Langdon klón az űrben

2019. október 03. 07:01 - Tibitron79

Könyvajánló - J. R. dos Santos: Életjel

Öveges professzor, Neil deGrasse Tyson, Michio Kaku és Pat Robertson egy helyen?astronomy-2109999_1280-e1554898968720-843x546.jpg

Emlékszem, hogy milyen gyermeki lelkesedéssel olvastam Fred Hoyle-tól A fekete felhő című regényét. A sok fejtegetés, rejtély, tudományos tétel és a megoldás annyira megfogott, hogy napokig ezen agyaltam. De így voltam Carl Sagan Kapcsolat című művével, sőt, a filmváltozattal is. Érdekes felvetések, okos párbeszédek, jól megalapozott tudományos feltevések. Nos, valami ilyesmit vártam ettől a regénytől is. Csak részben kaptam meg. Nagyon kis részben.

Az alaphelyzet sem túl eredeti, mintha A függetlenség napját hegesztették volna össze a Kapcsolattal. Bevallom, ez az első regényem az írótól, így a karakterek előélete ismeretlen volt számomra. De úgy véltem, ez nem lesz zavaró, és nem is lett. Ugyanis a karakterek itt csupán bábok Öveges professzor, Neil deGrasse Tyson, Michio Kaku, és Pat Robertson ujjain. Olyan szintű tudományos értekezéseket olvashatunk itt, mintha a Best of National Geographic adását néznénk, de olyan szintű csapongással hogy a neodarwinizmustól eljutunk Isten létének és szükségszerűségének "bizonyításáig". Még egy béna szerelmi szálra is van ideje a írónak. Ettől függetlenül a témára fogékonyak kaphatnak új és érdekes adalékokat, információkat.

santos.jpg

José Rodriguez Dos Santos, portugál író

Miközben olvastam, az járt a fejemben, hogy az író és pár haverja összeültek sörözni és/vagy töményezni a teraszon, elkezdtek agyalni a világról, aztán az összes agymenést leírta utána, és ebből lett a regény. Mert maga a történet lapos, kiszámítható. A vége sem túl eredeti, főleg, ha láttunk már sci-fit életünkben, pl. a Csillagkapu sorozatban volt egy ilyen idegenszál, mint amit itt kihozott az író. De a Dan Brown áthajlások is igen erősek, konkrétan a regény végén a főhőssel Dos Santos megcsinálja ugyanazt, amit Brown Langdonnal Az elveszett jelképben. Ezek persze nem annyira zavaróak, és van annyi érdekesség a regényben, hogy valamennyire fenntartsa a figyelmet. De ehhez kell egyfajta tudományos affinitás, és a hosszas párbeszédek szeretete. 

Annak ajánlom, aki szerette nézni a témában megszólaló tudósokat a National Geographicon, érdeklik a különféle elméletek a földönkívüli életről, Isten szerepéről, az élet kialakulásáról. Tényleg vannak benne érdekes felvetések, kevésbé ismert tények, adatok. Ennyi a regény, és semmi több.

covers_542577.jpgKöszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!

A kötet kedvezményes áron elérhető a borítóképre kattintva, közvetlenül a kiadótól.

Kövess bennünket Facebookon!

A kötetet ma akár meg is nyerheted a KultúrPara születésnapi játékán a Facebook oldalunkon! Kattints a lenti képre a részletekért! :)

000_fb_fokep.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1315174312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása