Sárkányoknak berepülési tilalom Budapest felett

2019. május 08. 00:30 - Carbonari

Könyvajánló - Szélesi Sándor: Az ellopott troll

troll.pngMeg kell valljam őszintén, a címben szereplő mondat nem a legfontosabb kérdés Szélesi Sándor Az ellopott troll című mesekrimijében (amúgy fantasy vagy mágikus krimi), amely a Metropolis Média kiadásában készteti a magyar olvasókat rekeszizom mozgásra (nevetésre), de remekül hangzik. Ezzel a mondattal az elején már meg is vett magának a mű. Pedig ez még csak a kezdet a humorhegyek kontra nyomozás témájában.

Mert a műben a lényeg, hogy elloptak egy trollt a Margitszigetről! A troll 8 méter magas, baromi erős és Loninak hívják. Igazán a kutyát sem érdekelné az egész, de amikor Tóth Bercel hadnagy úr üggyel kapcsolatos, folyamatban lévő nyomozását úgy szeretnék megakadályozni, mintha föld-föld ballisztikus rakétával akarnának nyúlra vadászni, vagy mintha atommal végeznének lábszőrtelenítést, akkor hadnagyunk cseppet elmélázik az ügy fontosságán. Aztán még a tyúkszemére is lépnek, amitől kissé ideges és nagyon morcos lesz, amely különféle mesterhúzásokban csúcsosodik ki részéről. Hogy nem büntetőeljárás-jogi alapelvek szerint kérdez ki magas helyről küldött talpasokat, az csak a jéghegy csúcsa.

Nos, a kötet tartalma tulajdonképpen - minden spojlerezés nélkül - a fenti bekezdésben kivégezhető. Ó, igen, sokkal többet tudnék írni róla, méghozzá szuperlatívuszokban, de peched van, kedves recenzió olvasó, mert nem fogok. Azt azonban le kell szögeznem, hogy a magyar népmesei hősök beleszövése a történetbe abszolút új látásmóddal ruházza fel a cselekményt és turbózza eszméletlen minőségű írásba az amúgy hagyományos krimi eszközeivel operáló művet. Megítélésem szerint a szerző megalkotta a magyar Harry Pottert. Az, hogy a főhős emberizink bármiféle varázserő nélkül - azaz ember - semmit nem von le a misztikumból, mert Szélesi Sándor olyan szereplőket álmodott meg hadnagyunk mellé, akik megütik a mércét varázserő szempontjából. troll1_1.jpgDe most komolyan: kinek és mire kell egy ilyen..?!

Tóth Bercel hadnagy ugyanis a Különleges Királyi Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztályán teljesít szolgálatot a Zsarupalotában (gyengébbek kedvéért: a Rendőrség Teve utcai objektuma), ezen belül is az életvédelmiseknél (gúnynevén: Meseőrség). Tóth tulajdonképpen az egyetlen emberizink az osztályon, mindenki más valamilyen varázserővel bír: Csikó százados például garabonciás, Galló törzszászlós fanyűvő, Kapnik őrmester kőmorzsoló, Szegő Anett csordásfarkas, Tiborc főhadnagy sámán, de van egy óriás is a csapatban, aki méreteiből adódóan speciel sosem tartózkodik benn az irodában, hanem a biatorbágyi paszulyszár tetején tanyázik. Ezek a  kisebb-nagyobb varázserővel bíró személyek szívből utálják Tóth hadnagyot, amibe az is belejátszhat, hogy hősünket büntetésből helyezték ide. Történt ugyanis, hogy a belügyminiszter bedrogozott lányát nem hazaszállította ("a rendőrautó nem taxi"), hanem előállította. No, már most, ebből kifolyólag Tóthunk előző, kényelmes beosztása huss, egy pillanat alatt elszállt, a mostaniban meg mindenkit büntet az őt ért sérelemért.

És ha mindez nem lenne elég, Té őrnagy (nem ez a becsületes neve, de mindenki így hívja) a nyakába ültet egy szépasszonyt (gyengébbek kedvéért: boszorkányt) megfigyelőként. A teremtmény iszonyú jól néz ki, Hanga Kriszta, magyar származású fiatal asszony Párizsból, a Police Nationale felügyelője (akinek megvannak a maga titkai). Ketten erednek a troll ellimányolásának ügyébe, amely ellimányolást egy pörtlmandli állapított meg (gyengébbek kedvéért: kobold). A limányolás  pedig nem más, mint varázserővel való lopás. 

szelesi.jpgSzélesi Sándor, írói álnevén Anthony Sheenard 1969-ben született Budapesten. A veszprémi Kvark sci-fi klub hasonnevű fanzinjában jelent meg első novellája 1985-ben. A hétszeres Zsoldos Péter-díjas sci-fi-, fantasy- és thrilleríró eddig 30 megjelent regény és több, mint 100 publikált novella szerzője. A sci-fik mellett írt mágikus realista és történelmi regényeket is, egyaránt érdekli az ember sötét oldala és kedveli a humoros témákat. A 2000-ben indult Mysterious Universe space-fantasy sorozat egyik alapítója, amely Fonyódi Tibor (Harrison Fawcett) Katedrális és Brett Shaw szériájának és Szélesi Sándor York Ketchikan regényeinek összeolvadásából bontakozott ki. 2007 szeptemberében a koppenhágai Eurocon találkozón megkapta az European Science Fiction Society díját, mint az év legjobb európai sci-fi-szerzője. 2002-2004 között az Átjáró SF&F Magazin főszerkesztője volt, és az elmúlt években dolgozott irodalmi szerkesztőként többek között az Ad Astra kiadónak. Nagyjátékfilm forgatókönyveket, tévéfilmeket és sorozatokat is ír. A Metropolis Media Kiadónál - A beavatás szertartása után - ez a második megjelenő regénye.

Hőseink hamarosan - és elképedten - megállapítják, hogy egy hetes szintű varázshasználó után kell elinduljanak, ami többszörösen ártalmas az egészségre. Ezek a varázserejű emberek ugyanis vagy rettenetesen fontos emberek, vagy rettenetesen fontos emberek állnak mögöttük. Pedig Tóth Bercel és Hanga Kriszta csak arra kíváncsiak, hogy ki  tud lezúzni egy több tonnás, 8 méteres kőkolosszust és tulajdonképpen mi a fenére kell neki...?

Mibe tenyereltek bele? Ők is szeretnék tudni. A nyomozás során nagyon sok a humoros beszólás, amelyeken szívből nevettem, amikor pedig megoldhatatlan helyzetekbe keverednek, szerepet kap a síp, amelybe belefújva történik valami, aztán az üssed-üssed botocskám is helyre tesz dolgokat, csak ámultam-bámultam a szerző szárnyaló gondolatain, pihent agyán. Tessék mondani, van még ebből a fantáziából? A végét olvasva úgy gondolom, hogy lesz folytatása a történetnek. Hiszen új hét, új ügy. A szépasszony is három hétig lesz Magyarországon, tehát jön (jöhet) még két-három rész. Egy kérdésem van csak: mikor??

troll1.jpg

 

Tetszik, amit olvastál? A borítóképre kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

A végső háború utáni régi és új ember összecsapása

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2114798020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása