WTF? Miért rajtunk múlik, hogy mit hoz a jövő?

2019. május 24. 07:53 - GReni

Könyvajánló - Tim O'Reilly: WTF? Miért rajtunk múlik, hogy mit hoz a jövő?

"Az életünket a technológia alakítja, és a gépek irányította, ellenséges világ már egyáltalán nem is tűnik távolinak. Az Amazon, a Google vagy éppen az Uber működését figyelve érzékelhetjük, miképpen kezdtek el uralkodni felettünk az algoritmusok."

tim-oreilly-wtf-bemutato.jpg

Tim O'Reilly technológiai kutató és vállalkozó az elmúlt évtizedekben folyamatosan a technológiai fejlődés, változás középen mozgott. O'Reilly nagyon érdekes és izgalmas kötete a Typotex Kiadó jóvoltából már magyar nyelven is elérhető. Címnek egy szójátékot hozott. A WTF elterjedt rövidítése a What The Fuck? kifejezésnek, de ő itt nem erre az obszcén kifejezésre gondol, hanem azt mondja, hogy What's The Future?, azaz Mit hoz a jövő?

Mindennapjaink nélkülözhetetlen lételemévé váltak a gépek, a különböző technológiák. Minden ember életében ezen a területen vannak WTF élmények. Ez lehet pozitív, pl. amikor bejött az online bankolás lehetősége és már nem kellett minden csip-csup hülyeséggel a bankba rohanni, de akár negatív is, amikor a gmail jön egy frissítéssel és valami olyan új funkciót vagy dizájnt hoznak be, ami nagyon nem fekszik vagy más helyre kerültek megszokott dolgok és keresgélni kell. De végül eljutottunk az évek alatt oda, hogy az ilyen újdonságok folyamatosan beépülnek a hétköznapokba és teljesen természetessé válik a használatuk.

 A kötetben O'Reilly végigvezet minket a technológia fejlődésén, összefoglalja az elmúlt évtizedek trendjeit, üzleti modelljeit, majd elemzi, hogy milyen technológiai újdonságok hová vezettek. Ezt a rengeteg tudást, amit a Szilícium-völgyben összeszedett próbálja felhasználni arra, hogy felvázolja mi várható a jövőben és miként tudunk felkészülni ezekre a változásokra.

shutterstock_678035632_675x380.jpg

A könyv a technológiák gazdaságban és társadalomban betöltött szerepeire fókuszál. Olyan cégeket mutat be, amelyek nekünk is mindennapjaink részét képezik. Többek között Google, Amazon, Facebook, Apple. Emellett részletes képet kapunk az internet szerepéről, az on-demand szolgáltatásokról, a nyílt forráskódú szoftverekről, platformokról és a mesterséges intelligenciáról.

Az online világ térhódítása mindenhol jelen van, nem csak az üzleti életben. Ott van az oktatásban, az államigazgatásban és a szabadidőnk eltöltésében is jelentős szerepe van. Rövid idő alatt hatalmas változásokat hozott a technológia hihetetlen fejlődése, amikhez fel kell nőnie az emberiségnek. Sokan próbálnak a változás ellen menni, de ehelyett O'Reilly szerint - ebben amúgy nagyon-nagyon egyetértek vele - a lehetőséget kell benne látni és azt, hogy lehetőségünk van a jövőt alakítani, ha nem állunk ellen a változásnak.

"A morális döntések képessége, és nem pedig intelligenciánk vagy kreativitásunk jelenti a legértékesebb erőforrásunkat. A dolgok még sokkal rosszabbá válhatnak, mielőtt javulnának. Mégis dönthetünk úgy, hogy felemeljük egymást, és olyan gazdaságot teremtünk, amelyben az emberek nagyon is számítanak, nem csak a profit."

Sokan azért félnek a technológiáktól, mert azt látják benne, hogy az ember helyettesíthető gépekkel. Ez részben így is van, de közben arra is használhatjuk, hogy a képességeinket fejlesszük és olyan dolgokat vigyünk végbe, amelyekre sosem volt korábban lehetőség.

A kötetben olvashatunk sikerekről, félelmekről, túlzásokról, lehetőségekről, és mindezt Tim O'Reilly kissé provokatív, de optimista szemlélettel (bár itt-ott érezhetően borúlátó is tud lenni) és kiváló olvasmányos stílusban tárja elénk. Tényeken keresztül vezet be minket a mai világ működésébe és, aki eddig félt ettől a nagy mértékű változástól, annak mindenképpen ajánlom ezt a könyvet. Rengeteg elgondolkodtató információ bújik meg ebben a közel ötszáz oldalban.

oriel110_medium.jpgKöszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak!

A borítóra kattintva elérhető a kötet kedvezményes áron a kiadó oldaláról.

Tényleg csökken az erőszak a világban?

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9814566282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása