Miről mesél a legendás öreg fa, a Zarándoktölgy?

2019. április 26. 00:03 - Carbonari

Könyvajánló - Mörk Leonóra: Ködkirálynő

mork.jpgElfogadni korunkat, megvívni ötven évesen anyánkkal, múltunkkal,
elvonulni a világtól és meggyógyulni egy kétszáz éves szerelem történetétől. 
Vagy ahogy Mörk Leonóra írja szerzői oldalán: 
belevaló ötvenes randevúzna a boldogsággal.

A Jaffa Kiadó újabb igényes kivitelezésű, nagyszerű történetet hozott el az olvasóknak Mörk Leonóra tollából, Ködkirálynő címmel.

Amikor magad elé húzod a kötetet, azonnal feltűnik a cizellált vonalvezetés, finom pasztellszínek, egy fiatal, álmodozó nő arcképe, akinek haján átsejlik egy legenda, amelyről az öreg fa, a Zarándoktölgy regél. 

Mi elől menekülsz? - teszi fel a kérdést kollégája Érsek Krisztának, amikor abból kibuggyan a kívánság: kolostorba akarok vonulni! Tényleg, gondolkodik el főhősnőnk: mi elől? Aztán összegez: anyám energiavámpír, akinek első számú boxzsáka ő, lánya kiköltözött külföldre az apjához, és mellesleg tönkrement házassága után megszűnik a nyelviskola is, ahol óraadó tanárként dolgozik. Mi állhatna útjába? Legfeljebb saját bizonytalansága, de annak meg nem enged teret. Az életkor attitűd kérdése, vallja bősz magabiztossággal, és tisztán érzi, anyja játszmáiból csak kilépni lehet.

mork1.jpgMörk Leonóra

Mörk Leonóra újságíró, író, szerkesztő és műfordító, cikkei többek között az Elle-ben és a Nők Lapjában olvashatók. Első regénye a 2009-ben megjelent Az utolérhetetlen Mr. Yorke, amelyet azóta újabbak követtek: A Hellinger-Madonna, a Holdfény-szonáta és a Lány igazgyöngyökkel, a Papagéjos ablak című szubjektív úti napló, illetve A porcelánlány. Olyan könyveket szeret írni, amilyeneket olvasni is: töb idősíkon játszódó történeteket, ahol a múlt és a jelen összefonódik, és a hasonlóságok nyomán magunkra ismerhetünk. 

Forrás: Jaffa Kiadó

Tehát: irány a Türingiai erdőben található kolostor, ahol egy kétszáz éves mesekönyvet húz maga elé lefordításra. A mesekönyv címe: Ködkirálynő, véletlenül került elé Berlin egyik feminista könyvesboltjában. Amikor előadja az egyik prominens kiadó tulajdonosának, hogy mit talált, német meséket a 18. századból, amelyek a női lét stációival foglalkoznak, a tulaj halálos közönnyel hallgatja. Akkor élénkül csak fel, amikor végre Kriszta bátortalanul kinyögi: és ha sikerülne támogatókat szerezni a kiadáshoz...? Ja, ha a nyomdai költségeket és a honoráriumodat előteremted, az más, akkor mehet, hangzik a nyugtázás. Hősünk talál egy EU-s ösztöndíjat és egy német tartományi kulturális alapot, amelyekből össze tudja kalapozni saját munkája és a kiadás költségeit.tolgy.jpg

Tehát, Türingia, evangélikus kolostor az erdő közepén. Legközelebbi város 30 kilométerre, wifi csak a recepción. Ha kikapcsolja a mobilt, élő ember utol nem éri őt. Krisztának majdnem mindegy: munka, gyógyulás, új környezet, egyszerű életmód, kiszakadás a hétköznapokból, fordítja a mesekönyvet. Ahogy halad lapról lapra, arra kezd rádöbbenni, hogy a mesék valójában megtörtént eseményeket dolgoznak fel, amelyek a szerzővel kapcsolatosak. Mi történhetett akkoriban, mi ihlette a történetek alapját? - gondolkodik el rajta Kriszta, miközben úgy érzi, a sorok neki is üzenetet tartalmaznak.

A mese alapja két egymásra talált fiatal pár az 1700-as évek végén a Szász-Weimar-Eisenach Hercegségben. Charlotte, aki mesemondónak született, egy lelkész lánya, és a nemesi családból származó orvos, Friedrich története elevenedik meg a lapokon. Háború dúl, a fiatalok elszakadnak egymástól, a lány pedig titkot őriz. Ki lehet a titokzatos Ködkirálynő? Miről mesél a legendás öreg fa, a Zarándoktölgy? Hogyan élhet egy lélekben egyszerre szeretet és gyűlölet is? Mire taníthatja, mit üzenhet ez a mese Érsek Krisztának?

Kapunk a regényben egy kis egészséges életmód receptet: ötven körül már nincs töltött káposzta, pörkölt, gulyásleves, jobb áttérni egészségesebb cuccokra és nem árt egy uszodabérlet sem. Kell még egyfajta életfilozófia, méltósággal viselt öregedés szilikon és egyéb látványos csodák nélkül, amelyek gyakran nem fiatalossá, hanem nevetségessé teszik az embert - ugyanakkor óvatosan és ésszel élve a plasztikai sebészet nyújthat olyat, amit érdemes kipróbálni. belevalo.jpgNémi társadalomkritika is visszaköszön a lapokon: a kelet-európai lét egyenlő társadalmi egyenlőtlenségekkel, ugyanazért a munkáért sokkal kevesebb fizetés, mint nyugaton, sokkal kevesebb pénz, mint keleten a nőtől két asztallal arrébb a férfinak. Azt is vágom, miért porckorong korosztály a mai ötvenes, beszorultunk szüleink és gyerekeink közé, innen is, onnan is nyomnak bennünket. És hát egy-két diplomával a zsebünkben sem mindig értjük gyerekeink "one off" dolgait, "extra validációit", ügyféloldali összekötőiket. 

Hogy miért nem megy mindenki diplomával a zsebében vécét pucolni: nem a szinten aluli munka fáj, hanem az addigi személyiség elvesztése. Hogy az, aki addig nyelvtanár-fordító-tolmács volt, nem önazonos azzal, aki vécét pucol. A végső konklúzió pedig, hogy mindig léteznek olyan kérdések, amelyekre bele kell nyugodni, hogy nem mindig kapunk választ. A főhős karaktere érzékeny, önmagát kereső, anyjának ellentmondani ötven évesen merő figura. Képes tisztán látni, képes cselekedni önmaga érdekében, képes tanulni saját hibáiból. A helyszín Budapest és Türingia. A magyar főváros ezerszer átkozott és áldott viszonyai tipikusak, mindenki magára ismerhet benne.

A regény megmerül a múltban, erőt gyűjt a jelenben és finom, máskor kíméletlen gorombasággal szembesít... önmagunkkal. Ahogy kell. Néhol kegyetlenül mar a valóság, zsebkendőért kutatunk, máskor a kétszáz éves történet szereplőinek drukkolunk, és közben ki-kinézünk a harsogó tavaszra, hogy szerencsére mindig minden újrakezdődik. Így van ez rendjén.

kod_1.jpg

 

A kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Patkányforradalom vagy első demokratikus köztársaság-kísérlet? Itt találod!

Kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5714785182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása