Győzteseké a győzelem

2019. szeptember 08. 06:24 - Carbonari

Könyvajánló - Brian Tracy: Elég a dumából, csak csináld!

csinald.jpgBrian Tracy nálunk 2016-ban, a Bagolyvár Kiadónál megjelentetett műve kicsi, vékonyka kötet, célratörő címmel: Elég a dumából, csak csináld! A könyv nem kevesebbet ígér fellapozójának, mint hogy sikerhez vezető, 7 részből álló, egyszerű, gyakorlatias és kipróbált módszert ad bárkinek, aki hajlandó elolvasni és magáévá tenni a benne lefektetett alapokat.

Ez pedig nem kevés, ha belegondolunk. Valaha is hajlandó voltál leülni és őszintén, csak magadnak bevallani, hogy miért nem sikerülnek a dolgaid? Vagy ha sikerülnek, nem úgy, nem akkor, nem ott? Miért nem tudsz lefogyni? Miért nem sikerül a cégalapításod? Miért szúrod el fontosabb dolgaidat? Bizony, állítja Brian Tracy a bevezető címében, győzteseké a győzelem, a többiek csak futottak még. 

Helyes célokat tűztél ki? Mindent megtettél azért, hogy haladj a magad által kitűzött úton? Hajlandó voltál érte megmozdulni vagy csak álmodoztál arról, hogy mi lenne, ha...? A siker azon alapul, hogy fontosabb dolgaid és a munka, amit vállaltál, el legyen végezve, és jól legyen elvégezve. Aki rendel tőled valamit, aki vár tőled valamit, az ne tessék-lássék eredményt vegyen szemügyre, hanem alaposan és csinosan elvégzett munkát. Ne köpjenek utánad, hanem máskor is akarjanak számítani közreműködésedre.

"Mindenki győztes akar lenni. Mindenki szeretné, ha mások győztesnek látnák és gondolnák. De hogyan lehet ezt elérni? Egyszerűen: győzni kell. 

Mi a győzelem? A futásban az, amikor minden más futó előtt szakítjuk át a célszalagot. 

Az életben akkor győzünk, ha a legfontosabb dolgainkat időben elkezdjük és befejezzük, ideális esetben mindenki más előtt - ha mi magunk szakítjuk át elsőként a célszalagot. Ennek eredményeképpen minden bizonnyal jól érezzük majd magunkat - az agyunk endorfint termel, ami a természet "boldogsághormonja", amitől elönt minket a béke és egy jóleső érzés. Győztesnek érezzük magunkat."

Boldogság, egészség, siker, anyagi boldogulás - ugye, szeretnéd magadnak tudni őket? A szerző szerint ezt roppant egyszerű elérni: győztesnek kell lenni. Legalább a saját életedben annak kell lenni, és hogy mikor vagy az, azt csak te mondhatod meg.

karrier.jpgSzóval, elég a dumából, kezdj hozzá és csináld, vágj bele és tarts ki!

A szerző hét pontban határozza meg a sikerhez vezető utat:

- elemzi a siker legnagyobb akadályát jelentő lépéseket,
- arra bíztat, hogy vedd kezedbe az életed,
- merj előre lépni, 
- mindenképpen helyes és megvalósítható célokat kell kitűzni, és dönteni kell, melyek lehetnek ezek,
- halogatás nélkül cselekedj, 
- ne restelj tanulni, a tanulás élethosszig tart, 
- soha ne add fel!

Ezen pontok mentén haladva elemzi a szerző azokat a lépéseket, amelyeket érdemes figyelembe venned céljaid kitűzése, elérése céljából. Mi a kudarc, hogyan hat rád a tehetetlenség, mi az a komfortzóna  és hogyan lehet kilépni belőle. Mennyire kell tartani a félelemtől, hogyan változtatható át bátorsággá, és mennyire nem kell foglalkozni mások kritikájával. Fölösleges azon agyalni, hogy egy-egy lépés során mit fognak gondolni rólad: nem körülötted forog a világ és sokkal kevesebben foglalkoznak veled vagy cselekedeteiddel, mint gondolnád. Az elutasítás pedig.. nem az a mumus, amitől annyira félni kell, a kudarc pedig sokkal motiválóbb tud lenni, ha tanulságként tekintesz rá. 

A világos célok fontosak, de még ennél is fontosabb, hogy ezek valóban célok és ne kívánságok legyenek. Jó lenne lefogyni és le fogok fogyni között a különbség ég és föld. A célok kitűzéséhez tisztában kell lenni önmagaddal: melyek az értékeid, miben hiszel, mi a jövőképed, melyek a prioritásaid, és mi az, amit legfontosabb célod érdekében akár azonnal is meg akarsz tenni?brian_tracy.jpgA szerző, Brian Tracy

Ha halogatsz, vajon miért? Túl vagy terhelve? Nem látsz tisztán? Nincs ambíció benned? Képtelen vagy fontossági sorrendet tartani? Nem jól készítetted elő a feladatvégzést? Fizikai vagy szellemi kiégés hátráltat? Nincs meg a megfelelő tudásod a feladat elvégzésére? Vagy egyszerűen csak lusta vagy? Ez utóbbit tudományosan kifejtve: nincs önfegyelmed? Léteznek technikák a fentiek kivédésére, amelyeket a mű kimerítően taglal. Talán csak a lustaság ellen nincs receptje.

Szóval, vágj bele és csináld! Sose felejtsd el, hogy "a siker sosem lehet cél, csak következmény"! (Gustave Flaubert). Nem csak üzletembereknek, vállalkozóknak hasznos ez a kiadvány, hanem bárkinek, aki hajlandó önmaga fejlesztéséért tenni is valamit. 

eleg_1.jpg

 

Szeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

Köszönjük, Bagolyvár Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Rendhagyó gondolkodás, rendhagyó profit

8 lecke a harctéri vezetésről

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3215002664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása