A Rózsa és tövise

2019. augusztus 04. 07:16 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Michael J. Sullivan: A rózsa és tövise

Ismét visszatérünk a Riyria-krónikák csodás világába, hogy a sötét lelkű, de szerethető Royce-ot és a naiv lovagot, Hadriant kövessük útjukon. Vajon mibe keverednek megint ezek ketten?logo_png.png

Már a második kötetnél járunk a Riyria-krónikák előzményköteteiből, és ez sem lett rosszabb, mint akár az előző, akár maga a hatkötetes eredeti sorozat. Hőseink hosszú útjuk után visszatérnek Medford városába, útközben összeakadnak egy szakadt emberrel, aki az éhhalál szélén áll, és aki nem más, mint a teljesen elszegényedett Albert, a kedves, iszákos várgróf, aki későbbi munkáikat szerzi nekik. Ám a tolvaj és a katona nem várt fogadtatásban részesül: Gwen, aki megmentette az életüket az előző kötetben, és saját bordélyházat üzemeltet, látni sem akarja őket. Hamar rájönnek, hogy a lány csak őket akarja védeni, ugyanis egy nagykutya, maga a kancellár útjában van... Eközben a palotában Reuben, az épphogy 16 éves, őrnek készülő fiatalt is megismerjük, aki odáig van a hercegnőért, Aristáért, és egy véletlen folytán hamar összebarátkozik magával a herceggel és a Pickering-fiúkkal is.

De nem minden játék és mese, a palotában súlyos összeesküvések születnek: meg akarják ölni a királyt és egész családját. Vajon ki a felbujtó, a birodalompárti egyház, esetleg a hataloméhes kancellár, vagy valaki más? Mi lesz a hét királyság sorsa, ha a terveket szövögetők sikerrel járnak, és Melengár király nélkül marad? Royce pedig megtalálja azt, aki Gwent bántotta?

Michael J. Sullivan

Gyilkosságok, tolvajbandák, hazugságok hálójában vergődünk mi is, és előttünk is csak a végén lesz tiszta minden... Sullivan ismét egy szórakoztató, gyorsan olvasható kötetet rakott le elénk, amiben megismerkedünk Melengár felsőbb köreivel - azokkal, akik az eredeti Riyria-krónikák indulásakor már nincsenek, vagy nem itt tartanak. Szeretem az előzménytörténeteket, erre kellett rájönnöm. De csak ha jók. Ez pedig nagyon jó. Bevallom, voltak problémáim, pl. Reubennel és Alberttel is, rémségesen rossz a névmemóriám ugyanis. De tényleg. Épp most írok egy másik könyvről, amit a héten olvastam, és tökre szerettem, minden cselekmény megvan, de elő kellett vennem, mert három főbb szereplő nevére sem emlékeztem... szörnyű. A Riyriát pedig nem a héten olvastam, több éve már, hogy gyarapítják a kedvenc könyveimnek fenntartott szekrényrészt. Emiatt először zavarban voltam: tudtam, hogy ismernem kéne Reuben és Albert nevét, de kik ők??? Royce, Hadrian és Gwen nevén túl senkiére sem emlékeztem, elsőre még Arista és Alrik neve sem volt meg, kik is ők, bár azt rögtön tudtam, hogy fontos szereplők, akiket kedveltem anno... Nem is tudom, a Cavinton vagy valami más segít-e ezen a speciális memóriazavaron :)

Sullivan jól játszik a szereplőkkel, zseniálisan húzgálja a szálaikat, hogy végül kifussunk oda, ahová ő akarja. Nem egyszerű dolog előzményregényt írni, ugyanis a folytatás kötött. Igaz, itt még hosszú évek vannak hátra addig, amíg az eredeti mű felveszi a fonalat, de itt is ügyesen kell sáfárkodni az eseményekkel, személyekkel - Sullivan pedig ezt jól csinálja. Egy teljesen átlagos vastagságú regény ismét visszaröpített az egyik kedvenc világomba, miközben egy csomó új információt megtudtam a régi-új szereplőkről, a helyszínekről. És végre megszületett igazán a Riyria is! Várom a folytatást!

Köszönöm a lehetőséget a Fumax Kiadónak! A kötet kedvezményes áron elérhető a borítóra kattintva.

A borítófestmény Didier Graffet munkája.

Lehet jó, ami klisékből építkezik?

 

 

 

 

 

 

Fumax, Budapest, 2019
384 oldal
puhatáblás
ISBN: 9789634700951
Fordította: Matolcsy Kálmán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7214980012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása