??? Miért akaszt valaki kutyákat?

2019. május 13. 00:48 - Carbonari

Könyvajánló - Jens Henrik Jensen: Akasztott kutyák

oxen.jpgSzereted, ha egy krimiben rád hozzák a nyavalyatörést? 
Na, azért, mert ez egy ilyen regény. 
Új név iratkozott fel a skandináv krimiírók közé: Jens Henrik Jensen. 

A főkép - amellett, hogy kitűnő illusztráció a műhöz -  a szerzőt ábrázolja. 

A Kossuth Kiadó új kedvencet avatott a skandináv írók táborában: Jensen Jens Henriket, aki könyvében biztos kézzel irányít mindenféle összeesküvést és hozza a komor hangulatot, torokszorító izgalmakat az Akasztott kutyák című művében, amely az OXEN sorozat első része.

A könyv főhőse Oxen, a PTSD-ben szenvedő katona, aki, mint minden skandináv regény központi alakja, maga is saját démonaival küzd. Hiába a létező legmagasabb katonai kitüntetés birtokosa, ha a történet elején kukázásból tengeti életét, a társadalomból szinte kivonulva. A kitüntetett katona szögre akasztotta karrierjét, s csak egy valakit tűr meg maga mellett társul, a kutyáját.

Ahogy a Norlund kastély környékén kóvályog, egy akasztott kutyába, majd egy halott őrbe botlik, és innentől lőttek megszokott életének, mert nemsokára felfedezik a kastély urát is holtan. S mivel ez a személy bár visszavonult, de annál ismertebb dán politikus, így hamarosan a titkosszolgálat is tiszteletét teszi a környéken, arról nem beszélve, hogy a most felfedezett áldozat harmadik a sorban, akit ezzel a metodikával tettek el láb alól.roti.jpgOxen inkognitója a múltba vész, s amikor a titkosszolgák elképedten ismerik fel a csavargóban a kiváló stratégát, be kívánják vonni a nyomozásba, de Oxen köszöni a lehetőséget, eszében sincs belekeveredni semmi ilyesféle ügybe. Akkor gondolja meg magát, amikor feltételezhetően az ügyben érintett személy szükségtelen figyelmeztetésként az ő kutyáját is felakasztja. Innentől személyessé válik számára a tettes nyomra kerítése és elfogadja a nyomozásban való részvételre felkérést. Ki tudja, ha a szálakat mozgató személyek békén hagyják kukázó, társadalom peremére szorult emberünket, simán kevergethették volna tovább kis összeesküvésüket. De mert felpiszkálták a lusta oroszlánt, magukra vessenek.

Oxen mellé egy titkosszolga, Margrethe Franck rendelődik segítőként. Az első lelkileg sérült, a második testileg, nem lesz egyszerű az összecsiszolódás. Hosszú évek óta ő az egyetlen ember, akit Oxen közel enged magához, persze, ezt sem minden előzmény nélkül. S bár hamar kiderülnek az indítékok, mégis rettenetesen sok lap van még hátra addig, amíg minden és mindenki a helyére kerül. Megoldás? Megoldás az nincs, csak nevek és fontos emberek és sok-sok összekuszált szál, amely a legmagasabb körökbe, a büntethetetlenek magasságába vezet. De valóban büntethetetlenek? Talán ezért lesz még két része ennek a kiváló akció-thrillernek vagy kriminek, kihez melyik megnevezés áll közelebb a mű olvasása után.

A sorozat Dániában hamar a bestseller listák élére ugrott, jogait számos ország vette meg saját olvasói számára. Igazi, komor, skandináv krimi, amelyet a szerző saját tapasztalatai alapján írt meg, új hangként megszólalva a témában, úgymint kis misztikum, kis politika, kis akció, kis krimi, kis thriller, amely a dán politikai és gazdasági elit köreiből szed áldozatokat. Szövevényes szálait felfejteni egyáltalán nem egyszerű, a tettesek pedig egyáltalán nem azok az egyszerű emberek, akiket csak úgy el lehet kapni. A több szereplő szemszögéből leírt történet igazi pasis könyv, ők jobban fogják értékelni, mint jómagam, aki - bár értettem az okát - már a kutyák akasztásán is felborzolódott. (Érted, nem? Embereket ölnek, hát istenem, biztos rászolgáltak. Na de kutyákat? Azokat miért?) És ahogy Oxen, magam is elgondolkodtam, honnantól vagyok csak eszköz a hatalom kezében. Mert hogy az vagyok, az egyértelmű.

oxen2.jpg

 

Szeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre!

Köszönjük, Kossuth Kiadó!

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

Tudni akarod, isten mit gondol a pénzről?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4414803630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása