentette meg a fiú életét, viszont a pénzt csak a cég tőzsdei trükközésével tudták előteremteni. Ám a férj, Christian, elkövet egy hibát... beleszeret az építési projekt különleges építésznőjébe, és meg is csalja a feleségét. Leonora erre rájön, és megfenyegeti, hogy kitereget az adóhatóságnak, ha elhagyja. Christian kutakodni kezd a felesége múltjában: megszakadt barátságok, rejtélyes haláleset, rágalmazás... egy dologban mindenki egyetért: Leonorát nem lehet csak úgy elhagyni. Így Christian döntést hoz.

– Mit tudunk igazából egymásról? Szerelmesek leszünk, összeházasodunk, együtt élünk, egy ágyban alszunk, gyerekeink lesznek, és mégsem tudunk egymásról semmit.

 Érdekes felépítésű könyv, aminek rögtön az első fejezetében megtörténik a gyilkosság. Aztán egy idős, nyugalmazott rendőr, Holger ül egy kávézóban a lányával, és beszélgetésük alatt szóba kerül ez az ügy is, amelynek valódi megszállottja lett. Időugrás, néhány héttel a gyilkosság előtt járunk, és fokozatosan egyre inkább megismerjük a Holm családot, Christiant, Leonorát és Johant is, de a történetüket időről időre megszakítja Holger és a lánya beszélgetése. Az első sorból tudjuk, ki a tettes, és tudjuk, ki az áldozat, a végére mégis egy csavaros, erőteljes, de lassan hömpölygő krimivé válik. Nagyon megfogtak a könyv leírásai, és az az egyedi hangulat, amit árasztott. A történetmesélés módja számomra furcsa volt, és érzésem szerint ez sokaknak nem fog tetszeni, de nekem pont ez emelte az egészet. Minden szereplő - Leonora, Christian és Holger is - rendszeresen merengett el a múlton, beszélgetések közepette, de akár oldalakon át. Így ismertük meg fokozatosan a gyerekkorukat, az életüket, az egész személyiségüket. 

"A motoros fűrésszel állt a kert fjordra néző végében, az egyik bükkfa korábban eldőlt, a törzs legfelső része ráfeküdt a sövényre, a víz felé nyújtózott, mintha szomjazna. Christian így akarta hagyni, tetszett neki, amint a természet különböző elemei egymásba fonódnak, de Leonora nem értett vele egyet."

 Egy érdekes és csavaros történet életről és halálról, küzdelemről és vágyakról, érzelmekről és múltról. Egy regény, amelyben az elején tiszta, ki a tettes és ki az áldozat, de a végére minden megkérdőjeleződik és összekavarodik. Lehet-e áldozat egy gyilkos? És lehet-e gyilkos egy áldozat? A regény lassú hömpölygése, az ötletes csavarok, a szép leírások teljesen elvarázsoltak. A Sárga Könyvek sorozatból kedvenccé lépett elő ez a kötet. :) Az Anna Ekberg írói név egy szerzőpáros, Anders Rønnow Klarlund dán rendező, forgatókönyvíró, és Jacob Weinreich forgatókönyvíró személyét rejti. Jacob Weinreich saját nevén több, mint húsz regényt jegyez, ez az első közös regénye Klarlunddal.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

A sötét az ember barátja, bár ezt kevesen tudják - ajánló a szerzőpáros előző könyvéről

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4714757067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása