Szingli nőci és Barcelona

2019. szeptember 27. 06:30 - Carbonari

Könyvajánló - R. Kelényi Angelika: Barcelona, Barcelona

p1120521.JPGA jobb sorsra érdemes angol, harmincas szingli  
úgy dönt, beveszi a katalán fővárost. 
Nem minden úgy sikerül neki, ahogy eltervezte: 
a pillanat heve és a remény szorítása
sok mulatságos pillanatot okoz az olvasónak. 

Az Álomgyár Kiadó könnyű, de mégis jelentős mondanivalót hordozó romantikus művet adott ki nemcsak R. Kelényi Angelika rajongók számára (de nekik kötelező), Barcelona, Barcelona címmel. A szerző humoros, helyenként könnyes, máshol talp is ökölbe szorul jelenségeken keresztül mutatja be, mire képes egy harmincöt éves, szingliként élő asszony, hogy elérje álmait.

A főhős, Caroline Wood igazi, angol rózsa, hófehér bőrrel, világos hajszínnel, londoni bérelt lakással, amelyben kávéfőzője természetesen trendi kapszulás. Egy évvel ezelőtt cirka egy havi jövedelmét köhögte ki rá, ami az ő betöltött státuszában is pénz. Van egy megbízhatatlan barátja, Ben, akitől a térde is elgyengül, ha meglátja valahol, de a férfi számára ő nem több, mint kényelmes állomás két munkája között. Caroline a szakítást fontolgatja, csak egyelőre képtelen elengedni az amúgy tökéletes ágypartnert. Egy londoni női magazin főszerkesztőjének asszisztense, magyarul, ő nézi  a kattintásszámokat és egyéb statisztikákat állít össze, ő főzi a kávét, teát, holott diplomájával és képességeivel sokkal többre érzi magát hivatva - de a főszerkesztő nem, és nem hajlandó neki esélyt adni újságírásra. Aztán főnökasszonya az egyik újságíróját machináción kapja és kirúgja az amúgy nagyon jól fizető reklámokat hozó Határtalan szerelem elnevezésű formációból. 

Caroline egy átdorbézolt éjszaka és két óra alvás után úgy dönt, hogy megpályázza a megüresedett rovatszerkesztői állást, kerül, amibe kerül, ezért szokásával ellentétben hosszan sminkel, magas sarkú szandált húz (pedig utálja), és hajmeresztő ötletet vezet elő főnökének: Barcelonába utazik 5 napra. Minden nap újabb férfivel fog randizni, akiket az egyik - a Határtalan szerelem rovatban - náluk reklámozó társkereső cég segítségével választ ki, megkóstol minden helyi ételt és természetesen tapasztalatait részletesen le is írja a rovatba, mind randi, mind gasztronómiai szempontból. 

Azt gondolja, hogy úgy sem fog tetszeni tüskés főnökasszonyának az ötlet, de legnagyobb meglepetésére az rábólint, sőt, úti-, és szállásköltséget is rendelkezésére bocsát. Innentől nincs megállás, az öt férfi randipartnerként kiválasztva, lebeszélve, hogy Barcelonában találkoznak, repülőjegy megvásárolva, szállás lefoglalva: irány a katalán főváros!blond.jpg

Amikor kiszáll a repülőből, mindennek nagyon örül, a szikrázó napsütésnek, a gyönyörű épületeknek, kifejezetten tetszik a szállása, csak a szállodában ütközik meg egy nagyon közvetlen és kicsit szakadt úron (akinek nekimegy), és aki amúgy tökéletes londoni angol kiejtéssel érdeklődik tőle, hogy minden rendben van-e. Caroline lesújtóan végigméri (úristen, flip-flop papucs!), majd kimérten elmenekül az illető elől.

Megkezdődnek Caroline kalandjai, amelyek.. hát hogy is mondjam... katasztrófálisra sikerednek. Mind az öt férfinek van valami defektje, a legelsőnél például beleesik egy csaló csapdájába. Az első napi fiaskó után kap egy testőrt a szálloda tulajdonosának személyében, aki rázós helyzetekben hol így, hol úgy siet megmentésére. Mint kiderül, ez a testőr nem más, mint az első napi, kicsit szakadt, papucsos férfi, aki szerint Caroline páratlanul mókás egyén, bár a főhős a rengeteg negatív történés hatására inkább szánalmasnak érzi magát.

Amíg az olvasó Barcelona nevezetességeiben gyönyörködve, hol hitetlenkedik, hol kuncorászik Caroline hajmeresztő kalandjain, addig főhősünk a határidő szorításában fuldoklik, és szentül meg van győződve arról, hogy mire visszautazik Londonba, nemhogy rovatszerkesztői, de asszisztensi állása sem lesz, hiszen az a pár sor, amit eddig megírt, se nem könnyed, se nem légies, hanem izzadtságszagú és körülményeskedő förmedvény, ráadásul lekésni látszik minden elképzelhető határidőt is. Aztán a végén (pár üveg bor és egy lelki támogató biztatása után) úgy dönt: fenébe a könnyedtséggel meg a romantikával, megír mindent úgy, ahogy történt, és gépbe viszi fiaskóinak, bukdácsolásainak őszinte leírását.

Eltelik az idő, közben Barcelonában beleszeret valakibe (nem mondom meg, kibe), aki több, kölcsönös félreértés után nem biztos, hogy melléje szegődik társul. Mindenesetre hazautazásakor a barcelonai reptéren szívszakadva várja, hogy az a bizonyos valaki igenis, rohanjon utána, miközben mindenki füle hallatára azt üvölti, hogy ne menj el, szeretlek, mindent itt hagyok érted! Hát... nem így történik. Caroline másnap bús bizonytalansággal lép be a szerkesztőségbe: szerelme már nincs, lehet, hogy állása sem?gaudi-barcelona.jpgBarcelona egyik ikonikus helye

Hogy megtudd a végét (meg a közepét és az egészet), el kell olvasnod a művet. A történet sok tanulsággal szolgál kezdő és középhaladó szinglik számára. Először is, mindenkinek megvan a maga Benje, akinek láttán kellemesen összeszorul a gyomor és a vágy olyan mértékű hullámokban önti el az ember lányát, hogy képtelen ellenállni neki. Nos, ha az illető normális és értelmes ember, akivel érdemes kezdeni valamit, akkor össze kell tenni két első kezünket, hogy megfogtuk az isten lábát. De ha akkora seggfej, mint Caroline Benje, akkor néhány kellemes ágytorna után úgy kell kirúgni az illetőt az életünkből, mintha sosem kapott volna szerepet benne. 

Másodszor, mindenekelőtt csak egy valakinek érdemes megfelelni egy párkapcsolat kezdetén: saját magunknak. Ha az nem valósul meg, el sem kell gondolkodni azon, hogy érdemes-e bármilyen kompromisszumot kötni a kapcsolat érdekében. Mert ha alapvetően nem érezzük jól magunkat a másikkal, akkor nincs miről tárgyalni. Ha igen, az más kérdés, bele lehet menni a mélyebb kérdésekbe is, hogy azokat tudjuk-e, akarjuk-e tolerálni (horkol? ha ideges, túrja az orrát vagy tépkedi a haját? bizonyos apró kérdésekben nem túl megbízható? stb.).kelenyi_1.jpgA szerző, R. Kelényi Angelika

Gondolkodom, van-e harmadszor, de hirtelen nem jut eszembe semmi. Talán csak annyi, hogy szinglinek lenni nem a világvége, sőt! Számtalanszor előfordult már, hogy kiválóan megvoltam magamban. A magány és a szingliség abszolút nem szinonímák.

Sokat bólogattam Caroline viszontagságain: aki nem bevállalós, az most ne olvasson tovább. Aki igen, az pontosan tudja, mekkora baromságot is hajlandó elkövetni az ember a pillanat hevében és a remény szorításában. Sokszor csak a szerencse és saját ügyessége mentheti meg az egyént saját magától. Persze, ez sok olvasónál esetleg kiveri a biztosítékot, hogy nézd a hülye libáját, hát nem gondolkodik? Hát.. nem. Nem mindig. Vagy ha igen, nem hiszi el, hogy vele is megtörténhet ilyesmi. Néha ilyen tapasztalat is jól jön a sok rózsaszín habos elvárás mellé, ezt sosem fogja elfelejteni, és valószínúleg elkövetni sem többé.

Szóval: irány Barcelona! Sajátosságai, hangulata, ételei és szokásai el fognak bűvölni. Szoríthatsz kicsit Caroline-nak, aki sok buktatón keresztül győződik meg arról, hogy önmagunk vállalása a legfontosabb mind párkapcsolati, mind munkahelyi téren. Ettől nem lesz semmi sem könnyebb, de nehezebb sem. A sok humor, önirónia, amellyel a szerző átlendíti az olvasót (és főhősét) a történeten, igazán különlegessé teszi a művet.

barcelona.jpgSzeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel be is szerezheted!

A kötetet ma akár meg is nyerheted a KultúrPara születésnapi játékán a Facebook oldalunkon! Kattints a lenti képre a részletekért! :)

Köszönjük, Álomgyár Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok? Kövess bennünket Facebookon!

"De mi tudjuk, hogy olyan nincs, hogy az életünk szerelme. A szerelem nem ilyen rémületes. A szerelem arról szól, hogy kiviszed a kibaszott kutyát sétálni, hogy a párod kicsit tovább alhasson, együtt csináltok adóbevallást, és nem neheztelsz, ha rád jut a vécépucolás. Arról szól, hogy szövetségesek vagytok." Mit szólsz? Itt a leírás a kötetről, ha érdekel.

000_fb_fokep.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8414121969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása