Mindig a férj a tettes...

2019. július 06. 07:10 - GReni

Könyvajánló - Michele Campbell: Mindig a férj a tettes...

Három barátnő, egy egyetemi tragédia és több mint húsz évvel később egy brutális gyilkosság...

64502797_2300849633284451_1864735612918038528_n_1.jpg

Nemrég jelent meg a Pioneer Books gondozásában Michele Campbell első magyar nyelven megjelent krimije Mindig a férj a tettes címen.

Huszonkét évvel ezelőtt Aubrey besétált a Carlisle főiskola kapuján és ezzel élete teljesen megváltozott. Anyja két műszakban dolgozott, hogy eltartsa őt és nővérét. Aubrey pedig az elmúlt három évet folyamatos tanulással és részmunkaidős állásokkal töltötte, nem volt ideje barátokra. De most teljesült az álma, meglett az ösztöndíj, a repjegy ára és itt állt egy elegáns, gyönyörű főiskola kollégiumában, ahol alig várta, hogy megismerje két szobatársát.

Egyik szobatársa Jenny Vega, csinos, magabiztos csaj, már-már pedáns, tökéletes sminkben, hibátlan öltözködésével és briliáns gondolkodásával a félénk Aubrey tökéletes ellentéte. És ott van Kate Eastman, a gazdag lány, aki bármit megkaphat, családja nevét épületek, csarnokok viselik a főiskolán. Ám a country-klubba járó úrilány helyett ő inkább lázadó, vagány, bulis csaj volt a gazdagog sznobságával. Nem is lehetnének különbözőbbek, mégis hamar elválaszthatatlan barátnőkké válnak.

"...Aubrey el sem hitte, hogy ilyen szerencséje volt. A szerencsének köszönhetően megtalálta a tökéletes szobatárs kombinációt - Kate-et, aki bajba keverte, és Jennyt, aki kimentette belőle."

A kötet napjainkban indul, ahol egyikük egy híd szélén áll, ahol végignézte, ahogy régen végignézte valaki halálát, most pedig arra biztatja valaki, hogy ugorjon a mélybe. Vajon miként jutunk el odaáig?

A regény ugrál a jelen és a három lány főiskolai kalandjai között. Jenny végig oltalmazta és a segítette Aubrey-t, aki mégis inkább futott a sznob Kate után, aki nem egyszer megalázó dolgokra vette rá a lányt, ami miatt Jenny neheztelt. Aztán ott volt a gimis szerelme, aki Kate játékszere volt és még csak észre sem vette, hogy bántja vele Jennyt. És ez csak egy-két probléma közöttük. De mindegy hány nézeteltérés, vita volt köztük, a bajban összetartottak. Szeretik és gyűlölik is egymást, aminek okáról egyre több minden kerül felszínre.

Aztán eltelt huszonkét év. Közben keveset találkoztak, Kate élete romokban, míg Jenny anyaként és polgármesterként sikeres és látszólag Aubrey sora is jól megy. Ám, amikor Kate visszatér Belle Riverbe a két lány úgy megy oda hozzá, mintha még minden a régi volna.

Folyamatosan találkozunk utalásokkal valami szörnyűséggel kapcsolatosan, ami a múltban történt. Ami miatt Kate-re még mindig furán néznek az emberek és amiről két évtized elteltével is még mindig beszélnek. Aztán jön az árulás. Olyasmi, amit barát sosem követhetne el.

"Minden mozdulat közben víziók suhantak át a szeme előtt. Víziók arról, hogy mi mindent tehetne velük, hogy megízleljék, milyen fájdalmat okoztak neki. Elképzelte, ahogy XXX* hazajön, és a kádban találja őt felvágott erekkel, vagy a garázsban, a gerendáról lógva egy kötélen. [...] De miért is ölje meg magát? Miért ő legyen az, aki szenved?"

*Bocsi, de szpoiler, ha itt hagyom a nevet :D

Gyönyörű borító, izgalmas cím, érdekes fülszöveg. Engem megvett a kötet rögtön. Aztán kicsit sajnos csalódnom kellett. A regény eleje nekem rendkívül lassú volt. Izgalmas nyitójelenet, aztán hosszú-hosszú regélés a főiskolai barátságról, szeretetről, gyűlöletről, megvetésről, hűségről, áhítatról, sznobságról, aztán persze buli hegyekről, vitákról, családi drámákról, öngyilkosságról, depresszióról, igazi érzelmi hullámvasutak. Oké, meg kellett ismerni a három lány közös múltját, bár megmondom őszintén, én még így sem értem miért volt a két lány hűséges Kate-hez.

Sok küzdelmes oldal után végre a regény felénél elkezdett felrázódni a sztori. Megtudtuk mi az a tragédia, ami huszonkét éve a hídnál történt. Egy csúnya szakítás, egy őrült kirohanás és egy halálos baleset, amely nyomot hagyott mindegyikükben. De hosszú idő telt el és mind élték az életüket, amikor a folyó egy meggyilkolt nő holttestét sodorta a partra...

Kié a holttest? Ki ölte meg? Vajon a szeretlek-gyűlöllek barátság vezethet gyilkossághoz? Vagy itt is él, hogy férj a tönkrement házasságból nem látott más kiutat? A regény közepétől végre elkezdtek történni az események, de még így is sajnos csak egy középkategóriás krimi lett a végére. Azt mondják thriller, de szerintem se nem krimi, se nem thriller, valahol a kettő között van az igazság. Aki egy könnyű, nem túl pörgős sztorira vágyik, annak biztosan elnyeri a tetszését a kötet. Egy laza, igazi nyaraláshoz passzoló olvasmány.

knv-mindig-a-ferj-a-tettes.jpgKöszönöm a lehetőséget a Pioneer Books Könyvkiadónak!

A könyvet a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted.

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr214890542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása