Válás, és ami körülötte van

2019. július 05. 07:56 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Dr. Vekerdy Tamás: Válás, és ami körülötte van

Hogyan ne tegyük tönkre sem a saját, sem a gyerekeink életét egy válással? Röviden, tömören ebben segít ez a könyv, kérdéseken, megtörtént eseteken keresztül vázolja fel Vekerdy Tamás pszichológus, hogy mégis mit tegyünk, mi a legjobb a gyerekeknek, ha a kapcsolatunk tönkrement a másik szülővel.valas_utani_magatartasformak_gyerekeknel_1.jpg

Szögezzük le, hogy olyan, hogy jó válás, nem létezik. A gyereknek az a jó, ha a szüleivel, szerető környezetben nő fel, ahol a szülők is szeretik, tisztelik egymást is és őt is. De van az a helyzet, amikor a válás a legjobb megoldás. Amikor már nem tudjuk elviselni a másikat, amikor megcsalt, vagy megcsaltuk őt, amikor az együtt töltött évek, évtizedek alatt annyit változtunk mindketten ellentétes irányba, hogy egyszerűen már nem működik. Ekkor a legjobb a válás.

De nem mindegy, milyen az a válás. A legtöbb esetben sajnos hatalmi harccá válik, ami így elképesztő károkat okoz mindkét félnek, és aki valószínűleg mindkettejüknek a legfontosabb: a gyerek(ek)nek is. Jó válás az, amikor a szülők békében válnak el, minimális feszültséggel, és együtt tudnak működni a gyereknevelésben, mindketten jelen vannak a gyerek életében, elfogadják egymást, mint a gyerek ugyanolyan jogú vagy "rangú" szülője, éljen bármelyikükkel is a gyerek. Az sem rossz megoldás, ha mindkét szülőnél van fix helye, és néha itt, néha ott alszik a gyerek. A közhiedelemmel ellentétben ez nem okoz plusz problémát a gyereknek abban az esetben, ha mindkét szülő háza/lakása közel van a megszokott környezetéhez, az iskolához.

Minden esetben két dolog nagyon fontos a gyerek egészséges fejlődéséhez: az, hogy rendezzék a szülők az egymáshoz való viszonyukat, béküljenek meg, és az, hogy ne hazudjanak a gyereknek. Magyarországon hatalmas probléma, hogy nagy hagyománya van annak, hogy hazudunk a gyerekeknek. Mindenben. Mindenről. A gyerek nem hülye, csak gyerek, érzi, ha probléma van, és mivel a szülő ezt nem oldja fel sem benne, sem magában, a gyerek saját magát kezdi hibáztatni nagyon könnyen.vekerdy.jpg

Vekerdy Tamás ebben a könyvében neki írt levelekre, kérdésekre, leírt helyzetekre ad specifikus tanácsokat, melyekben elsősorban a gyerekek érdekét nézi. Közhely, de kivételesen egy igaz közhely, vagy legalábbis annak kéne lennie: mindkét szülőnek az a legjobb, ami a gyereknek is a legjobb. És most nem a fennkölt jelentésre gondolok, hogy minden szülő az életét adná a gyerekéért (ez sajnos vagy sem, de nem igaz), hanem arra, hogy mindenki érdeke, hogy a szülők viszonya rendeződjön. Így vagy úgy, de szűnjön meg a feszültség, ne akarjon senki bosszút állni a másikon, legyenek egymással őszinték. És a gyerekkel is.

Van itt kamaszodó gyerek anyukája, aki attól tart, hogy az apja ellene hangolja a gyereket, közben meg csak kamaszodik, 17 éves fiú anyukája, aki egyedül neveli, egész életében megalázták őt, és most úgy érzi, a saját anyja is ellene hangolja a fiát, 15 hónapos kisgyerek, akinek az édesapja az egyébként általa is tervezett terhesség 11. hetében egyszerűen lelépett, és az anya nem tudja, hogy mit mondjon majd a gyereknek az apjáról, meg szeretői viszonyba születő gyerek, akinek az apja tudomást sem akar venni róla, és úgy hozta az élet, hogy az anya és a bátyja együtt nevelik a kislányt, nem tudják, mit mondjanak neki, amikor azt kérdezi: "Te vagy az apukám?"

Vekerdy ezekre, és még egy tucat másik, egyedi helyzetre válaszol ebben az igényes kiadású, kemény kötéses kis könyvecskében. Aki egyedül neveli a gyerekét, aki válófélben van, vagy aki elvált: annak kötelező olvasmány. Bölcs és alátámasztott tanácsokat ad, bevallva, ha valamire nem tudja a legjobb választ, akkor is megpróbálja a helyzetből, a tapasztalatából, az ismereteiből a legtöbbet nyújtani. Persze a saját gyerekünket mi ismerjük igazán, ezért aztán rajtunk áll, mit és mikor és hogyan mondunk el neki. De érdemes megfogadni az összes tanácsának az alapját: mindig legyünk őszinték a gyerekkel, ha kérdez, ne hazudjunk, és ha nem is kérdez, próbáljunk olyan helyzetet teremteni, hogy beszélhessünk az adott problémáról. Ne olyat, hogy kerülhessük azt.

 Köszönöm a lehetőséget a Central Könyveknek! A kötet elérhető a borítóra kattintva kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Hogyan segíts a gyerekeknek legyőzni a félelmeiket?

Kövess minket Facebookon!

 

 

 

 

 

 

  • Central Könyvek
  • 192 oldal
  • Kötés: keménytáblás
  • ISBN: 9789633240359
  • Nyelv: Magyar
  • Megjelenés éve: 2019
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2914900862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása