Randikatasztrófák

2019. május 07. 00:13 - GReni

Könyvajánló - Chloe Seager: Randikatasztrófák

"Emma azt gondolta, járnak Leonnal. Egészen addig, míg a fiú valaki mást nem jelöl be a Facebookon, mint akivel kapcsolatban van. Bár egy ideig jó ötletnek tűnik Leon és új barátnője után kémkedni, Emma elhatározza, hogy új életet kezd, és az új blogján írja meg a randizós kalandjait. De az online világ olykor rázós tud lenni, például ha az ember rábukkan az anyukája Tinder-profiljára, vagy véletlenül közli az egész világgal, miért nem érdemli meg Leon egy lány szüzességét sem. És még mindig bonyolódhatnak a dolgok..."

heart-3698156_960_720.jpg

A Menő Könyvek újabb tiniknek íródott regénnyel érkezett. Chloe Seager Randikatasztrófák című kötete az Emma Nash sorozat első kötete. Főszerepben a tizenhat éves Emma, aki blogot vezet és ezt a blogot olvashatjuk mi is. Egy átlagos kamasz, akinek történetét úgy ismerjük meg, mintha egy valódi blogoló és twitteren posztoló leányzó napi szösszeneteit olvasnánk váltakozva. Úgy olvashatjuk a lány mindennapjait, mintha mi is a barátai lennénk, akiket beavat legmélyebb gondolataiba, érzéseibe.

De mi is történt Emmával? Őrülten szerelmes volt Leonba, hónapig rózsaszín felhők vették körül, majd jött egy sivár időszak, amikor a srác már nem írt vissza és semmilyen formában nem kereste Emmát. A lány kiborult, sírt, félt, nem értette mi van, aztán egy nap a Facebook-ról tudta meg, hogy Leon kapcsolatban van egy másik lánnyal. A kis szemét még arra sem volt képes, hogy szakítson Emmával, akinek ilyen sunyi módon kellett szembesülnie vele, hogy ez a románc bizony véget ért. Nem túl fair, hogy így elbánt vele az első szerelme.

A csalódás rendesen összetörte és úgy dönt, a legjobb módja a kilábalásnak egy új pasi. Ezért randizgatni kell és itt kezdődnek a katasztrófák. Vicces, képtelen helyzetekbe kerül, melyek sokszor már távol állnak a hitelestől, eléggé életszerűtlenek, de jópofák és lehet rajtuk nevetni, ezért megbocsáthatóak a szerzőnek. Emma szétszórt, kissé talán túlságosan is naiv. De ez is szerepet játszik abban, hogy dilis szituációkba keveredik és nem adja fel. Keresi a párját.

"A világ lakosságának FELE jelen van a közösségi oldalakon, és mindegyikünk több száz, akár több ezer másik emberhez kapcsolódik azokon… Közülük pedig mindenki számára akad valaki – talán éppen olyasvalaki, aki már amúgy is az életünk része, akivel talán már találkoztunk is, csak elsiklottunk felette."

Korunk nagy problémája, hogy megkaptuk ezt a rengeteg csodálatos technológiát és senki nem tanított meg minket igazán okosan használni, ezért sokan függővé válnak. Így van ezzel Emma is. Internetfüggő, de be is vallja, sőt azzal is tisztában van, hogy okosabb lenne a való világban élni, mert sokszor azt sem tudjuk biztosan, hogy akivel beszélgetünk, barátkozunk ki a fene. Szóval óvatosan és nyitott szemmel járjunk az internet bugyraiban. Ennek kifejezetten örültem, hogy bár a regény arra épít és tökéletesen használja történetmesélésre a közösségi médiát, de arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy milyen veszélyeket rejt.

"Elérkeztem abba a fázisba, amikor annyit vagy online, hogy már csak ürességet érzel. Hiába vonz a valódi világ egészséges bája, de mégsem vagy képes elszakadni a bizarr Youtube-videóktól és mások értelmetlen állapotfrissítéseinek böngészésétől. Minél több időt töltesz fenn a hálón, annál kevésbé tűnik valószínűnek, hogy valaha is le tudsz jönni.
Hmmm. Megpróbálok kijelentkezni, de mintha az ujjaim nem engedelmeskednének az agyamnak..."

Nem ez az egyetlen tiniket érintő probléma, amelyet érint a szerző. Emma folyamatosan hasonlítgatja magát Leon új barátnőjéhez. Minden tizenévesnek meg kell birkóznia az önképével és időnként sajnos az önbizalomhiánnyal is. Az ezzel kapcsolatos gondolatokat is okosan rejti el a sorok között, ösztönözve a fiatalságot rá, hogy megtalálják magukban a pozitív értékeket.

Közben pedig a szerelem van a középpontban. A randik, az ismerkedések, a vágy az ex felejtésére, a vágy egy új szerelemre és persze gyakran szóba kerül a kíváncsiság az első szeretkezéssel kapcsolatosan. És azt biztosan mind tapasztaltuk, hogy az online világ katasztrofális tud lenni. Ezzel Emma is sokszor szembesül, amiken mi olvasók jókat derülhetünk.

"Következtetés: a legtöbb ember a neten is ugyanazokat a hibákat követi el, mint amelyeket a valódi világban is."

Egy bájos kis történet tiniknek. Se nem túl bonyolult, se nem túl humoros, de szerintem tizenévesként pár órányi szórakozásnak tökéletes. Egy jól megírt, könnyed, humorral megtűzdelt sztori arról, hogy egy fiatal lány miként ismeri meg saját magát balul elsült randikon keresztül, miközben a regény még tanít is pár hasznos dolgot. Nagyon sok fiatal vezet Emmához hasonlóan titkos blogot, ahol mindent leír az életéről. De mi van, ha ez visszaüt? Ezt is megtudjuk a regényből, remélve, hogy azok a fiatalok, akik elolvassák a könyvet, okulnak belőle.

"ÚJ FOGADALMAIM

1. Nem aggódom többé azon, hogy mikor találkozom valakivel, aki bejön, hanem inkább ÉN MAGAM válok olyanná, akit szeretni tudok"

A kötet pont annyit ad, amit az ember elvár tőle, és Chloe Seager tökéletesen mutatja be azoknak a fiataloknak a mindennapjait, akik a telefonjukhoz tapadva élik le az életüket. A stílus jó, a szerkesztés és a regény vonalvezetése is okés, engem Emma idegesített. Nekem túl naiv volt és sokszor bőven alulmúlta korosztályát a szerencsétlenkedésével, de amíg tanulni lehet belőle, igazából nem zavar. Ettől függetlenül vagy épp ezért bátran ajánlom fiatal csajoknak. :)

1622856.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Menő Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebook-on is!

Egy OCD-vel küzdő tinédzser mindennapos harca egy bájos regényben, kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2114792238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása