Már így is túl sok szó van ezen a világon

2019. augusztus 01. 07:50 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Benjamin Alire Sáenz: Életem kifürkészhetetlen logikája

Sal élete fenekestül felfordul a gimi utolsó évének első napján. Ki is ő valójában, amikor már nem az, akinek hiszi magát?tiloml-faeture.jpg

Salvador, az amerikai srác mindig is csendes, megfontolt, nyugodt gyerek volt. Legjobb barátja a kissé problémás Samantha, akivel nincs minden rendben otthon. Teljesen átlagos életet él, de rengeteg támadásnak van kitéve, mert az őt örökbe fogadó apja mexikói származású, ráadásul meleg. Aztán történik valami, és egyre többször keveredik verekedésbe, egyre többször reagál agresszióval az őt vagy a szeretteit ért támadásokra. Majd elkezd azon morfondírozni, hogy ez az agresszió vajon a vér szerinti apjától származik-e? Öröklődik-e? Számít a neveltetés, vagy a gének határoznak meg mindent? Vicente, a nevelőapa mindig tisztességre, becsületre nevelte, és elítélte az erőszakot. Mimó, a kedves jó fogadott nagyanyja jóságra. Akkor mégis mi az, ami verekedésre készteti?

Aznap este felolvasott nekem, a kedvenc részemet A kis hercegből a rókáról, a kis hercegről és a szelídítésről.
Azt hiszem, ha valaki más nevel fel, akkor vad, indulatos fiúvá váltam volna. Talán ha az a férfi nevel fel, akinek a génjeit örököltem, akkor teljesen más srác lettem volna. Ja, a fickó, akinek a génjeit örököltem. Nem igazán gondoltam arra a férfira. Nem nagyon. Vagy talán csak egy kicsit.
Csakhogy engem apu nevelt fel, az a férfi, aki a szobámban ült és felkapcsolta a lámpát. Ő szelídített meg azzal a sok szeretettel, ami benne él.
Apu hangját hallgatva aludtam el.

Miközben ezeken agyal, megismerjük Samet, akit édesanyja teljesen elhanyagol, Fitót, akinek édesanyja a drog mámorában él. Sam és Sal kapcsolata, a köztük lévő szeretet mélyen és érzékletesen van bemutatva, tetszettek a közös játékaik, a rövid, de sokszor velős eszmecseréik. Salvador pedig kétségek között vergődik, amit mimó betegsége sem könnyít meg. 

A könyvben minden fontosabb szereplő életében voltak kisebb vagy nagyobb törések, és ez rendkívül élővé és valódivá tette a történetet. A szereplőknek saját személyiségük volt, és mindannyian egyedi módon reagáltak az őket ért fájdalmakra: amiket mások okoznak: kirekesztés, rasszizmus, homofób támadások, csúfolódás, és amiket az élet hoz: betegség, halál, veszteségek. A szülő-gyerek kapcsolatok nagyon hangsúlyosak voltak, főleg azok hiánya. 

Tudom, néha úgy hiszed, az embetek olyanok, mint a könyvek. De az életnek nincs rendes, logikus cselekménye, és nem mindig mondunk szép, intelligens dolgokat, mint a regény szereplői. Az élet nem ilyen.

Benjamin Alire Sáenz 1954-ben született Új-Mexikóban, az Egyesült Államokban. Szülei egy kis farmot vezettek Mesilla közelében, Benjamin hét gyerek közül a negyedikként itt nevelkedett. Filozófiát tanult Amerikában, majd teológiát hallgatott Belgiumban, néhány évig papként is szolgált Texasban. Később visszaült az iskolapadba, és angolt és kreatív írást tanult. Első verseskötete 1991-ben jelent meg, innen kezdve számos verseskötetet, novellát, regényt és gyerekkönyvet írt. Számos LMBT témájú írása született, elsősorban a szeretet és az elfogadás köré építi őket.

Hamar megkedveltem a szereplőket, főleg Samet, na meg persze mimót és Mr. V-t, de ahogy becsuktam a könyvet a végén, az első gondolatom az volt, hogy mennyire igaza volt Mr. V-nek: már így is túl sok szó van ezen a világon. Fontos kérdéseket jár körbe a könyv, de mindezt szerintem nem a legjobb módon tárja elénk, sokszor túl vontatott, unalmas. Ennek ellenére sok pozitív dolgot képes adni. Emlékszem, amikor anno a Modern boszorkányt elolvastam: egy laza, könnyed kis könyv némi boszorkánysággal -, arra mondtam utoljára azt, hogy telis tele van szeretettel, ami akkor nagyon jólesett. Ez a könyv is ilyen: a sok rossz, a sok tragédia ellenére - vagy talán épp azért - tele van szeretettel. Nagy részét persze mimó és Vicente adja, de bújtatottan, mégis sokszor hangsúlyosan ott van a többieknél is. A szeretet vagy annak hiánya. Ez lényeges és nagyon meghatározó az életünkben. Sokkal meghatározóbb, mint a származás, a gének, a bármi más. Talán ez a könyv tanulsága.

Köszönöm a lehetőséget a Könyvmolyképző Kiadó csapatának! A kötet a gyönyörű borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron, közvetlenül a kiadótól.

Ez csak fájdalom. Lélegezz!

Kövess minket Facebookon!

 

 

 

 

Könyvmolyképző, Szeged, 2019
472 oldal
puhatáblás
ISBN: 9789634575795
Fordította: Benedek Dorottya

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5214984054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása