Egy elsuttogott félelem, amely halálos bosszúvá érik

2019. augusztus 16. 00:02 - GReni

Könyvajánló - Linda Castillo: Égető titkok

Egy zárkózott amish közösség,
egy öngyilkosság,
egy brutális gyilkosság
és egy súlyos titok,
amiről senki nem mer beszélni. 

fire-2197606_960_720.jpg

A regény egy tragikus jelenettel indul: egy tizenhét éves amish lány úgy dönt, hogy véget vet az életének. Amíg a család az istentiszteletre tartott, kiment a pajtába, elkészítette a hurkot és felkötötte magát. Majd ugrunk előre hat hónapot, hogy egy újabb tragédiával találjuk szemben magunkat. A tizennyolc éves Daniel Gingerichet bezárták a pajtába és felgyújtották, így a srác szörnyű halált halt.

"Fuldokolva, káromkodva hátrált. Elviselhetetlen volt a hőség, a füsttől pedig levegőt sem kapott. Letépte magáról a pólóját, térdre rogyott, és az arca elé kötötte az anyagot. [...] A tűz fékevesztett, őrjöngő vadállatként berontott a helyiségbe, a földhöz szegezte a fiút, és izzó, fehér fogaival belemart. Füst marta az arcát, a nyakát, a mellkasát." 

Sajnos esélye sem volt, eltorlaszolták az ajtót. Kate Burkholder rendőrfőnök hamar rájött, hogy nem baleset volt. Egy nagy tiszteletben álló amish család, és egy meggyilkolt dolgos fiú, akit rengetegen kedveltek. Vajon ki és miért öl meg valakit ilyen brutális, kegyetlen módon?

Aztán jön egy harmadik szál a történetben, ahol megismerünk három fiatal lányt, akik épp a bolt kirakatát rendezik, amikor valaki egy disznófejet hajít keresztül a kirakat üvegén. Később az egyik lányt halálosan megfenyegetik, ha beszélni mer.

Három esemény, ahol látszólag csak egy közös pont van: minden érintett amish. Ahogy haladunk előre a történetben szépen apránként a szálak összeérnek. Alig van nyom, ráadásul az amish közösség nem arról híres, hogy könnyen megnyílik. Még úgy sem, hogy az ügyben nyomozó rendőrfőnök, Kate is amish volt egykor és a nyelvüket is beszéli.

Szinte mindenki azt állítja, hogy Danny köztiszteletnek örvendő fiatal volt. De miután Kate egyre több emberrel beszél, gyanús, hogy sokan többet tudnak, mint amit elárulnak. A történet előrehaladtával egyre több apróság jelzi egy súlyos titok létezését, de Kate kitart és tudja, hogy előbb-utóbb lesz majd olyan, aki hajlandó lesz megszólalni.

"- Többet tud, mint amennyit elárul - mondom, miközben bekötöm magam, és beindítom a motort.
 - Mintha senki sem szeretne beszélni Daniel Gingerichről - jegyzi meg Mona. - Vajon miért?
 - Előbb-utóbb ezek az apró kis titkok is napvilágot látnak. - Sebességbe teszem az autót, és ráfordulok az útra. - És amikor ez megtörténik, minden kiderül."

Miközben zajlik a nyomozás egyre jobban megismerjük Kate életét, és még szörnyű emlékei is felszínre kerülnek. Így nemcsak az üggyel kell boldogulnia, saját érzéseit is helyre kell raknia magában. Megismerjük a magánéletét, kollégáit, betekintést nyerünk a nyomozásba és az amish világ hétköznapjaiba is. A titkok is szép sorban felszínre kerülnek és kiderül, hogy nem is volt olyan kis kedves és ártatlan Danny, mint az elsőre látszott. De vajon mivel érdemli ki valaki, hogy ilyen embertelen módon kelljen meghalnia?

Első könyvem volt a szerzőtől, de gyanítom nem az utolsó. Nagyon jól ír, jól kelt feszültséges, látványos képekkel dolgozik Linda Castillo és a regény nem nélkülözi az izgalmas fordulatokat sem. Itt-ott már inkább hajaztak a leírások egy thrillerre, mint krimire, nekem nagyon tetszett. Ajánlom a kicsit brutálisabb, kegyetlenebb, rejtélyesebb krimiket kedvelőknek.

covers_549579.jpgA kötetet a General Press Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhető a borítóképre kattintva!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9614935940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

György Baranyai 2019.08.16. 09:42:25

A címről eszembe jut egy másik mondás: "Óvakodj a türelmes ember bosszújától". Remek felvezetés a könyvhöz, remélem, hozzájutok.
Szép cikk.
Tisztelettel: Baranyai György

emmersson 2019.08.16. 20:38:04

"Első könyvem volt a szerzőtől, de gyanítom nem az utolsó."

Brávó! Felkészült ajánló.
Csak szólok, hogy ez egy sorozat (Kate Burkholder )10. könyve :P

moly.hu/konyvek/linda-castillo-egeto-titkok

GReni 2019.08.16. 20:50:44

@emmersson: Bocsánat, ha nem volt egyértelmű, amit írtam. Segítek:

"Első könyvem volt a szerzőtől" = még nem olvastam tőle más regényt

"de gyanítom nem az utolsó" = tervezem, hogy olvasok még tőle, mert tetszik a stílusa. :)

GReni 2019.08.16. 20:51:59

@György Baranyai: Köszönöm a kedves szavakat! Érdemes, mert tényleg nagyon jól sikerült regény. Remélem tetszeni fog :) Szép estét és jó olvasást!

György Baranyai 2019.08.18. 21:22:10

Kedves GReni!
Meglepődve tapasztaltam, hogy egy szerző válaszol ez a héten a második alkalom (a "dm" volt a másik. Ez örömmel tölt el, mert a hozzászólásaim általában a szerzőkhöz (is) szólnak, akik néha névtelenségbe burkolóznak...ez az amish- kérdés már régóta érdekel engem, filmben már találkoztam ilyennel, írott formában még nem. Minden "kirekesztett" népcsoport érdekel, fiatal korom óta, talán, mert négyféle vér folyik ereimben: cigány, zsidó, német, magyar, ez jó turmix, ugye?
Még egyszer, köszönöm válaszát, egyben még kívánok jó egészséget és ilyen cikkeket!
Baranyai György
süti beállítások módosítása